2024-es angol labdarúgókupa-döntő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
2024-es angol labdarúgókupa-döntő
Kiírás:
2023–2024-es angol labdarúgókupa
A döntő helyszíne, a Wembley Stadion
A döntő helyszíne, a Wembley Stadion
Mérkőzés
Anglia Anglia
Manchester City Manchester United
A mérkőzés adatai
Dátum2024. május 25.
StadionWembley Stadion
VárosLondon

 ← 20232025 → 

A 2023–2024-es angol labdarúgókupa döntőjét 2024. május 25-én rendezik a londoni Wembley Stadionban. A 143. döntő a világ legrégebbi labdarúgó-versenye, az FA-kupa történetében. A Manchester City fog megmérkőzni a Manchester United csapata ellen.

1885 óta ez az első angol kupadöntő, amiben ugyanaz a két csapat játszik, mint az előző szezonban. Akkor 1884-ben és 1885-ben is a Blackburn Rovers és a Queen’s Park mérkőzött meg egymással. Azt követően, hogy 2023-ig soha nem találkozott a két csapat kupadöntőben, sorozatban másodjára mérkőzik meg egymással a két manchesteri klub a sorozat utolsó mérkőzésén.

A döntő győztese automatikusan helyet kap a 2024–2025-ös Európa-liga csoportkörében, de ha mindkét csapat bajnoki helyezésének köszönhetően az UEFA-bajnokok ligájába jut, a bajnoki hatodik kapja meg a helyet. Ezek mellett a 2024-es angol szuperkupában is szerepel majd a győztes.

Háttér[szerkesztés]

A Manchester City tizenkettedik, a Manchester United huszonkettedik döntőszereplése a kupában, amivel az utóbbi csapat megdöntötte a rekordot, amit korábban az Arsenal 2020 óta tartott és az előző szezonban a United beállított. A két manchesteri csapat 2023-ban is szerepelt a döntőben. Az elődöntőben büntetőkkel kiesett Coventry 2008 óta az első másodosztályú csapat lehetett volna, ami bejutott a döntőbe, akkor ez a Cardiff Citynek sikerült.

Út a döntőbe[szerkesztés]

Áttekintés[szerkesztés]

Manchester City Forduló Manchester United
Ellenfél Eredmény Ellenfél Eredmény
Huddersfield Town 5–0 Harmadik kör Wigan Athletic 2–0
Tottenham Hotspur 1–0 Negyedik kör Newport County 4–2
Luton Town 6–2 Nyolcaddöntő Nottingham Forest 1–0
Newcastle United 2–0 Negyeddöntő Liverpool 4–3 (h.u.)
Chelsea 1–0 Elődöntő Coventry City 3–3 (t. 4–2)

Manchester City[szerkesztés]

Első osztályú csapatként a Manchester City a harmadik körben csatlakozott a kupához. Itt a másodosztályú Huddersfield Town ellen játszottak és könnyen diadalmaskodtak is, Phil Foden duplájával, illetve Julián Álvarez, Jérémy Doku góljaival és egy öngóllal. Ez volt az egyetlen mérkőzés, amin a City nem Premier League-csapattal játszott a szezonban.[1] A negyedik fordulóban már nehezebb dolga volt a csapatnak, csak a 88. percben tudták kiharcolni a továbbjutást, Nathan Aké góljával, a Tottenham Hotspur ellen.[2] A nyolcaddöntőben a Luton Town következett, akik ellen ismét könnyen nyert a City, 6–2-es végeredménnyel kiejtve ellenfelüket. Erling Haaland ötször, Mateo Kovačić egyszer talált be, a korábbi mindössze 55 perc alatt szerezte összes gólját.[3] A negyeddöntőben a Newcastle United ellen mérkőztek meg, az északi csapat legyőzése se volt nehéz a címvédő számára, Bernardo Silva duplázott.[4] Az elődöntőben a Chelsea csapata ellen nyertek.

