Az év labdarúgója (FWA)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az év labdarúgója (FWA) (angolul: FWA Footballer of the Year) díjat az Angol Sportújságírók Szövetsége (Football Writers' Association) ítéli minden évben oda az adott Premier League (korábban a Football League First Division) idény általuk vélt legjobbjának.

A díjat 1948 óta adják át, az első győztes Stanley Matthews volt. Eddig nyolc olyan labdarúgó van, aki több alkalommal is kiérdemelte az elismerést, míg a francia Thierry Henry az egyetlen, akit háromszor is díjaztak.

A győztes kilétét az Angol Sportújságírók Szövetsége szavazással dönti el a tagok voksolása után, ez mintegy 400 szakújságot jelent Angliában. Charles Buchan egykori labdarúgó, későbbi sportújságíró a díj ötletgazdája és alapítója.

A díjról[szerkesztés]

A díjat megalapítása óta 2016-ig 70 alkalommal adták át.[1] Mindössze egyszer fordult elő, hogy egyazon évben két játékos is kiérdemelte teljesítményével az elismerést. A táblázatban fel vannak tüntetve más díjak, így a Szurkolók Szövetségének (FSF),[2] Az év fiatal játékosa díj (YPY), a Profi Labdarúgók Szövetsége díja (PPY),[3] és Szurkolók Év Játékosa díj (FPY),[4] abban az esetben ha az adott játékos abban az évben valamilyen más díjat is elnyert.

Győztesek listája[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. England – Players Awards. RSSSF, 2007. október 4. (Hozzáférés: 2008. március 18.)
  2. The FSF Awards in association with William Hill (Monday 16th Dec). Football Supporters’ Federation, 2013. október 14. [2015. július 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. július 18.)
  3. Only here for the peers. BBC, 2001. április 20. (Hozzáférés: 2008. március 14.)
  4. PFA's Official Fan's Player of the Year: Previous Winners. The Professional Footballers' Association. [2008. február 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. március 14.)