A Menai-szoros függőhídja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Menai-szoros hídja
ElhelyezkedéseAnglesey szigete (Porthaethwy), Bangor, Észak-Wales, Egyesült Királyság
Áthidalt akadályMenai-szoros
Szerkezettípusfüggőhíd
Funkcióközúti híd
Legnagyobb támaszköz177 m
Nyílások száma8
Teljes hosszúsága521 m
Szélesség12 m
Magasság30 m
TervezőThomas Telford
Átadás ideje1826. január 30.
Elhelyezkedése
Menai-szoros hídja (Wales)
Menai-szoros hídja
Menai-szoros hídja
Pozíció Wales térképén
é. sz. 53° 13′ 12″, ny. h. 4° 09′ 47″Koordináták: é. sz. 53° 13′ 12″, ny. h. 4° 09′ 47″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Menai-szoros hídja témájú médiaállományokat.

A Menai-szoros közúti hídja (walesiül Pont Grog y Borth, angolul Menai Suspension Bridge)[1] Anglesey szigetét köti össze a walesi szárazfölddel. Thomas Telford tervezte, és a világ első modern függőhídjai közé tartozik.

Története[szerkesztés]

1826 előtt csak komphajóval lehetett átkelni Angleseyről a Brit-szigetre, illetve gyalogosan apály idején, ami nem volt veszélytelen dolog. Mivel az 1800-ban létrejött brit–ír egyesülési szerződés nyomán megnőtt az Írország felé irányuló forgalom, eldöntötték, hogy áthidalják a szorost.

Thomas Telfordot bízták meg a Londont Holyheaddel összekötő út felújításával. A nagyszabású tervben központi helyet kapott a Menai-szoros áthidalása. Olyan hídra volt szükség, amely alatt a Brit Királyi Haditengerészet 30 m magasságot is elérő hajói dagálykor is áthaladhatnak. Mivel a szorost a haditengerészet folyamatosan használta, a híd építéséhez nem állíthatták fel a szokásos állványzatot. A munkálatok 1819-ben kezdődtek. A hadügy előírta, hogy az akkor használt árbócosoknak átjutást kellett biztosítani a szoroson. Először megépítették a tengerszoros két partján a belül üreges, mészkőből készült hídfő oszlopokat, amelyekben keresztirányú falakat alakítottak ki. A 16 óriási vas lemezláncot (minden egyes lánc 935 darab kovácsolt vas „láncszemből” készült) lenolajban pácolták rozsdamentesítés miatt. A hidat, amely Anglesey szigetén épült Porthaethwyt köti össze Bangor külvárosával, 1826. január 30-án adták át, 36 óráról 27-re csökkentve ezzel a London–Holyhead utazás idejét.

A szoroson átvezető vasúti híd elődjét, a Britannia csőhidat (Britannia Tabular Bridge) Robert Stephenson tervezte, és 1846–1850 között épült. A híd 1970-ben leégett, köveire és téglafalmaradványaira új hidat építettek.[2]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Menai suspension bridge című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bokor József (szerk.). A Pallas nagy lexikona. Arcanum: FolioNET (1893–1897, 1998.). ISBN 963 85923 2 X 
  2. John Palmer (szerk.): Világjárók lexikona. Reader's Digest válogatás. (Reader's Digest Kiadó Kft., 1998) ISBN 963-8475-28-5 p. 470.

További információk[szerkesztés]