Ugrás a tartalomhoz

A halálkártya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A halálkártya
(Tarot)
2024-es amerikai film

Rendező
Producer
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Spenser Cohen
  • Anna Halberg
Főszerepben
ZeneJoseph Bishara
OperatőrElie Smolkin
VágóTom Elkins
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő92 perc[1]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárTizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel46,9 millió dollár[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A halálkártya (eredeti cím: Tarot) 2024-es amerikai természetfeletti horrorfilm, amelyet Spenser Cohen és Anna Halberg írt és rendezett játékfilmes rendezői debütálásukban. A film Nicholas Adams 1992-es Horrorscope című regénye alapján készült. A főbb szerepekben Harriet Slater, Adain Bradley, Avantika, Wolfgang Novogratz, Humberly González, Larsen Thompson, Olwen Fouéré és Jacob Batalon látható.

Amerikában 2024. május 3-án jelent meg a Sony Pictures Releasing forgalmazásában. Magyarországon május 9-én mutatta be az InterCom Zrt.. Általánosságban negatív véleményeket kapott a kritikusoktól, és világszerte 46,9 millió dolláros bevételt gyűjtött.

Cselekmény[szerkesztés]

Egy baráti társaság – Haley, Grant, Paxton, Paige, Madeline, Lucas és Elise - kibérel egy kastélyt a Catskill-hegységben Elise születésnapja alkalmából. A Haley és Grant nemrégiben történt szakítása miatti feszültséget azzal próbálják oldani, hogy Haley felolvassa a horoszkópjaikat egy pakli furcsa tarotkártyával, amit a pincében találtak. Elise a Főpapnőt kapja, és azt, hogy "fel fog mászni a siker létráján". Lucas a Remetét, Madeline az Akasztott embert, Paige és Paxton a Mágust, illetve a Bolondot. Miután Haley elárulja, hogy Grant maga teszi tönkre a kapcsolatukat, mivel ő kapta az Ördögöt, összevesznek. Végül Haley felolvassa saját horoszkópját, és megkapja a Halál kártyát.

Másnap a csoport visszatér az egyetemre. Elise-t megtámadja a Főpapnő egy szörnyszerű változata, és halálra veri a padlásra vezető létrával. Lucast a vasútállomáson a Remete támadja meg, a fiúval egy száguldó vonat végez. Mindkét haláleset megfelel a korábbi tarot-olvasásnak, és a csoport azt gyanítja, valami nincs rendben a paklival.

Egy internetes kutatás után felkeresik Alma Astront, a tarot és az okkultizmus szakértőjét. Azonosítja a kártyákat, amelyek egy asztrológusé voltak. Ő a 18. század végén egy magyar gróf szolgálatában állt, és megjósolta neki a jövőt. Miután valóra vált egy jóslat, miszerint terhes felesége és gyermeke meghal a szülésben, a gyászoló gróf megparancsolta az embereinek, öljék meg az asztrológus lányát. A bánattól feldühödött asztrológus a kártyáival halálra ítélte a grófot és barátait, majd megölte magát. Előtte megátkozta pakliját, hogy az bárkit megöljön, aki használja. A kártyák több tarotolvasó csoport lemészárlásért felelősek. Alma a pakli megsemmisítésére sürgeti őket, amely még mindig a kastélyban van.

Útközben lerobban az autójuk, ekkor megtámadja őket az Akasztott Ember és megöli Madeline-t. Paxton rémülten otthagyja a többieket, és visszatér az egyetemre, de a Bolond üldözőbe veszi. Haley, Grant és Paige visszatérnek a kastélyba, de nem tudják elégetni a kártyákat, ezért Alma segítségét kérik. Alma megidézi az asztrológus szellemét, de az asztrológus jósolni kezd neki, és a Kardok Hatosa megöli a nőt.