Manchester United[szerkesztés]

Első osztályú csapatként a Manchester United a harmadik körben csatlakozott a kupához, a harmadosztályú Wigan Athletic ellen játszottak. A United Diogo Dalot góljával és Bruno Fernandes büntetőjével nyert, idegenben.[5] A negyedik fordulóban a negyedosztályú Newport County meglepően nagy problémát okozott a csapatnak, annak ellenére, hogy 2–0-ás előnybe kerültek, két gólt is kaptak a 48. perc előtt. A United góljait Fernandes és Kobbie Mainoo, a Newportét Bryn Morris és Will Evans szerezték. A második félidő második felében viszont már nem esett nehezére a Unitednek kiejteni alacsonyabb rangú ellenfelét, Antony és Rasmus Højlund találataival a végeredmény 4–2 lett.[6] A februári nyolcaddöntőben a manchesteriek ellenfele a Nottingham Forest volt, a United a 89. percben tudta csak kiharcolni a továbbjutást, Casemiro góljával.[7] A negyeddöntő egy emlékezetes rangadó volt a Liverpool ellen, a United kétszer is hátrányba került. Scott McTominay már a tizedik percben előnybe helyezte csapatát, de a félidő vége előtt a Liverpool kétszer is betalált, három perc alatt. A 87. percig úgy tűnt, hogy a United kiesik, amíg Antony be nem vette Caoimhin Kelleher kapuját. A hosszabbítás első félideje végén Harvey Elliott góljával ismét hátrányba került a United, de Marcus Rashford 112. percben szerzett egyenlítő gólja, majd Amad 121. perces győztes találata az elődöntőbe küldte a Vörös Ördögöket.[8] Az elődöntőben a Coventry City csapata ellen nyertek.

A mérkőzés[szerkesztés]

Részletek[szerkesztés]

2023. május 25.
Manchester City Manchester United
Wembley Stadion, London
Nézőszám: &Hiba a kifejezésben: nem várt / operátorHiba a kifejezésben: nem várt / operátorHiba a kifejezésben: nem várt / operátorHiba a kifejezésben: nem várt / operátorHiba a kifejezésben: nem várt / operátorHiba a kifejezésben: nem várt / operátorHiba a kifejezésben: nem várt / operátorHiba a kifejezésben: nem várt / operátorHiba a kifejezésben: nem várt / operátorHiba a kifejezésben: nem várt / operátorHiba a kifejezésben: nem várt / operátorHiba a kifejezésben: nem várt / operátorHiba a kifejezésben: nem várt / operátorHiba a kifejezésben: nem várt / operátorHiba a kifejezésben: nem várt / operátor-1.0000-0

Asszisztensek:
Negyedik játékvezető:
Tartalék játékvezető:
Videóbírók:

Szabályok

  • 90 perc játékidő.
  • 30 perc hosszabbítás döntetlen esetén.
  • Ha ekkor sincs döntés, akkor tizenegyesek következnek.
  • Kilenc cserejátékos nevezhető.
  • Öt játékos cserélhető, a hosszabbításban még egy cserelehetősége van mindkét csapatnak. A cserékre három alkalommal van lehetőség, amelybe nem számít bele a félidő, a hosszabbítás előtti szünet és a hosszabbítás félideje.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. De Bruyne returns as Man City thrash Huddersfield”, BBC Sport (Hozzáférés: 2024. március 23.) (brit angol nyelvű) 
  2. Late Ake winner ensures Man City knock out Spurs”, BBC Sport (Hozzáférés: 2024. március 23.) (brit angol nyelvű) 
  3. Haaland scores five as Man City thrash Luton”, BBC Sport (Hozzáférés: 2024. március 23.) (brit angol nyelvű) 
  4. Man City dispatch Newcastle to reach FA Cup semis”, BBC Sport (Hozzáférés: 2024. március 23.) (brit angol nyelvű) 
  5. Man Utd see off League One Wigan in FA Cup”, BBC Sport (Hozzáférés: 2024. március 23.) (brit angol nyelvű) 
  6. Man Utd survive Newport fightback in thrilling cup tie”, BBC Sport (Hozzáférés: 2024. március 23.) (brit angol nyelvű) 
  7. Late Casemiro winner helps Man Utd progress at Forest”, BBC Sport (Hozzáférés: 2024. március 23.) (brit angol nyelvű) 
  8. Man Utd beat Liverpool in seven-goal FA Cup thriller”, BBC Sport (Hozzáférés: 2024. március 23.) (brit angol nyelvű)