A 3 nindzsa nem hátrál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A 3 nindzsa nem hátrál
(3 Ninjas: High Noon at Mega Mountain)
1998-as amerikai film
RendezőSean McNamara
ProducerSin Szangok
Műfaj
ForgatókönyvíróSean McNamara
Főszerepben
ZeneJohn Coda
Gyártás
GyártóTriStar Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő93 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató1998. április 10. (Amerikai Egyesült Államok)[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A 3 nindzsa nem hátrál (eredeti cím: 3 Ninjas: High Noon at Mega Mountain) 1998-ban bemutatott amerikai harcművészeti filmvígjáték Sean McNamara rendezésében, a Három kicsi nindzsa filmsorozat negyedik, befejező része. A főbb szerepekben Hulk Hogan, Loni Anderson és Victor Wong látható, a korábbi filmek gyerekszínészei nem tértek vissza.

Az Amerikai Egyesült Államokban 1998. április 10-én bemutatott film lesújtó kritikákat kapott és a sorozat legrosszabb részeként tartják számon.

Cselekmény[szerkesztés]

A nyári vakáció alatt a három nindzsa – a 15 éves Rocky, a 14 éves Colt és a 9 éves Tum-Tum – nagyapjuk akadálypályáján vesz részt, ahol a sötétség miatt kénytelenek látásuk helyett a többi érzékszervükre hagyatkozni. Mori kihallgatja Rocky és Colt beszélgetését és csalódottan veszi tudomásul, hogy a két idősebb fiú nem akarják folytatni az edzéseket, mert már "felnőttesebb" dolgok érdeklik őket.

Hazatérve Tum-Tum is elszomorodik, mert a Dave Dragon főszereplésével készült kedvenc sorozatát törlik a műsorról. Másnap a gyerekek találkoznak új szomszédaikkal, köztük egy Amanda nevű komputerzseni fiatal lánnyal. A gyerekek a Mega Mountain vidámparkban tervezik megünnepelni Tum-Tum születésnapját, Amanda, valamint Rocky barátnője, Jennifer és több társuk is velük tart. Tudtukon kívül egy Mary Ann "Medúza" Rogers nevű bűnöző csatlósaival együtt el akarja foglalni a vidámparkot és túszul ejteni a látogatókat. A park tulajdonosát, Harry Jacobsont megfenyegetik: ha nem fizet 10 millió dollárt, akkor manipulálják a vidámparki játékokat, ezzel életveszélybe sodorva a vidámpark vendégeit. Tum-Tum és Colt Dave műsora után autogramot akar szerezni a sztártól, de azt a szemük láttára elhurcolják Medúza emberei. A gyerekek felfedezik a terroristák ténykedését, szembeszállnak velük és értesítik a hatóságokat. A kiérkező rendőröknek az FBI-t kell erősítésként hívniuk, mert Medúza emberei tüzet nyitnak rájuk. Megtorlásul Medúza az egyik emberével, C.J.-vel felgyorsíttat egy hullámvasutat. Amanda számítástechnikai eszközeivel át tudja venni az irányítást a gép felett, megmentve az utasokat.

Medúza három együgyű unokaöccsét, Carlt, Buelowot és Zedet küldi a terveit meghiúsító gyerekek után, de a fiatal nindzsák legyőzik őket. Dave beoson az irányítóközpontba és magánakcióba kezd, azonban hamar elfogják és ártalmatlanná teszik. Medúza visszanyeri az irányítást Amandától és fejjel lefelé megállítja a hullámvasutat, ezután Dave-t a többi vendéggel együtt bezáratja egy rögtönzött börtönbe. A kamerafelvételek alapján Medúza unokaöccsei felismerik Jennifert és fogságba ejtik, ezzel próbálva előcsalogatni annak barátját, Rockyt. Rocky a lány megmentésére indul, legyőzi és a rendőrök kezére juttatja Medúza Lothar Zogg névre hallgató helyettesét. Eközben Dave is összeszedi a bátorságát, legyőzi az őröket és kiszabadítja a túszokat. Jacobson helikopterről dobálja le a váltságdíjat tartalmazó pénzeszsákokat, Amanda az utolsót tönkreteszi egy miniatűr helikopterrel és a pénzzápor felfordulást okoz a park vendégei körében.

Amanda Medúza fogságába esik, aki a maradék pénzzel el akar menekülni. A fiúk egy földalatti helyiségben legyőzik a bűnözőnő nindzsáit, de Medúza tönkreteszi a világítást és az éjjellátó készüléket viselő csatlósait küldi rájuk. A gyerekek visszaemlékeznek korábbi edzésükre és a vaksötétben is diadalmaskodnak támadóik felett. Amandát egy bomba mellett megbilincselve találják meg: kiszabadítják a lányt és a robbanóeszközt oxigénpalackokhoz erősítve, torpedóként Medúza menekülőhajója felé irányítják, majd a megérkező Dave erejét felhasználva kilövik azt. A hajó megsemmisül, a kiérkező rendőrség letartóztatja a robbanás elől a vízbe ugró és a partra menekülő bűnözőket.

A hősként ünnepelt gyerekek a sajtónak azt nyilatkozzák, Dave az igazi hős, így övé lesz a dicsőség és visszakapja műsorát. Rocky és Colt biztosítja Morit afelől, hogy nem akarják abbahagyni az edzéseket. Amandát is meghívják magukkal edzeni a következő nyárra, amit ő örömmel elfogad. A film legvégén megünneplik Tum-Tum születésnapját.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[2]
Mathew Botuchis Samuel "Rocky" Douglas Jr. Glósz Viktor
Michael O'Laskey II Jeffrey "Colt" Douglas Halasi Dániel
James Paul Roeske ll Michael "Tum-Tum" Douglas Bíró Attila
Hulk Hogan Dave Dragon Barbinek Péter
Lindsay Felton Jennifer
Alan McRae Sam Douglas FBI-ügynök
Margarita Franco Jessica Douglas
Victor Wong Mori Tanaka nagypapa Versényi László
Loni Anderson Mary Ann "Medúza" Rogers Kiss Erika
Jim Varney Lothar Zogg Végh Péter
Kirk Baily Carl
Brendan O'Brien Zed
Travis McKenna Buelow
Dwayne Carrington C.J.
Pat Mahoney Harry Jacobson

Fogadtatás[szerkesztés]

A Rotten Tomatoes weboldalon a film 7 értékelés alapján 0%-on áll.[3] A Variety kritikája szerint „csak a korlátozott koncentrálóképességgel rendelkező gyerekek fogják élvezni ezt a lagymatag kung-fu ostobaságot”.[4] Anita Gates (The New York Times) úgy vélte, „szomorú, amikor Hulk Hogan nyújtja a film legmeghatóbb alakítását”. Szerinte a film végtelenül unalmas, de a kisgyerekek talán élvezik majd.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=3ninjas4.htm
  2. A 3 nindzsa nem hátrál - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. november 13.)
  3. 3 Ninjas: High Noon at Mega Mountain (angol nyelven). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2023. november 13.)
  4. Leydon, Joe: 3 Ninjas: High Noon on Mega Mountain (angol nyelven). Variety, 1998. április 9. (Hozzáférés: 2023. november 13.)
  5. Gates, Anita: Film in Review (angol nyelven). The New York Times, 1998. április 10. [2015. május 27-i dátummal az eredetiből archiválva].

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 3 Ninjas: High Noon at Mega Mountain című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]