Paige-et a Mágus kettéfűrészeli. Haley úgy dönt, ha elolvassa az asztrológus horoszkópját, talán vége lesz a történetnek. Miközben Grantet elhurcolja az Ördög, Haley megjósolja az asztrológus horoszkópját, és a Halált osztja ki neki. A fájdalmaktól gyötört Hale azt látja, hogy minden lapja fordítva áll. Végül elengedi betegségben elhunyt édesanyja miatti bánatát, és az asztrológus szellemét a lapokkal együtt elégeti. Haley és Grant kibékülnek és újra találkoznak Paxtonnal. Ő is túlélte az incidenst, miután szobatársa az utolsó pillanatban kinyitotta a liftajtót, eltüntetve a Bolondot.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[3]
Haley Harriet Slater Mentes Júlia
Grant Adain Bradley Jakab Márk
Paxton Jacob Batalon Penke Bence
Paige Avantika Urbán-Szabó Fanni
Madeline Humberly González Kókai Tünde
Lucas Wolfgang Novogratz Fáncsik Roland
Elise Larsen Thompson Márkus Luca
Alma Olwen Fouéré Pálos Zsuzsa

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette el.

A film készítése[szerkesztés]

A Deadline Hollywood értesülései szerint a Horrorscope 2022 júniusában készül el, Jacob Batalon, Alana Boden, Avantika Vandanapu és Adain Bradley szereplésével.[4] A filmet Spenser Cohen és Anna Halberg rendezte és írta Nicholas Adams 1992-es, azonos című regénye alapján.[5] Halberg és Cohen voltak a vezető producerek is. A projektet a Screen Gems készítette.[4] Screen Gems also produced the film.[6][7] 2022 júliusában Humberly González csatlakozott a szereplőgárdához.[8] 2022 októberében Harriet Slater is csatlakozott a stábhoz.[9]

2024 januárjában a filmet Tarot-ra átnevezték.[10]

Bemutató[szerkesztés]

A halálkártya megjelenését eredetileg 2024. június 28-ra tervezték,[11] de 2024. május 10-re előrehozták.[12] Az időpontot végül egy héttel előbbre, 2024. május 3-ra helyezték át.[13]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tarot (15). BBFC , 2024. április 3. (Hozzáférés: 2024. április 3.)
  2. Tarot – Financial Information. The Numbers . (Hozzáférés: 2024. június 20.)
  3. A halálkártya az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  4. a b Kroll, Justin: Jacob Batalon, Alana Boden, Adain Bradley and Avantika To Star In Screen Gems' 'Horrorscope' (amerikai angol nyelven). Deadline , 2022. június 28. [2023. június 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. október 27.)
  5. Fleming, Mike Jr.: Screen Gems Lands Alloy Entertainment Novel 'Horrorscope;' Anna Halberg & Spenser Cohen To Script (amerikai angol nyelven). Deadline , 2020. június 26. [2023. október 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. október 27.)
  6. Hamman, Cody: Horrorscope: Jacob Batalon horror film lands June 2024 release date (amerikai angol nyelven). JoBlo , 2023. május 18. [2023. október 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. október 27.)
  7. DeVore, Britta: 'Horrorscope' Taps Jacob Batalon, Avantika, Alana Boden & Adain Bradley as Leads. Collider , 2022. június 28. [2023. január 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. október 27.)
  8. Castaneda, Tom: Humberly González to Star in Screen Gems & Alloy Entertainment's Thriller "Horrorscope" (amerikai angol nyelven), 2022. július 2. [2023. október 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. október 27.)
  9. Grobar, Matt: 'Horrorscope': 'Pennyworth's Harriet Slater Latest To Join Horror Pic From Screen Gems, Alloy Entertainment (amerikai angol nyelven). Deadline , 2022. október 28. [2023. augusztus 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. október 27.)
  10. @SonyPictures: Whose face will you see when you take your last breath? @TarotMovie is coming exclusively to theaters this May. #TarotMovie, 2024. január 30.
  11. Grobar, Matt: Sony Pushes 'Harold And The Purple Crayon' And 'They Listen' To 2024, Sets Dates For 'My Ex-Friend's Wedding,' 'Horrorscope' And 'Psycho-Pass: Providence' (amerikai angol nyelven). Deadline , 2023. május 16. [2023. május 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. október 27.)
  12. Squires, John: Sony's Horror Movie Horrorscope Moves Into May 2024 Release Date. Bloody Disgusting , 2023. december 7. [2023. december 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. december 7.)
  13. Theatrical Release Changes for the Week Ending March 10, 2024. The Numbers , 2024. március 6. [2024. március 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. március 6.)

További információk[szerkesztés]