The Beach Boys Today!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The Beach Boys
The Beach Boys Today!
nagylemez
Megjelent1965. március 8.
FelvételekWestern Recorders, Hollywood, 1964. június 8., június 22., augusztus 5., augusztus 8., október 9., december 16., 1965. január 7.január 19.
Gold Star Studio, Hollywood, 1965. január 11.
Stíluspop
Nyelvangol
Hossz28:54
KiadóCapitol Records
ProducerBrian Wilson
Kritikák
The Beach Boys-kronológia
The Beach Boys’ Christmas Album
(1964)
The Beach Boys Today!'
(1965)
Summer Days (And Summer Nights!!)
(1965)
SablonWikidataSegítség

A Beach Boys Today! a The Beach Boys kilencedik nagylemeze, és az első az 1965-ben kiadott három közül. Noha megjelenése idejében ezt még senki nem tudhatta, az album jelentős változást hozott az együttes történetében, és különösen Brian Wilson életében.

1964 során a Beach Boys négy nagylemezt adott ki, és ősszel elkezdték az új lemez felvételeit is, melyről még az évben megjelent két előzetes kislemez, a When I Grow Up (To Be a Man) és a Dance, Dance, Dance. 1964 végére Brian fizikailag és érzelmileg is kimerült az egész éves megfeszített munka következtében, a The Beatlesen történő művészi felülkerekedés vágya azonban olyan erős volt benne, hogy egy percnyi pihenőt sem engedett magának. 1964. december 23-án, egy houstoni fellépésre repülve a frissen házasodott Wilson idegösszeomlást szenvedett el.

A Today! januári felvételei után Wilson közölte társaival, hogy soha többé nem kíván színpadra lépni, a jövőben inkább a stúdióban marad, és rögzíti az új dalokat, mialatt a zenekar többi tagja turnézik. Az együttes kényszerűen beleegyezett a döntésbe. Rövid ideig Glen Campbell helyettesítette Wilsont a koncerteken, majd 1965 áprilisától Bruce Johnston vált a zenekar kisegítő basszusgitáros-énekesévé.

A Today! album A-oldalán a Beach Boystól addig megszokott, jókedvű popdalok szerepelnek, a második oldalon pedig melankolikus balladák, Wilson első igazán érett kompozíciói.

Az első oldal dalai közül a When I Grow Up (To Be A Man), a Do You Wanna Dance?, és a Dance, Dance, Dance kislemezre kimásolva mind slágerré váltak, a Help Me, Ronda című dal átdolgozott verziója pedig a zenekar második listavezető dala lett 1965 májusában. A második lemezoldal visszatekintve világosan jelzi, milyen irányba tartott Brian Wilson zenéje. A korábbi Beach Boys-daloknál jóval komorabb és intelligensebb balladák már a Pet Sounds technikai újításait vetítik elő, többek között a vonós és fúvós hangszerek alkalmazását, az ütőshangszerek megnövekedett szerepét, és a hangerő manipulását.

Az 1965-ös poplemezek nagy részéhez viszonyítva a Today! meglepően átgondolt és "felnőtt" album. A stílusváltás egyelőre nem befolyásolta a zenekar sikerét: az LP a 4. helyig jutott, és nyolcadik aranylemezük lett, 1966-ban pedig az Egyesült Királyságban is felkerült az albumlista 6. helyére. A Rolling Stone magazin 2003-as, minden idők 500 legjobb albumát összeállító listáján a Today! a 270. helyen végzett. Szerepel az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben.

Brian Wilson saját bevallása szerint 1964 decemberi idegösszeomlása után kezdett marihuánát fogyasztani a stressz kezelésére, s miután felfedezte, hogy a kannabisz nagy mértékben megváltoztatja zenei érzékelését, rendszeres használójává vált. Noha a kábítószerek új távlatokat nyitottak zenéjében, végül Wilson végleges, mentális összeomlását eredményezték a következő években.

Az album dalai[szerkesztés]

  CímSzerző(k)Szólóvokál Hossz
1. Do You Wanna Dance?Bobby FreemanDennis Wilson 2:19
2. Good To My BabyBrian Wilson, Mike LoveBrian Wilson, Mike Love 2:16
3. Don't Hurt My Little SisterBrian Wilson, Mike LoveMike Love, Brian Wilson 2:07
4. When I Grow Up (To Be A Man)Brian Wilson, Mike LoveMike Love, Brian Wilson 2:01
5. Help Me, RondaBrian Wilson, Mike LoveAlan Jardine 3:08
6. Dance, Dance, DanceBrian Wilson, Carl Wilson, Mike LoveMike Love, Brian Wilson 1:59
7. Please Let Me WonderBrian Wilson, Mike LoveBrian Wilson, Mike Love 2:45
8. I'm So YoungWilliam H. Tyrus Jr.Brian Wilson 2:30
9. Kiss Me, BabyBrian Wilson, Mike LoveMike Love, Brian Wilson 2:35
10. She Knows Me Too WellBrian Wilson, Mike LoveBrian Wilson 2:27
11. In the Back of My MindBrian Wilson, Mike LoveDennis Wilson 2:07
12. Bull Sessions With "Big Daddy"Brian Wilson, Carl Wilson, Mike Love, Alan Jardine  2:10

A Help Me, Ronda-t 1965 februárjában Brian Wilson új hangszereléssel ismét felvette, címét Help Me, Rhonda-ra változtatta, és a Beach Boys következő kislemezén jelentette meg.

A Bull Sessions With "Big Daddy" részlet egy, a zenekarral készített interjúból.

Kislemezek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]


Minden idők 500 legjobb albumaRolling Stone magazin (2003)
Előző album:
The Rolling Stones
Some Girls
(269. helyezett)
{{{Aktuális előadó}}}
The Beach Boys Today!
(270. helyezett)
Következő album:
Smokey Robinson and the Miracles
Going to A Go-Go
(271. helyezett)