A mestergyilkos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A mestergyilkos
(The Mechanic)
2011-es amerikai film

a film magyar plakátja
a film magyar plakátja
Rendező Simon West
Producer Irwin Winkler
Robert Chartoff
David Winkler
William Chartoff
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Lewis John Carlino
  • Richard Wenk
Főszerepben Jason Statham
Ben Foster
Zene Mark Isham
Operatőr Eric Schmidt
Vágó T.G. Herrington
Todd E. Miller
Gyártás
Gyártó Nu Image
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín New Orleans
Játékidő 93 perc
Költségvetés 40 millió  USD (becslés)[1]
Forgalmazás
Forgalmazó USA CBS Films
magyar Fórum Hungary
BemutatóUSAKanada 2011. január 28.
magyar 2011. április 7.
Korhatár16 III. kategória (F/11139/J)
Bevétel 66 millió USD[1]
Kronológia
KövetkezőA mestergyilkos – Feltámadás
További információk
SablonWikidataSegítség

A mestergyilkos (eredeti cím: The Mechanic) 2011-ben bemutatott amerikai akciófilm, thriller. Főszereplője Jason Statham, a rendező Simon West. A film az 1972-ben bemutatott Mestergyilkos feldolgozása, amiben Charles Bronson játszotta a főszerepet.

A film bemutatója az Egyesült Államokban és Kanadában: 2011. január 28. Magyarországi bemutatója: 2011. április 7.

Rövid történet[szerkesztés]

Egy profi bérgyilkos specialitása, hogy feltűnés nélkül dolgozik, feladatait balesetnek, öngyilkosságnak, vagy utcai rablásnak álcázza. Egyszer a korábbi megbízóját kell eltennie láb alól.

Cselekménye[szerkesztés]

Kolumbiában egy magánrepülőből kiszáll egy férfi, beszáll egy autóba, majd a több autóból álló konvoj (melyben fegyveres testőrök utaznak) elindul. Útközben a testőrök megvernek egy férfit, mert az autójával (egy baleset miatt) elállja az utat. A konvoj megérkezik egy villához. A férfi úszónadrágot vesz fel, majd úszni megy a magánmedencéjébe, ahol egyedül úszik. A partról fegyveresek vigyáznak rá. Hirtelen észreveszi a medence alján az óráját (amit korábban lehetett látni rajta). Azonban ez csapdának bizonyul, egy búvárruhába öltözött valaki elkapja és fogva tartja, amíg meg nem hal. Testőrei csak egy kis idő elteltével veszik észre, hogy nem mozdul. Mire kihúzzák a vízből, már halott. A zűrzavart kihasználva a búvárruhás férfi, Arthur Bishop (Jason Statham) pincérruhába öltözik, és a konyhán keresztül távozik.

Bishop találkozik a megbízójával Harry McKennával (Donald Sutherland) akit Bishop barátjaként és tanítójaként tisztel. Harry pénzt ad Bishopnak az elvégzett megbízásért és a fiáról, Steve McKennáról beszél. (Ben Foster)

A házába visszatérve Bishop megnézi a neten az új megbízását, a célpont nem más, mint maga Harry McKenna. Bishop először telefonon megerősítést kér, majd személyes találkozót. Bishop találkozik Deannel (Tony Goldwyn), aki elmondja neki, hogy az ügynökség, aminek Bishop is dolgozik, Dél-Afrikában öt ügynökét vesztette el Harry miatt, mert a küldetésről csak két ember tudott. Dean a halott ügynökök fényképét s megmutatja Bishopnak. Dean azt is elmondja, hogy Harry sok pénzt kapott azért, hogy elárulta a küldetés részleteit. Bishop eleinte nem vállalja a feladatot, de kis idő múlva kicsalja Harryt az alagsori parkolóba, és rablásnak álcázva, lelövi a mesterét, aki belenyugszik a sorsába. Harry temetésén Bishop találkozik Harry fiával, Steve-vel. Steve elmondja neki, hogy kimegy az utcára, és megöl mindenkit, aki autóst akar kirabolni. Erősen ittas állapotban ül az autójában, amikor fel is tűnik egy rabló, aki Steve a földre teper. Azonban mielőtt megölné, feltűnik Bishop, aki titokban követte őt, és elveszi a fegyverét. A rablót elengedik. Bishop azt mondja Steve-nek, hogy ne keverje a munkát az érzelmekkel.

Steve másnap arra kéri, hogy képezze ki őt. Bishop eleinte elutasítja, majd rááll.

