Beach Boys Concert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
The Beach Boys
Beach Boys Concert
nagylemez
Megjelent 1964. október 19.
Felvételek Sacramento, Kalifornia, 1964. augusztus 1.
Stílus Pop
Nyelv angol
Hossz 32 perc 7 mp
Kiadó Capitol Records
Producer Brian Wilson
Kritikák
The Beach Boys-kronológia
All Summer Long
(1964)
Beach Boys Concert
(1964)
The Beach Boys' Christmas Album
(1964)

Az Beach Boys Concert a Beach Boys 1964-es koncertalbuma, a zenekar hetedik nagylemeze, s a harmadik 1964-ben kiadott albumuk. Az LP lett a zenekar első listavezető nagylemeze, és hatodik aranylemezük alig másfél év leforgása alatt.

A lemez még éppen időben jelent meg, ugyanis az együttes dalszerző-producere, Brian Wilson nem sokkal később abbahagyta az élő fellépéseket, s a következő három évtizedben csak alkalmanként szerepelt a Beach Boys koncertjein. Ez az album az egyetlen hivatalos dokumentuma az eredeti felállású Beach Boys élő megszólalásának.

Az albumon több dal is szerepel, amelyeket a Beach Boys koncerteken rendszeresen játszott, de stúdiólemezeiken nem jelentek meg, többek közt a "Papa-Oom-Mow-Mow", a "Monster Mash", a "Wanderer" és a Jan & Dean "Little Old Lady From Pasadena" című száma. Ezek mellett olyan saját dalok is szerepelnek a lemezen, mint a "Hawaii", az "In My Room", a "Fun, Fun, Fun" és az "I Get Around".

Az utólagos stúdiómunka szembeszökő az album hallgatása közben, számos vokált újra felénekeltek a stúdióban, Fred Vail MC lemez elején hallható bemutatása pedig egy korábbi, 1963. decemberi koncerten került rögzítésre. Teljesen nyilvánvaló, hogy Brian Wilson, az örök maximalista a "Fun, Fun, Fun"-nak és az "I Get Around"-nak az eredeti, stúdióban felvett instrumentális verzióit használta, ezekre énekeltek fel új vokálokat, majd közönségzajt kevertek hozzájuk, hogy élő felvételek benyomását keltsék.

A stúdióbeli utómunka ellenére a Beach Boys Concert izgalmas dokumentuma a zenekar élő fellépéseinek történetük egy olyan periódusában, amely néhány hónappal később lezárult.

Az album dalai[szerkesztés]

 1. "Fun, Fun, Fun" (Brian Wilson/Mike Love) – 2:26
 2. "The Little Old Lady From Pasadena" (D. Allfield/Roger Christian) – 3:00
 3. "Little Deuce Coupe" (Brian Wilson/Roger Christian) – 2:27
 4. "Long, Tall Texan" (Henry Strezlecki) – 2:32
 5. "In My Room" (Brian Wilson/Gary Usher) – 2:25
 6. "Monster Mash" (Boris Pickett/Lenny Capizzi) – 2:27
 7. "Let's Go Trippin'" (Dick Dale) – 2:34
 8. "Papa-Oom-Mow-Mow" (Carl White/Al Frazier/Sonny Harris/Turner Wilson Jr.) – 2:18
 9. "The Wanderer" (Ernest Maresca) – 2:00
 10. "Hawaii" (Brian Wilson/Mike Love) – 1:51
 11. "Graduation Day" (Joe Sherman/Noel Sherman) – 3:29
 12. "I Get Around" (Brian Wilson/Mike Love) – 2:42
 13. "Johnny B. Goode" (Chuck Berry) – 1:56
  • A Beach Boys Concert jelenleg egy CD-n kapható a nem hivatalos, 1970-ben kiadott Live In London koncertalbummal, egy 1965-ös és egy 1967-es élő bónuszfelvétellel kiegészítve.
  • Az Beach Boys Concert (Capitol (S)TAO 2198) az 1. helyig jutott az Amerikai Egyesült Államokban, 62 hetet töltött a listán.

További információk[szerkesztés]