A zalátai református templom orgonája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A zalátai református templom jelenlegi Angster-orgonája egymanuálos, 8 regiszteres orgona. A zalátaiak az 1930-as években vásárolták meg a pécsi székesegyháztól. A XX. században rendkívül rossz állapotba kerülő orgonát a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. restaurálta. Átadására 2017-ben került sor.

Az orgona története[szerkesztés]

A hangszert valószínűleg a 19. század második felében készítette a pécsi Angster Orgona- és Harmóniumgyár a pécsi székesegyház esketőkápolnája részére. A zalátaiak a 30-as évek közepén vásárolták meg a hangszert, amikor új orgona került a pécsi székesegyházba.

A második világháborúban a bolgár megszállás idején a hangszer és maga a templom is rendkívül rossz állapotba került. A katonák összetörték az orgonát, a sípok, a billentyűk és a pálcikák eltűntek, az orgonaszekrény mennyezete pedig beázott és megszuvasodott.

2011-ben, amikor megkezdődött az ormánsági templomok megmentését célzó értékmegőrző program, a zalátai templom és orgona megmentését is célult tűzték ki. A hangszer felújítása tehát a festett kazettás templom rekonstruálásával párhuzamosan kezdődött meg, 2011-ben. Az első látásra menthetetlennek tűnő állapotban lévő orgona restaurálását a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. végezte. Az orgona a templom felújító munkálatainak befejezését követően, 2017 májusában került vissza eredeti helyére az ormánsági templomba.[1][2][3]

Diszpozíció[4][szerkesztés]

Subbass 16’
Principalbass 8’
Principal 8’
Bourdon 8’
Salicional 8’
Flauta 4’
Oktáv 4’
Mixtura 2’

Források[szerkesztés]