Csivava

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csivava (Chihuahua)
Chihuahuasmoothcoat.jpg
Fajtagazda ország Mexikó
Osztályozás
Csoport IX. Társasági kutyák
Szekció 6. Csivavák
Fajtaleírás
Osztályozó szervezet FCI
Érvényes standard angol
Kiadás éve 2004
Wikimédia Commons
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz
Csivava témájú médiaállományokat.
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz
Csivava témájú kategóriát.

A csivava a világ egyik legkisebb kutyafajtája. Típusai a chihuahua pelo corto (rövid szőrű csivava), illetve chihuahua pelo largo (hosszú szőrű csivava).

Hosszúszőrű csivava

A csivava származása[szerkesztés]

Ősi kutyafajta. Mexikóból származik. Kevés információnk van történetéről. Néhány forrás azt bizonyítja, hogy az aztékok és toltékok idejében már őrzőkutyaként alkalmazták. A városfalakon ábrázolták Techichit, a csivava ősét, a kis termetű terrierszerű kutyát. Az Amerikai Egyesült Államokba 120 évvel ezelőtt érkeztek meg a bennszülöttek révén. Európába megérkezése után keresztezték papillonnal, a törpespiccel és a tibeti spániellel. Magyarországra 1960 körül érkezett.

Egy másik elmélet szerint valószínűleg a toltékok és az aztékok szent kutyáinak leszármazottai, amelyek egyszerre voltak áldozati állatok és finom ínyencségek. Mások szerint a már az ókori egyiptomiak által is ismert törpék a vikingek hajóival kerültek az Újvilágba, de sokkal valószínűbbnek tűnik a portugál tengerészek podengo pequenójával való rokonságuk. Bárhogy legyen is, a parányi kutyákat amerikaiak fedezték fel Mexikóban.

Tulajdonságai[szerkesztés]

Nagy felálló füleivel a legapróbb neszt is meghallja, éppen ezért kiváló jelzőkutya. Aki felületesen ismeri és első megérzései alapján ítéli meg ezt a kutyafajtát, azt hiszi, hogy egy törékeny, visszahúzódó, csendes, kis szerény állatka a csivava. A valóságban igen harcias, a méreténél jóval nagyobb állatokat is megtámad. Méretének megfelelően gyors és játékos. (Beceneve: „Csivi”.)

Csivavák filmekben, regényekben[szerkesztés]

Filmek[szerkesztés]

  • Gazdátlanul Mexikóban (2008)
Chloe, az elkényeztetett, felékszerezett Beverly Hills-i csivava egy mexikói üdülés közben eltéved. Amikor az ölebnek nyoma vész, Papi, a kertész csivavája akcióba lendül, hogy megmentse imádottját.
A főszereplő, Elle csivavája Gyilkos Woods (angol eredetiben Bruiser) névre hallgat. A kutyus annyira belopta magát a nézők szívébe, hogy a második rész történetében központi szerepet játszik, hiszen az ő rokonait kell megmenteni a gonosz kozmetikai cég kísérleteitől. Gyilkost Moonie kutya játssza, akinek parádés ruhakölteményei divatot teremtettek.

Regények[szerkesztés]

Nácsa János A Csontváry-kód, avagy nem esik messze a macska a fájától[1] című szatirikus-misztikus krimijében feltűnik Tarzan, egy vérmes csivava fiú, akinek végül kulcsszerepe lesz az egyik gonosz elfogása során.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]