A látogatók (televíziós sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Látogatók
A film főcíme
A film főcíme
Műfaj sci-fi, vígjáték

Alkotó Ota Hofman
Jindřich Polák
Író
 • Ota Hofman
 • Jindřich Polák
Rendező Jindřich Polák
Főszereplő Dagmar Patrasová
Josef Bláha
Josef Dvořák
Jiří Datel Novotný
Zeneszerző Karel Svoboda

Ország
Nyelv cseh
Évadok 1
Epizódok15 (16)
Gyártás
Vágó Zdeněk Stehlík
Operatőr Jiří Macháně
Részenkénti játékidő 30 perc
Gyártó Csehszlovák Televízió
Sugárzás
Eredeti adó Csehszlovák Televízió
Eredeti sugárzás19811983
További információk
SablonWikidataSegítség

A Látogatók (csehül Návštěvníci) egy csehszlovák ifjúsági sci-fi sorozat volt az 1980-as évek elején. Ota Hofman ötlete alapján Jindřich Polák rendezte. A zenéjét Karel Svoboda szerezte. Koprodukcióban készült, számos európai ország televíziója segédkezett az elkészültében. Hazáján és Magyarországon kívül Németországban (az NDK-ban) (Die Besucher és Adam '84 címen), Svájcban és Franciaországban vetítették. Magyarországon 1986-ban került a képernyőre, majd 1988-ban és 1992-ben megismételték. Az NSZK-ban az ARD-n került adásba 1984-ben. Magyarországon 2015-ben az M3 televízió vetítette.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A 25. században, pontosabban a 2484. évben az emberek békében és szeretetben élnek, háborúk nélkül. A Fő Gondolkodó megjósolja, hogy a Földbe egy üstökös fog becsapódni, ezért négy embert visszaküld 1984-be, hogy megszerezzék az ekkor még csak 13 éves, későbbi Nobel-díjas tudós, Adam Bernau elveszett jegyzetfüzetét, amelyben a kontinensek, sőt egész bolygók eltolásának matematikai képlete található. A csapat (mely földmérőknek álcázva érkezik a 20. századba) Filip akadémikus vezénylete alatt áll össze, az időgépük egy 25. századi technikával erősen feltuningolt Lada Niva.

Epizódok[szerkesztés]

Cím Írók Rendező bemutató Epizódok
"A Föld 2484-ben" (Zeme roku 2484) Ota Hofman Jindřich Polák 1983 1
2484-et írunk, amikor a Föld lakossága teljes békében és egyetértésben él. A Központi Világagy hirtelen vészjelzést ad le, miszerint rövidesen egy üstökös fog a Földbe csapódni. A bolygó vezetői - Filip akadémikus javaslatára - úgy döntenek, hogy visszaküldenek egy expedíciót, az akkor 13 éves, későbbi Nobel-díjas tudós, Adam Bernau jegyzetfüzetéért, aki ekkor leírta a kontinensek, illetve a bolygók eltolásának matematikai képletét.
"Expedíció a múltba" (Výprava do minula) Ota Hofman Jindřich Polák 1983 2
Miután megtörténik a négy visszalátogató személy kiválasztása Filip akadémikus vezetésével az Adam Bernau múzeumban megkezdődik kiképzésük a 20. századi életre. Ezzel egy időben a technikai felkészülés, az utazáshoz szükséges időgép-autó felkészítése is megtörténik.
"A Látogatók megérkeznek" (Návstevníci pricházejí) Ota Hofman Jindřich Polák 1983 3
A 20. század nagy világégései megrémisztik a Látogatók csapatát, s ezért fellázadnak. Filip akadémikus a saját testi épségét is kockáztatja, hogy rábírja őket az együttműködésre. Végül elindul az expedíció. Noha a visszatérés az időben sikeres, de a Központi Világagy a helyszín meghatározásában tévedett, így egy sziklaorom tetejére helyezte az utazókat. Nagy nehézségek után sikerül lejutniuk a normál útra, s menet közben kiderül, hogy nem minden információ volt pontos, melyet a 25. században a 20. századról tudtak. Eközben Adam Bernau füzetét - melyben nem csak a kontinensek eltolásának képlete, hanem meztelen nők is vannak - apja elkobozza. Adam apja a pincében illegálisan pálinkát főz, s amikor Adam ide belép az égő gyertyájú tortájával az egész ház kigyullad.
"Cél: az első füzet" (Akce: Sesit 1) Ota Hofman Jindřich Polák 1983 4
Adamék háza lángokban áll, ide érkeznek a Látogatók tűzoltónak álcázva magukat. A visszaemlékezések, melyeket később Adam Bernau, mint Nobel-díjas professzor írt, pontatlannak bizonyulnak, mivel a füzet nincs a helyén, a rejtekhelyen, melyet hosszasan begyakoroltak. Az értékmentési munkálatok során a Professzor kezébe kerül a füzet, de ő mint értéktelent, átnézés nélkül a tűzbe dobja. A kutatás közben olyan szerencsétlenül sikerül a padlót felvágniuk, hogy az egész mennyezet leszakad. Ez alatt papírokat, füzeteket gyűjtenek, melyeket egy tó partján - melyben Kátharina a 25 század szokásainak megfelelően meztelenül fürdik - átnéznek. Mivel a fűrész elveszett, valamint a fűzet sincsen meg továbbra is a 20. században kell maradniuk.

Szereplők[szerkesztés]

 • Josef Bláha – Jan Richard (Filip, akadémikus)
 • Josef Dvorák – Emil Karas (Leo Kane)
 • Jiří Novotný – Michal Noll (Dr. Jacques Michell)
 • Dagmar Patrasová – Kátharina Jandová (Emilia Fernandez)
 • Vlastimil Brodský – Alois Drahoslav Drchlík
 • Viktor Král – Adam Bernau
 • Dagmar Veškrnová – Alice Bernauová
 • Evžen Jegorov – Karel Bernau
 • Klára Pollertová – Ali Lábusová
 • Jitka Molavcová – Menajera Heli Lenchen
 • Jan Hartl – Petr Malát, riporter
 • Vladimír Mensík – Vyskocil, rendőr
 • Jiří Lábus – rendőr
 • Dana Bartúnková – Dr. Olga
 • Jaroslav Rozsíval – Dr. Kraser

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Návštěvníci_(seriál) című cseh Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]