Közösen elmennek a kutyamenhelyre egy kutyát vásárolni és egy csivava fajtát vesznek. Ezt Bishop utasítására Steve-nek minden nap sétáltatnia kell, ez az első feladata a kiképzésben. Egy kávéházba jár minden nap, így a kutyát is magával kell vinnie, ugyanabban az időben. Kis idő múlva Bishop elviszi magával egy leszámolásra, ahol egy drogdílert felakaszt a saját nyakkendőjével és ezt szexuális perverziónak álcázza.

Bishop új megbízást kap, egy konkurens bérgyilkost, Burke-öt (Jeff Chase) kell likvidálnia, ezt rábízza Steve-re. A férfiról kiderül, hogy a fiatalabb férfiakat és a kiskutyákat kedveli, így Steve könnyen megismerkedik vele a kávézóban, ahova mindketten járnak. Bishop tervei szerint a férfi italába néhány csepp mérget kell csepegtetnie, ami később drogtúladagolásnak fog tűnni. Steve azonban másképp gondolja, bár Bishop figyelmezteti, hogy a 140 kilós, harcedzett veteránnal másképpen ne próbálkozzon. Steve azonban a férfival elmegy annak a házába, ahol Steve rátámad, és fojtogatni kezdi a derékszíjával, ahogy Bishoptól látta, a férfi azonban lerázza magáról, és dulakodni kezdenek. Mivel egyikük sem használ fegyvert, a kézitusa sokáig tart. Steve alkalmi szúró- vágó szerszámokkal támadja (pl. piszkafával). Végül a férfi meghal, de Steve is alaposan kapott tőle.

Bishopot kérdőre vonja Dean, hogy miért vont be mást is a munka elvégzésébe.

Bishop új megbízást kap, egy vallási kultusz vezetőjét, Andrew Vaughn-t (John McConnell) kell likvidálnia. Steve és Bishop azt tervezi, hogy adrenalint adnak be neki, ami túladagolva természetes halált okoz, és nem mutatható ki idegenkezűség a halál után, mivel még az esetleg kihívott mentők is azt adnának neki. Vaughn a saját lakosztályában, fegyveres testőrök hadával védve él egy toronyház felsőbb emeletein, tehát nem könnyű megközelíteni. A szellőzőjáratok mentén jutnak el odáig, hogy a lakosztály fala mögött vannak. Ekkor egy orvos érkezik Vaughnhoz, és ketamint ad neki. Ekkor felismerik, hogy az adrenalin hatását a ketamin közömbösítené, ezért behatolnak a szobába, és közös erővel megfojtják. Sikerül visszamenniük a fal mögé, azonban a testőrök felfedezik, hogy munkaadójuk meghalt, ezért keresni kezdik a tetteseket. Egy meglazult csavar felfedi, hogy a fal mögött rejtőznek, ekkor tűzpárbaj tör ki köztük és a testőrök között. Amikor kiürítik az épületet, sikerül a többiek közé vegyülve távozniuk.

A repülőtéren Bishop felfigyel egy férfira, aki állítólag meghalt Dél-Afrikában Harry árulása miatt. Egy üres buszban utoléri a férfit, és beszélgetés közben kiderül, hogy Dean becsapta, neki volt valami sötét ügylete, amivel Harryt megvádolta. Bishop megöli a férfit (kihajítja a busz ablakán és egy teherautó elüti). Dean ekkor egy csapat bérgyilkost szabadít rá.

Miután Bishop egyenként végez velük, egyikük mobilján felfedezi, hogy Dean volt a megbízó, aki ráküldte őket. Deant figyelmezteti, hogy ő következik.

Hazaérve Bishop felhívja Steve-et, de hamar rájön, hogy a bérgyilkosok oda is megérkeztek, ezért megmondja neki, hogy a kanapéba egy csőre töltött fegyver van elrejtve. Steve ezzel lelövi őket.

Bishop elmegy Steve-hez, majd fegyvereket vesznek magukhoz és Deanhez indulnak. Pakolás közben a garázsban Steve megtalálja apja kézifegyverét, rájön, hogy Bishop ölte meg az apját. Az autóban Bishop észreveszi Steve kabátja alatt a szóban forgó fegyvert, de nem csinál semmit.

Dean elintézése után elhatározzák, hogy biztonságosabb, ha szétválnak. Egy benzinkútnál Steve bemegy vásárolni, de előzőleg a töltőcsövet nem a megfelelő helyre dugja, a benzin nagy mennyiségben mellé folyik, amit Steve kis idő múlva meggyújt és a kocsijuk felrobban.

