A Blaze in the Northern Sky

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Darkthrone
A Blaze in the Northern Sky
nagylemez
Megjelent1992. február 26.
Felvételek1991. augusztus
Creative Studios, Kolbotn, Norvégia
Stílusblack metal, blackened death metal[1]
Nyelvangol
Hossz42:02
KiadóPeaceville Records
ProducerDarkthrone
Kritikák
Darkthrone-kronológia
Soulside Journey
(1991)
A Blaze in the Northern Sky
(1992)
Under a Funeral Moon
(1993)
SablonWikidataSegítség

Az A Blaze in the Northern Sky a norvég black metal együttes Darkthrone második nagylemeze. 1992. február 26-án jelent meg a Peaceville Records kiadó által. Az album tartalmazza a zenekar első black metal stílusú dalait, a stílusban a lemez klasszikusnak számít. Ez az album az első, ami beletartozik a rajongók által kitalált "Unholy Trinity"-be, az ezt követő két albummal: az Under a Funeral Moonnal és a Transilvanian Hungerrel együtt.

Háttér[szerkesztés]

A zenekar első lemeze, az 1991-es Soulside Journey egy svéd stílusú death metal lett. Ennek felvétele után az együttes újabb dalokat kezdett el írni, több black metalos jellemvonással. Ez eredményezte a hangszeres demót, a Goatlordot.

A Goatlord felvétele után három tag (Fenriz, Nocturno Culto és Zephyrous) elhatározta, hogy black metal zenét szeretnének készíteni. Az akkori basszusgitárosnak, Dag Nilsennek nem tetszett az új irány, így kilépett a zenekarból, de vállalta az album basszusgitár részének lejátszását vendégzenészként. A Blaze in the Northern Sky 1991 augusztusában lett felvéve a Creative Studios-ban, Kolbotn településen, ugyanott, ahol a Mayhem zenekar vette fel a befolyásos Deathcrush EP-t. Egy interjúban Fenriz azt mondta, hogy az album legtöbb dala death metal riffekkel készült black metal stílusban.[1]

A Darkthrone hirtelen stílusváltozása miatt a Peaceville Records nem volt hajlandó kiadni az albumot, így a zenekar kénytelen volt a Mayhem egykori gitárosának, Euronymousnak a kiadójához, a Deathlike Silence Productionshoz fordulni.[1] Végül a Peaceville Records mégis kiadta az albumot úgy, ahogy fel lett véve.

Kiadás[szerkesztés]

Az albumot a Peaceville Records adta ki 1992. február 26-án. Az első CD kiadás 3000 példányra volt lekorlátozva és fehér lemezre volt nyomtatva.[4] Az album borítóján a zenekar ritmusgitárosa, Ivar Enger (Zephyrous) szerepel.

Az album újra lett maszterelve a Peaceville Records által, 2003-ban.

Kritikák[szerkesztés]

Az AllMusic kritikusa, Eduardo Rivadavia az albumra maximális pontszámot adott és klasszikusnak nevezte a black metal műfajon belül.[2] Valefor a Metal Reviewstől az albumot színtiszta fagyos gonosznak említette.[5] A Sputnikmusic kritikusa, Channing Freeman 4,5 pontot adott az albumra az ötből.[3]

2009-ben az IGN az A Blaze in the Northern Sky albumot beletette a saját "10 nagyszerű black metal album" listájába.[6]

Számlista[szerkesztés]

# Cím Hossz
1. Kathaarian Life Code 10:39
2. In the Shadow of the Horns 7:01
3. Paragon Belial 5:24
4. Where Cold Winds Blow 7:26
5. A Blaze in the Northern Sky 4:57
6. The Pagan Winter 6:35
42:02

Közreműködők[szerkesztés]

Darkthrone
Vendégzenészek
Produkció

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c  (2003). A Blaze in the Northern Sky.
  2. a b Rivadavia, Eduardo: A Blaze in the Northern Sky - Darkthrone. AllMusic. (Hozzáférés: 2014. október 19.)
  3. a b Freeman, Channing: Album Review - Darkthrone: A Blaze in the Northern Sky. Sputnikmusic, 2013. január 18. (Hozzáférés: 2014. október 19.)
  4. http://www.metal-archives.com/albums/Darkthrone/A_Blaze_in_the_Northern_Sky/612
  5. Valefor: Darkthrone - A Blaze in the Northern Sky
  6. Ramirez, Carlos: 10 Great Black Metal Albums – IGN. ign.com, 2009. január 6. (Hozzáférés: 2014. október 19.)