2020-as Erzsébet téri késelés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Megemlékezés az Erzsébet téren

2020. május 22-én hajnalban történt késelés a budapesti Erzsébet tér északi részén a József Attila utcánál.[1][2]

Események[szerkesztés]

A téren tartózkodó két, részben fiatalkorúakból álló társaság összeszólalkozott, majd előkerült a kés. Az aznap 18. születésnapját ünneplő Krisztián nevű fiatal több késszúrással megölt egy 16 és egy 21 éves fiatalt, majd elmenekült. A rendőrök 10 perc múlva elfogták a térfigyelő kamerák felvételei alapján, a kést is megtalálták. A két összeszólalkozó bandából szinte mindenki büntetett előéletű, kábítószer birtoklása és garázdaság miatt voltak már előállítva, holott sokan még a 18. életévüket sem töltötték be. Az áldozatok az elkövetőt nem ismerték, a 16 éves áldozat szintén aznap ünnepelte születésnapját. A helyszínen tartózkodott még három lány, ők semmit nem követtek el, csupán kísérletet tettek a dulakodó bandák tagjait szétválasztani.

A rendőrség a nyomozást elindította, a 18 éves elkövetőt őrizetbe helyezte, akárcsak két 19 éves társát, előzetes letartóztatásukat indítványozták. Az nem tisztázott, hogy a koronavírus-járvány idején bevezetett kijárási korlátozások, tilalmak idején hogyan fordulhatott elő hogy két nagy létszámú társaság tagjai együtt mozogjanak, szórakozzanak (holott szórakozóhely továbbra sem lehet nyitva). Az ügy óriási visszhangot váltott ki, többen ismét felvetették a halálbüntetés esetleges visszaállítását, egy Mi Hazánk-os országgyűlési képviselő pedig Szibériába küldené az elkövetőt.

Demonstrációk[szerkesztés]

Miután kiderült hogy az egyik áldozat az Újpest FC szurkolója volt, Május 23-án gyertyagyújtással emlékeztek rájuk a Szusza Ferenc Stadionban.[3]

Május 28 18:00.-ra a Mi Hazánk Mozgalom tüntetést szervezett a Országos Roma Önkormányzat VII. kerületi, Dohány utcai székháza elé, arra a rosszindulatú híresztelésre alapozva, hogy az elkövető roma származású. A COVID–19-koronavírus-járvány alatti gyülekezési korlátozások miatt a rendőrség nem engedélyezte a demonstrációt.[4] Novák Előd ezzel szemben úgy érvelt, kegyeleti megemlékezést tartanak. Az Országos Roma Önkormányzat a demonstráció idejére kiürítette székházát.

Kb. 100-200-an jelentek meg a helyszínen, ahol a rendőrség lezárta előlük a Dohány utcát. 72 embert igazoltattak és 8 embert feljelentettek, zászlókat és transzparenseket koboztak el.[5] Beszédet mondott Novák Előd, Apáti István és Toroczkai László, többek között a csendőrség visszaállítását követelték.

Ezután a tüntetők átvonultak a Deák térre, ahol Újpest-szurkolók, a Madách térről vonuló Ferencváros-szurkolók, és több más futballcsapat ultrái is csatlakoztak az így többezresre duzzadt tömeghez. A demonstrálók füstgránátokat gyújtottak, és többek között "cigánybűnözésre" utaló rigmusokat skandáltak. A rendőrség ezúttal nem intézkedett a tömeg ellen.

Később kiderült, hogy az elkövető nem roma származású. Az eset ebből a szempontból hasonlít az ún. Mortimer-ügyre, ahol akkoriban jogvédők rasszista, cigányellenes bűncselekményről beszéltek, de végül kiderült, hogy mind az elkövető, mind a sértett roma.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lépett a rendőrség a Deák téri késelő ügyében
  2. A sajtóban a Deák teret jelölték meg a bűncselekmény helyeként, de az infostart cikkének leírásából és a fotóból is látható, hogy az Erzsébet tér–József Attila utca találkozásánál történt.
  3. Kiderült: az UTE szurkolója volt az egyik Deák téri áldozat (magyar nyelven). Magyar Nemzet. (Hozzáférés: 2020. május 29.)
  4. Dóra, Matalin: A járvány miatt tilos részt venni a Deák téri gyilkosság megemlékezésén (magyar nyelven). index.hu, 2020. május 27. (Hozzáférés: 2020. május 29.)
  5. Több ezer tiltakozó vonult a gyilkosság helyszínére (magyar nyelven). Magyar Nemzet. (Hozzáférés: 2020. május 29.)
  6. „Mortimertől” Tatárszentgyörgyig – így hódította meg a szélsőjobb a köztereket Magyarországon (merce.hu)

Források[szerkesztés]