Steve ezután visszatér Bishop házába és egy bakelit hanglemezt tesz fel Bishop gyűjteményéből. majd beszáll az évek óta gondosan bütykölt és óvott, 1966-os piros, nyitott tetejű Jaguar kocsijába. Amint elindul, észrevesz egy lapot az ülésen, amire ez van írva: "Steve, ha ezt olvasod, akkor halott vagy!" Steve felnevet, majd az autó felrobban és tűzgolyóvá válik. A lemezjátszó beindít egy robbanássorozatot, amiben a ház megsemmisül. A benzinkút biztonsági kamerájának felvételén azt lehet látni, hogy Bishop a robbanás előtt észrevétlenül elhagyta a gépkocsit. Bishop beszállt egy másik autóba, és elhajtott.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2]
Jason Statham Arthur Bishop Epres Attila
Ben Foster Steve McKenna Szabó Máté
Tony Goldwyn Dean Sanderson Czvetkó Sándor
Donald Sutherland Harry McKenna Helyey László
Jeff Chase Burke Varga Rókus
John McConnell Andrew Vaughn Bácskai János
Mini Andén Sarah Sallai Nóra
David Leitch Sebastian Renácz Zoltán

A film készítése[szerkesztés]

A film a Michael Winner rendezte Mestergyilkos (1972) című film feldolgozása, melyben a főszerepet Charles Bronson alakította. Az eredeti film producerei, Irwin Winkler és Robert Chartoff, egy új változatot szerettek volna. A film előjogait már 2009 februárjában a Berlini Filmfesztiválon lekötötték.[3] 2009 októberében Ben Foster és Donald Sutherland szereplőválogatáson vettek részt, Stathammel együtt.[4] A forgatás 2009. október 14-én indult New Orleansben, és kilenc hétig tartott.[5] A forgatási helyszínek között volt St. Tammany Parish (Louisiana állam),[6] a New Orleans belvárosában lévő World Trade Center,[7] és az Algiers Seafood Market.[8]

Zenéje[szerkesztés]

A film zenéjét Mark Isham szerezte. Isham zenéje mellett Franz Schubert Esz-dúr trió zongorára, hegedűre és gordonkára Op. 100 D. 929 című szerzeménye is hallható, amit Bishop akkor tesz fel, amikor egy-egy küldetésről hazatér.

Megjelenése[szerkesztés]

Moziban[szerkesztés]

A mestergyilkos az Egyesült Államokban és Kanadában 2011. január 28-án jelent meg. A Millennium Films eladta a belföldi forgalmazás jogait a CBS Films-nek 2011-re. A filmtől azt várták, hogy jól fog teljesíteni a férfi nézők körében, mivel a Super Bowl XLV előtti héten jelent meg.[9]

A film a nyitóhétvégéjén 11 millió dollár bevételt ért el az Egyesült Államokban és Kanadában.[1]

Kritikai fogadtatás[szerkesztés]

A Rotten Tomatoes filmkritikusai 53%-ra értékelték 135 vélemény alapján.[10] A Metacritic által összegyűjtött kritikák alapján átlagosan 49%-ot kapott 35 kritika alapján.[11]

Roger Ebert filmkritikus 2 csillagot adott a lehetséges 4-ből és hozzátette: „A nézők arra vannak beidomítva, hogy szórakoztatásként fogják fel a zajt és a mozgást. A film ebben olyan jó, hogy eszükbe sem jut feltenni a kérdést, mi értelme van az egésznek.”[12]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a The Mechanic (2011 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c The Mechanic (2011). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2011. február 21.)
  2. A mestergyilkos - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. december 19.)
  3. McNary, Dave (2009. május 7.). „West gives 'Mechanic' an overhaul”. Variety.  
  4. Kroll, Justin (2009. október 14.). „Ben Foster, Donald Sutherland”. Variety.  
  5. Scott, Mike. „Hollywood South is heating up as the weather cools down”, The Times-Picayune, 2009. október 26. 
  6. Alexander-Bloch, Benjamin. „Jason Statham back in action locally -- this time in St. Tammany”, The Times-Picayune, 2009. október 26. 
  7. Scott, Mike. „'The Mechanic' brings eerie scenes to life in New Orleans”, The Times-Picayune, 2009. november 17. 
  8. Scott, Mike. „'The Mechanic' film crews to light up Algiers neighborhood for explosive sequence”, The Times-Picayune, 2009. november 18. 
  9. Kay, Jeremy. „Millennium sells US rights on The Mechanic to CBS Films”, Screen Daily, 2010. augusztus 8. 
  10. The Mechanic Movie Reviews. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2011. március 10.)
  11. The Mechanic. Metacritic. (Hozzáférés: 2011. január 29.)
  12. Ebert, Robert. „The Mechanic”, 'Chicago Sun-Times', 2011. január 26.. [2012. október 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2021. december 26.) 

További információk[szerkesztés]