A 3 nindzsa visszarúg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A 3 nindzsa visszarúg
(3 Ninjas Kick Back)
1994-es amerikai–japán film
RendezőCharles T. Kanganis
Műfaj
ForgatókönyvíróSin Szangok
Főszerepben
ZeneRichard Marvin
VágóJeffrey Reiner
Gyártás
GyártóTriStar Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Japán
Nyelvangol
Játékidő90 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 1994. május 6. (Amerikai Egyesült Államok)[1]
  • 1994. október 14. (Svédország)[2]
Kronológia
ElőzőHárom kicsi nindzsa (1992)
KövetkezőA 3 nindzsa nem hagyja magát (1995)
További információk
SablonWikidataSegítség

A 3 nindzsa visszarúg (eredeti cím: 3 Ninjas Kick Back) 1994-ben bemutatott amerikai harcművészeti filmvígjáték, melyet Charles T. Kanganis rendezett. A főbb szerepekben Victor Wong, Max Elliott Slade, Sean Fox és J. Evan Bonifant látható.

Bár a Három kicsi nindzsa-filmsorozat második részeként mutatták be, valójában időrendben ez a harmadik rész. Az 1995-ben megjelent, A 3 nindzsa nem hagyja magát című folytatását ugyanis még 1992-ben forgatták, de forgalmazással kapcsolatos problémák miatt évekig nem mutatták be. A 3 nindzsa visszarúg a három címszereplő gyerekszínészből kettőt lecserélt, de az eredeti színészek a következő filmben már ismét láthatóak.[3][4]

Az Amerikai Egyesült Államokban 1994. május 6-án bemutatott film bevételi és anyagi szempontból is megbukott.[4] A következő rész 1995-ben került mozikba A 3 nindzsa nem hagyja magát címmel.

Cselekmény[szerkesztés]

A három kicsi nindzsa – a 13 éves Rocky, a 12 éves Colt és a 7 éves Tum-Tum – továbbra is nagyapjukkal, Morival edzenek. Mori Japánba szeretne utazni velük egy harcművészeti versenyre (melyet 50 évvel korábban megnyert), de unokái úgy döntenek, egy közelgő baseballmeccs miatt nem tartanak vele. A nagypapa egy tőrt akar visszajuttatni, amit annak idején győztesként kiérdemelt. Japánban egy ismeretlen férfi (később kiderül, Kogának hívják) betör egy múzeumba és ellop egy kardot, majd elmenekül a helyszínről. A baseballmeccsen a fiúk gyengén teljesítenek és verekedés tör ki, ezért a meccset lefújják és a következő hétre teszik át.

Mori otthonába betör három bűnöző – Koga unokaöccse, Glam és annak két társa – ellopni a tőrt. A kicsi nindzsák elijesztik őket, ezután Mori Japánba megy, de a gyerekek apja, Sam véletlenül Tum-Tum táskáját adja neki. Japánban Glam és barátai autóbalesetet okoznak és ellopják a táskát. Értesülve arról, hogy Mori kórházba került, a fiúk nagyapjuk után mennek Japánba, miközben rájönnek az elcserélt táskák rejtélyére és magukkal viszik a tőrt. Mori utasításait követve a verseny Nagymesterének adják a fegyvert. A versenyen Colt felveszi egy kiesett harcos ruháját, de egy Miyo nevű lány legyőzi őt. Miyo segít nekik beszélni a Nagymesterrel és beleegyezik, hogy a három fiú vele és édesanyjával lakhasson. Az amerikai gyerekek egyezséget kötnek új barátjukkal: megtanítják baseballozni, ha ő cserébe harcművészeti leckéket ad nekik.

Koga álruhában a Nagymesternek adja ki magát, de a fiúk és Miyo rájönnek az átverésre és elmenekülnek, ám végül mégis fogságba esnek. Ishikawa, Koga testőre Morit is elrabolja a kórházból. Koga arra kényszeríti vetélytársát (aki sok évvel korábban legyőzte őt és Koga ezt azóta sem tudta kiheverni), mutassa meg neki egy legendás, arannyal teli barlang pontos helyét, melynek bejáratát a kard és a tőr nyitja ki. Mori együttműködik vele, közben unokái megszöknek a fogságból és ők is a barlanghoz mennek. Odabent valóban rengeteg aranyat találnak, Koga ekkor fegyvert ránt, de Colt – felhasználva Mori korábbi tanításait az összpontosításról – egy csapágygolyót hajít a fegyver csövébe, ami így visszafelé sül el és a barlang beomlását okozza. A bent tartózkodók ki tudnak menekülni az összeomló helyiségből, Koga belátja kapzsiságának következményeit és elengedi az amerikaiakat. Rocky rájön, hogy az időeltolódás miatt még időben hazaérhetnek a baseballmeccsükre.

A meccsen mindhárom fiú túllép saját gyengeségein és Miyo segítségével megnyerik azt. Az ellenfél csapata konfrontálódik velük és zsarnokoskodó vezetőjük, Darren Miyót akarja kihívni egy verekedésre – amit hamarosan meg is bán, amikor verekedés tör ki és szembesül a lány harcművészeti tudásával.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[5]
Victor Wong Mori "Shintarō" Tanaka nagypapa Pataky Imre
Max Elliott Slade Jeffrey "Colt" Douglas Glósz Viktor
Sean Fox Samuel "Rocky" Douglas Jr. Gerő Gábor
J. Evan Bonifant Michael "Tum-Tum" Douglas Molnár Levente
Caroline Junko King Miyo Roatis Andrea
Alan McRae Sam Douglas Sr. Áron László
Margarita Franco Jessica Douglas Zakariás Éva
Sab Shimono Koga, Mori ősellensége Cs. Németh Lajos
Dustin Nguyen "Glam", Koga unokaöccse Stohl András
Angelo Tiffe "Slam" Matoricz József
Jason Schombing Vinnie Mikula Sándor
Masashi "Killer Khan" Ozawa Ishikawa, Koga testőre
Scott Caudill Darren, iskolai kötekedő
Shunichiro Yunoki Nagymester

Fogadtatás[szerkesztés]

A film negatív kritikákat kapott.[6][7] A Rotten Tomatoes weboldalon 13 kritikus véleményét összegezve 15%-on áll.[8]

Az észak-amerikai mozikban összesen 11,8 millió dolláros bevételt termelt.[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=3ninjaskickback.htm
  2. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?type=MOVIE&itemid=19741
  3. Seibold, Witney: Why 3 Ninjas Recast Rocky When It Came Time For A Sequel (angol nyelven). Slash Film, 2022. augusztus 3. (Hozzáférés: 2023. október 25.)
  4. a b Cotter, Padraig: 3 Ninjas Kick Back Is The Third Entry - But Was Released Second (angol nyelven). Screen Rant, 2019. szeptember 5. (Hozzáférés: 2023. október 25.)
  5. A 3 nindzsa visszarúg - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. október 25.)
  6. Holden, Stephen: Review/Film; The Three Ninja Siblings Are Back at Work, in Japan. The New York Times, 1994. május 6. [2016. március 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. október 25.)
  7. Petrakis, John: `3 NINJAS' KICK BACK, BUT WHY? (angol nyelven). Chicago Tribune, 1994. május 6. [2021. szeptember 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. október 25.)
  8. 3 Ninjas Kick Back (angol nyelven). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2023. október 25.)
  9. 3 Ninjas Kick Back (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2023. október 25.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 3 Ninjas Kick Back című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]