A látogatók (televíziós sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Látogatók
A film főcíme
A film főcíme
Műfajsci-fi, vígjáték

AlkotóOta Hofman
Jindřich Polák
Író
  • Ota Hofman
  • Jindřich Polák
RendezőJindřich Polák
FőszereplőDagmar Patrasová
Josef Bláha
Josef Dvořák
Jiří Datel Novotný
ZeneszerzőKarel Svoboda

Ország
Nyelvcseh
Évadok1
Epizódok15 (16)
Gyártás
VágóZdeněk Stehlík
OperatőrJiří Macháně
Részenkénti játékidő30 perc
GyártóCsehszlovák Televízió
Sugárzás
Eredeti adóCsehszlovák Televízió
Eredeti sugárzás19811983
További információk
SablonWikidataSegítség

A Látogatók (csehül Návštěvníci) egy csehszlovák ifjúsági sci-fi sorozat volt az 1980-as évek elején. Ota Hofman ötlete alapján Jindřich Polák rendezte. A zenéjét Karel Svoboda szerezte. Koprodukcióban készült, számos európai ország televíziója segédkezett az elkészültében. Hazáján és Magyarországon kívül Németországban (az NDK-ban) (Die Besucher és Adam '84 címen), Svájcban és Franciaországban vetítették. Magyarországon 1986-ban került a képernyőre, majd 1988-ban és 1992-ben megismételték. Az NSZK-ban az ARD-n került adásba 1984-ben. Magyarországon 2015-ben az M3 televízió vetítette.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A 25. században, pontosabban a 2484. évben az emberek békében és szeretetben élnek, háborúk nélkül. A Fő Gondolkodó megjósolja, hogy a Földbe egy üstökös fog becsapódni, ezért négy embert visszaküld 1984-be, hogy megszerezzék az ekkor még csak 13 éves, későbbi Nobel-díjas tudós, Adam Bernau elveszett jegyzetfüzetét, amelyben a kontinensek, sőt egész bolygók eltolásának matematikai képlete található. A csapat (mely földmérőknek álcázva érkezik a 20. századba) Filip akadémikus vezénylete alatt áll össze, az időgépük egy 25. századi technikával erősen feltuningolt Lada Niva.

Epizódok[szerkesztés]

Cím Írók Rendező bemutató Epizódok
"A Föld 2484-ben" (Zeme roku 2484) Ota Hofman Jindřich Polák 1983 1
2484-et írunk, amikor a Föld lakossága teljes békében és egyetértésben él. A Központi Világagy hirtelen vészjelzést ad le, miszerint rövidesen egy üstökös fog a Földbe csapódni. A bolygó vezetői - Filip akadémikus javaslatára - úgy döntenek, hogy visszaküldenek egy expedíciót, az akkor 13 éves, későbbi Nobel-díjas tudós, Adam Bernau jegyzetfüzetéért, aki ekkor leírta a kontinensek, illetve a bolygók eltolásának matematikai képletét.
"Expedíció a múltba" (Výprava do minula) Ota Hofman Jindřich Polák 1983 2
Miután megtörténik a négy visszalátogató személy kiválasztása Filip akadémikus vezetésével az Adam Bernau múzeumban megkezdődik kiképzésük a 20. századi életre. Ezzel egy időben a technikai felkészülés, az utazáshoz szükséges időgép-autó felkészítése is megtörténik.
"A Látogatók megérkeznek" (Návstevníci pricházejí) Ota Hofman Jindřich Polák 1983 3
A 20. század nagy világégései megrémisztik a Látogatók csapatát, s ezért fellázadnak. Filip akadémikus a saját testi épségét is kockáztatja, hogy rábírja őket az együttműködésre. Végül elindul az expedíció. Noha a visszatérés az időben sikeres, de a Központi Világagy a helyszín meghatározásában tévedett, így egy sziklaorom tetejére helyezte az utazókat. Nagy nehézségek után sikerül lejutniuk a normál útra, s menet közben kiderül, hogy nem minden információ volt pontos, melyet a 25. században a 20. századról tudtak. Eközben Adam Bernau füzetét - melyben nem csak a kontinensek eltolásának képlete, hanem meztelen nők is vannak - apja elkobozza. Adam apja a pincében illegálisan pálinkát főz, s amikor Adam ide belép az égő gyertyájú tortájával az egész ház kigyullad.
"Cél: az első füzet" (Akce: Sesit 1) Ota Hofman Jindřich Polák 1983 4
Adamék háza lángokban áll, ide érkeznek a Látogatók tűzoltónak álcázva magukat. A visszaemlékezések, melyeket később Adam Bernau, mint Nobel-díjas professzor írt, pontatlannak bizonyulnak, mivel a füzet nincs a helyén, a rejtekhelyen, melyet hosszasan begyakoroltak. Az értékmentési munkálatok során a Professzor kezébe kerül a füzet, de ő mint értéktelent, átnézés nélkül a tűzbe dobja. A kutatás közben olyan szerencsétlenül sikerül a padlót felvágniuk, hogy az egész mennyezet leszakad. Ez alatt papírokat, füzeteket gyűjtenek, melyeket egy tó partján - melyben Kátharina a 25 század szokásainak megfelelően meztelenül fürdik - átnéznek. Mivel a fűrész elveszett, valamint a fűzet sincsen meg továbbra is a 20. században kell maradniuk.

Szereplők[szerkesztés]

  • Josef Bláha – Jan Richard (Filip, akadémikus)
  • Josef Dvorák – Emil Karas (Leo Kane)
  • Jiří Novotný – Michal Noll (Dr. Jacques Michell)
  • Dagmar Patrasová – Kátharina Jandová (Emilia Fernandez)
  • Vlastimil Brodský – Alois Drahoslav Drchlík
  • Viktor Král – Adam Bernau
  • Dagmar Veškrnová – Alice Bernauová
  • Evžen Jegorov – Karel Bernau
  • Klára Pollertová – Ali Lábusová
  • Jitka Molavcová – Menajera Heli Lenchen
  • Jan Hartl – Petr Malát, riporter
  • Vladimír Mensík – Vyskocil, rendőr
  • Jiří Lábus – rendőr
  • Dana Bartúnková – Dr. Olga
  • Jaroslav Rozsíval – Dr. Kraser

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Návštěvníci_(seriál) című cseh Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]