Kaukázus Védelméért emlékérem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kaukázus Védelméért emlékérem
Медаль «За оборону Кавказа»
előnézet
előnézet
Adományozza a Szovjetunió
Típusegyfokozatú kitüntetés
IndoklásRészvétel a Kaukázus második világháborús védelme során megvívott harcokban.
Státuszmár nem adományozható
Jellemzőiátmérő 32 mm sárgaréz
Statisztikák
Alapítás dátuma1944. május 1.
Kitüntetések száma870 000 fő
Viselési sorrend
Azonos rangú kitüntetésKijev Védelméért emlékérem
KapcsolatosA Szovjet Sarkvidék Védelméért emlékérem

Szalagsáv
Szalagsáv

A Kaukázus Védelméért emlékérem (oroszul: Медаль «За оборону Кавказа», transzliteráció: Za oboronu Kavkaza) második világháborús szovjet katonai kitüntetés, melyet 1944. május 1-jén alapítottak. Tervezője Nyikolaj Moszkaljov volt.

Az elismerésről[szerkesztés]

A kitüntetés elöl- és hátulnézeti képe.

A kitüntetés annak állít emléket, hogy a németek és szövetségeseik elleni küzdelemben az 1942-es nyári német offenzíva során a német előretörés megállítása a Kaukázus előterében milyen áldozatos és hősies helytállást követelt a térséget védő Vörös Hadseregtől, a haditengerészettől, az NKVD katonáitól, valamint az ott élő lakosságtól.

A kitüntetést a mellkas bal oldali részén lehetett viselni. Sorrendjét tekintve megelőzte a Kijev Védelméért emlékérem és az attól magasabb elismerések, valamint követte a A Szovjet Sarkvidék Védelméért emlékérem.

1985-ig összesen 870 000 fő részesült ebben a kitüntetésben és egyfajta veterán szovjet katonai kitüntetéssé is vált. Hasonlóan a Szovjetunió által adományozott kitüntetések nagy részéhez már nem adományozható, viszont a gyűjtők körében nagy becsben tartott, népszerű darab.

Kinézete[szerkesztés]

A kitüntetés átmérője 32 milliméter és az anyaga sárgaréz. Az emlékérem előnézetén a Kaukázus és annak legmagasabb csúcsa, az Elbrusz látható. A hegy lábánál olajkutak és vonuló tankok csoportja látható, és felette repülőraj száll. Az elülső oldalon körben peremet képeztek, melyet szőlő- és virágmotívumok díszítenek. A perem felső részén egy ötágú csillag látható. Az alsó részen az CCCP feliratot megfelezi egy sarló és kalapács.

A hátoldalon olvasható felirat «ЗА НАШУ СОВЕТСКУЮ РОДИНУ», fordítása a szovjet hazánkért. A felirat felett középen sarló és kalapács látható. Az érme minden felirata és képe domború. Az éremhez tartozó 24 milliméteres moaré szalagsáv olívafehér, a széle kékkel szegett, melynek középen fut két 2 milliméter széles fehér sáv, melyet külső szélén kék szegő határol. A belső szegők pirosak.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Медаль «За оборону Кавказа» című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]