A The Beach Boys együttes díjainak listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
The Beach Boys
DíjGyőzelem
(jelölés)
American Music Awards1
Guinness-rekord1
Q Award2
Grammy Hall Of Fame4
Grammy Life Achievement Awards1
RIAA32
Jackie Coogan Award1
Összesen:42


The Beach Boys (1965).png

A The Beach Boys egy 1961-ben alakult amerikai rock együttes, a rockzene egyik legnagyobb hatású együttese. A csapat eleinte a szörf, a lányok és az autók zenei szószólójaként tett szert népszerűségre, ám a fő dalszerző Brian Wilson mind növekvő ambícióinak hatására idővel, jóval innovatívabbá vált zenéjük, és az utánuk következő majdnem összes zenekarra hatással voltak.[1]

A The Beach Boyst sokszor nevezik úgy, mint: ’’Amerika zenekara’’[2][3], és az Allmusic így ír róluk: "A zenekar kivételes képességei...tette őket Amerika első, legjobb rock zenekarává."[1]

A The Beach Boys eredeti felállása: Brian Wilson (ének, vokál, basszusgitár, billentyűs hangszerek), Mike Love (ének, vokál, szaxofon), Carl Wilson (ének, vokál, szólógitár), Alan Jardine (ének, vokál, ritmusgitár), Dennis Wilson (dob, vokál). Ezen kívül hivatalos tagjai voltak még az együttesnek: Bruce Johnston (ének, vokál, basszusgitár, billentyűs hangszerek), Davis Marks (vokál, ritmusgitár), Ricky Fataar (ének, vokál, dob, ritmusgitár), Blondie Chaplin (ének, vokál, ritmusgitár, basszusgitár), Glen Campbell (vokál, basszusgitár).

Fennállásuk során harminchat kislemezük jutott be az amerikai Top 40-be (több mint bármelyik más amerikai zenekarnak), emellett ötvenhat Billboard Hot 100-as számuk volt (ezen belül négy No.1.-es daluk volt). Az kvintettet (David Marks-szal és Bruce Johnston-nal kiegészülve) 1988-ban iktatták be a Rock and Roll Hírességek Csarnokába. A Rolling Stones magazin minden idők 100 legjobb művészeinek listáján a 12. helyen végzett.[4] A Billboard magazin szerint a kislemez és nagylemez eladásokat tekintve a Beach Boys a legtöbb lemezt eladott amerikai rock együttes.[5]

Az együttes zenei stílusváltásokkal és gyakori személyes konfliktusokkal zsúfolt története meglehetősen viharos: elég megemlíteni Brian Wilson mentális betegségét, drogfüggőségét, és végül kilépését a zenekarból, Dennis Wilson 1983-as és Carl Wilson 1998-as halálát, és a túlélő tagok folyamatos jogi csatározásait. Carl Wilson halála után Mike Love kidobta az alapító tag Alan Jardine-t az együttesből, ennek ellenére Love és Bruce Johnston, miután megszerezték a név használati jogát a Brother Records-tól, továbbra is Beach Boys néven turnéznak.

A Beach Boys az egyik legrégebb óta működő rock együttes. 2011-ben ünneplik az 50 éves fennállásukat, és egy nagy jubileumi koncertsorozattal akarják a rajongókat megörvendeztetni. Ez azonban még kétséges, mivel Brian Wilson nem szeretne egykori társaival együtt dolgozni.[6]

American Music Awards[szerkesztés]

Az "American Music Award" az egyik legnívósabb amerikai dijak egyike, amit a legkiemelkedöbb amerikai zenészeknek ítélik oda a zeneiparban.

Év Jelölt Díj Eredmény
1987 The Beach Boys Nívódíj megnyert[7]

Grammy-díj[szerkesztés]

A Grammy-díj egy évente kiosztott díj, amelyet az amerikai Hanglemez Művészetek és Tudományok Akadémiája oszt ki. A The Beach Boys 8-szor kapott jelölést, de ebből egyszer sem tudott nyerni.

