A magyar nyelv szótára

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A magyar nyelv szótára
Czuczor Gergely és Fogarasi János: A magyar nyelv szótára című művének 931–932. oldala (1865)
Czuczor Gergely és Fogarasi János: A magyar nyelv szótára című művének 931–932. oldala (1865)

Szerző Czuczor Gergely, Fogarasi János
Első kiadásának időpontja 18621874
Nyelv magyar
Témakör a magyar nyelv szavainak gyűjteménye
Műfaj szótár
Részei 6 kötet
Kiadás
Magyar kiadás Athenaeum, Budapest

A magyar nyelv szótára, népszerű nevén „a Czuczor–Fogarasi1862 és 1874 között megjelent hatkötetes magyar szótár. Az első tudományos igényű egynyelvű magyar értelmező szótár, nagy hatású és sokáig használt mű, Czuczor Gergely bencés papköltő és Fogarasi János jogtudós és nyelvész munkája.

Története[szerkesztés]

Czuczor Gergely költő, nyelvtudós.jpg
Fogarasi János (1801-1878) követ ügyvéd nyelvész.jpg
Czuczor Gergely és Fogarasi János

Elkészítésére Czuczor, aki 1836-ban lett a Magyar Tudományos Akadémia nyelvtudományi osztályán rendes tag, Fogarasival az Akadémiától kapott megbízást nevezett intézmény 1844. december 16-ai közgyűlésén. Maga Széchenyi István kereste fel a pannonhalmi főapátot, hogy Czuczor a munkához megkapja elöljárója hozzájárulását. Czuczor ezután költözött Pestre, 1845-ben.

A szerkesztők a magyar irodalmi alkotásokból, a köznyelvből gyűjtöttek, tulajdonneveket és a nyelvújítás során keletkezett szavakat, az elavultnak tekintett, illetve nyelvjárási szavakat is felhasználták. Bár a megbízás értelmező szótárról szólt, munkájuk kiterjedt a szótörténeti elemzésre is.

Czuczor az 1848-as forradalom leverését követően börtönbe került, de a munkát ott is folytatta. Hatéves ítéletét nem kellett letöltenie, mert az Akadémia kérelmére 1851-ben kegyelmet kapott. Ezután 1866-ban bekövetkezett haláláig már szinte csak a nyelvtudománnyal foglalkozott.

1845-től Czuczor és Fogarasi együtt dolgozott a szótáron, Czuczor halála után Fogarasi egyedül irányította az anyaggyűjtést.

A szótárt az Athenaeum adta ki hat kötetben.

Az MTA nyelvtudományi bizottsága 1895. december 12-én határozta el Volf György javaslatára, hogy az addigra már elavultnak kikiáltott szótár helyett újabb készüljön.[1] Ilyen (átfogó, befejezett) szótár azonban az 1950-es évekig nem készült. Az akkor megjelent szótárak (A magyar nyelv értelmező szótára, hét kötetben, 1959, és A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára, három kötetben, 1967–1976) az azóta eltelt időszak alatt elavultak.

A Czuczor–Fogarasi ma a 19. század közepe nyelvállapotának és a magyar nyelv eredetének kutatásához kulcsmű.[forrás?]

Értékelése a nyelvtudományban[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További ismertetők[szerkesztés]

Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Czuczor Gergely témában.

A Világhálón elérhető szótárpéldányok[szerkesztés]