A Szovjet Sarkvidék Védelméért emlékérem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szovjet Sarkvidék Védelméért emlékérem
Медаль «За оборону Советского Заполярья»
előnézeti averz képe
előnézeti averz képe
Adományozza a Szovjetunió
Típusegyfokozatú kitüntetés
IndoklásRészvétel a Szovjet Sarkvidék második világháborús védelme során megvívott harcokban.
Státuszmár nem adományozható
Jellemzőiátmérő 32 mm sárgaréz
Statisztikák
Alapítás dátuma1944. december 5.
Kitüntetések száma353 240 fő
Viselési sorrend
Azonos rangú kitüntetésKaukázus Védelméért emlékérem
KapcsolatosAz 1941–1945-ös Nagy Honvédő Háborúban Németország Fölött Aratott Győzelemért érdemérem

Szalagsáv
Szalagsáv

A Szovjet Sarkvidék Védelméért emlékérem (oroszul: Медаль «За оборону Советского Заполярья», transzliteráció: Za oboronu Szovetszkovo Zapoljarja) második világháborús szovjet katonai kitüntetés, melyet 1944. december 5-én alapítottak. Tervezője V. Alov alezredes tervei alapján Alekszej Ivanovics Kuznyecov volt.

Az elismerésről[szerkesztés]

A kitüntetés annak állít emléket, hogy a németek és szövetségeseik elleni küzdelemben 1941. június 22. és 1944. november 1. között a Szovjet Sarkvidék második világháború alatti védelme során megvívott harcokban (a folytatólagos és a lappföldi háború) milyen áldozatos és hősies helytállást követelt a térséget védő Vörös Hadseregtől, a haditengerészettől, az NKVD katonáitól, valamint az ott élő civilektől.

A kitüntetést a mellkas bal oldali részén lehetett viselni. Sorrendjét tekintve megelőzte a Kaukázus Védelméért emlékérem és az attól magasabb elismerések, valamint követte Az 1941–1945-ös Nagy Honvédő Háborúban Németország Fölött Aratott Győzelemért érdemérem.

A katonákon kívül azok a személyek is megkaphatták, akik közvetlenül a harcokban nem vettek részt, de tevékenységükkel biztosították a harcolókat. Így hivatalosan megkapták Murmanszk regionális és városi intézményeinek alkalmazottai és a katonai egészségügyi szervezetek állománya is.

Az elismerés adományozásának szabályai[szerkesztés]

A kitüntetés adományozásául az alábbi feltételekkel kellett rendelkezni: Megkaphatták,

  • azok a katonai és polgári egységek és intézmények állományába tartozók, akik a Vörös hadsereg, a haditengerészet vagy az NKVD, kötelékében részt vettek a védelmi feladatokban a Szovjet Sarkvidék területén legalább 6 hónapon keresztül.
  • azok a katonai és polgári egységek és intézmények állományába tartozók, akik részt vettek a különböző ügyeleti szolgálatokban 1944. szeptember 20. és november 1. között függetlenül az egyén tartózkodásának terjedelmétől.
  • azok a munkások, alkalmazottak és más polgári személyek, akik közvetlenül részt vettek a védelmi feladatokban, a Szovjet Sarkvidék területén legalább 6 hónapon keresztül.
  • azok a polgári személyek vagy egyéb résztvevők, akik a harcok során megsérültek vagy a Szovjet Sarkvidék védelméhez szükséges megrendeléseket teljesítették függetlenül azok időtartamától.

Külalakja[szerkesztés]

A kitüntetés átmérője 32 milliméter és az anyaga sárgaréz. Az emlékérem előnézeti oldalán egy vöröskatona mellalak látható téli öltözetben, kezében Spagin-géppisztollyal. Bal oldalon látható a katona mögött egy hadihajó körvonala, körülötte repülőgépek sziluettjei és a katona előtt vonuló tankok láthatók.

Az érme elülső oldalán körben peremet képeztek, melyben a felső részen körben felirat «ЗА ОБОРОНУ СОВЕТСКОГО ЗАПОЛЯРЬЯ» (Szovjet Sarkvidék Védelméért) az alsó részen egy ötágú csillagot zászlók öveznek.

A hátoldalon olvasható felirat «ЗА НАШУ СОВЕТСКУЮ РОДИНУ» fordítása a szovjet hazánkért. A felirat felett középen sarló és kalapács látható. Az érme minden felirata és képe domború.

Az éremhez tartozó 24 milliméteres kék selyem moaré szalagsáv közepén zöld 6 milliméter széles zöld sáv fut. A kék és zöld színű részeket vékony fehér szegő határolja minden oldalról.

1995. január 1-jéig összesen 353 240 fő részesült ebben a kitüntetésben és egyfajta veterán szovjet katonai kitüntetéssé is vált. Hasonlóan a Szovjetunió által adományozott kitüntetések nagy részéhez már nem adományozható, viszont a gyűjtők körében nagy becsben tartott és népszerű darab.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Medal For the Defence of the Soviet Transarctic
A Wikimédia Commons tartalmaz A Szovjet Sarkvidék Védelméért emlékérem témájú médiaállományokat.