Év Jelölt Díj Eredmény
1967 Good Vibrations Vocal Group Performance jelölt
1967 Good Vibrations Rock & Roll Recording jelölt
1967 Good Vibrations Rock & Roll Group Performance jelölt
1967 Good Vibrations Best Arrangement Accompanying a Vocalist or Instrumentalist jelölt
1989 Kokomo Pop Vocal Group jelölt
1989 The Beach Boys Best Song written specifically for a Motion Picture or Television jelölt
1999 Pet Sounds Sessions Best Historical Album jelölt[8]
2001 The Beach Boys Best Long Form Music Video jelölt

Grammy Hall Of Fame[szerkesztés]

Ez a díj egy különleges Grammy-díj amit azok a dalok, vagy albumok kapnak meg, amik kiemelkedőek, mint minőségében mind történelmi jelentőségét nézve. A The Beach Boys 4 alkalommal kapta meg ezt a díjat.

Év Jelölt Díj Eredmény
1994 Good Vibrations Hall Of Fame beiktatva
1998 Pet Sounds Hall Of Fame beiktatva
1999 In My Room Hall Of Fame beiktatva
2011 California Girls Hall Of Fame beiktatva[9]

Grammy Life Achievement Awards[szerkesztés]

A Grammy Life Achievement Awards a Recording Academy által adott díj, azoknak az előadóknak akik, életük során kiemelkedőt alkottak.

Év Jelölt Díj Eredmény
2001 The Beach Boys Grammy Life Achievement Awards megnyert[10]

Q Awards[szerkesztés]

A Q Award az angol Q zenei magazin által odaítélt díj.

Év Jelölt Díj Eredmény
1990 Pet Sounds Best Reissue/Compilation megnyert[11]
1993 Good Vibrations Best Reissue/Compilation megnyert[11][12]

Jackie Coogan Award[szerkesztés]

A "Young Artist Award" keretén belül kapták meg ezt a különleges elismerést, az 50 éves kiemelkedő zenei teljesítményért.

Év Jelölt Díj Eredmény
2010 The Beach Boys Jackie Coogan Award megnyert[13]

Rock and Roll Hall of Fame[szerkesztés]

A Rock and Roll Hall of Fame and Museum listát vezet a rock and roll legmeghatározóbb személyeiről és zenekarairól, melyhez minden évben ünnepélyes keretek között új neveket adnak hozzá. Ők kerülnek be a "Rock and Roll Hall of Fame"-be, a rock and roll dicsőségének csarnokába, más néven a rock and roll halhatatlanjai közé.

Év Jelölt Díj Eredmény
1988 The Beach Boys Rock and Roll Hall of Fame beiktatva[14]

Források[szerkesztés]

The Beach Boys awards and nonimates A The Beach Boys díjainak és jelöléseinek listája a metrolyrics.com-on

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b allmusic "The Beach Boys – Overview". John Bush. Allmusic. Közreadva: 2008. Július 12.
 2. "Still America's Band: The Beach Boys Today" Archiválva 2008. december 24-i dátummal a Wayback Machine-ben Kevin M. Cherry. National Review. Publikálva: 2002. Július 8., Közreadva: 2008. Július 12.(angol nyelvű)
 3. "Beach Boys: Sunny pop veterans are still shining" Martin Lennon. Scotsman.com. Publikálva: 2008. Május 16.,Közreadva: 2008. Július 12.
 4. Rolling Stones „100 Greatest Artists of All Time”
 5. „Top 10 American Bands”
 6. "Még nem biztos az ünnepi buli" 2010-09-12
 7. 15th American Music Awards January 25, 1988, rockonthenet.com
 8. 1999 GRAMMY NOMINATIONS. thefreelibrary.com
 9. Beach Boys hit enters Grammy Hall of Fame
 10. Grammy Life Achievement Awards. [2010. augusztus 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. június 4.)
 11. a b The Q Awards 1990-2005 Results
 12. The Beach Boys Awards aceshowbiz.com
 13. 31st Annual Young Artist Award
 14. "The 1988 Induction Ceremony (RaRHoF)"