20/20 (The Beach Boys album)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
The Beach Boys
20/20
nagylemez
Megjelent 1969. Február 10.
Stílus Pop
Nyelv angol
Hossz 29 perc 46 mp
Kiadó Capitol Records
Producer The Beach Boys
Kritikák
The Beach Boys-kronológia
Stack-O-Tracks
(1968)
20/20
(1969)
Sunflower
(1970)

A 20/20 a The Beach Boys tizenhatodik nagylemeze, a válogatás- és koncertalbumokat is beleszámítva a huszadik kiadványuk, egyetlen 1969-ben megjelent stúdióalbumok. Ez volt az utolsó albumuk a következő tizenhét évben amit a Capitol Recordsal adtak ki. A nagyon színes, és művészileg érdekes album az előfutára a Beach Boys második kreatív csúcspontjának, ami a Sunflower-rel és a Surf’s Up-pal teljesedik ki.

Felvételek[szerkesztés]

Az album a zenekar történetének egyik legellentmondásosabb albuma. Ez az első album ahol a borítón nem szerepel Brian; valamint miközben a " Do It Again" a Beach Boys második listavezető kislemeze lett az Egyesült Királyságban, addig az album másik kislemezes száma a "Bluebirds Over The Mountain" a Beach Boys leggyengébb listás helyezését produkálta az Egyesült Államokban, és csak a kislemezlista 61. helyéig jutott.

Nevét arról kapta, hogy ez volt a Beach Boys 20. lemeze, amit megjelenített (beleszámítva a három Best of the...,és a Stack-O-Tracks lemezt is). Brian növekvő mentális problémái miatt elmaradt a felvételekről, és csak néhány dal megírásában működött közre, és produceri munkát is fokozatosan az öccse Carl vette át (A 15 Big Ones-ig a „The Beach Boys” van producerként megjelölve).

Az album nyitószáma a "Do It Again", ami több szempontból is érdekesnek mondható. Egyrészt mert ebben a számban Brian és Mike visszanyúlnak a régi idők napfényes hangzásához, és újra a szörf van a szöveg középpontjában. Másrészt a dal végén halljuk a SMiLE-ból vett „műhely” motívumot, amit a SMiLE kiadatlan: "I'm In Great Shape (The Woodshop Song)" című számából kölcsönözték. Brian még két új számban működött közre az "Time to Get Alone" -ban és az "I Went to Sleep"-ben ami tulajdonképpen egy keringő, aminek a hangzásvilága a Friends albuméra emlékeztet. Az I Can Hear Music című Phil Spectortól feldolgozott dal Carl fantasztikus vokáljával az együttes utolsó top 40-es száma lett az elkövetkezendő hét évben.

Bruce Johnston is bemutatkozhatott, mint szerző a "The Nearest Faraway Place" című instrumentális szerzeményével. Ez a mű egyértelműen egy Pet Sounds inspirálta szerzemény, de már megmutatkoznak benne Bruce egyéni jellemvonásai is, ezek közül a romantikus dallamok, a motívumok variálási megoldásai, vagy a fantasztikus és különleges hangszerelés, amit később visszahallhatunk például az "Endless Harmony" vagy a Sunfloweren található "Tears In The Morning" dalában.

A Friends albumon bemutatkozott Dennis mint szerző, ismét több dallal járult hozzá az albumhoz. Ezek közül talán a "Never Learn Not to Love"-ot érdemes megemlíteni, ami talán az album legvitatottabb mozzanata. A dalt eredetileg Charles Manson írta "Cease To Exist" névem, és miután Dennis elvégzett a szövegen pár módisítást végül egyedül az ő nevén jelent meg, ami állítólag igencsak felzaklatta Mansont. Al Jardine is nagymértékben járult hozzá az albumhoz, amikor is a Sloop John B mellett egy másik folklór dalt ajánlotta Briannek, hogy dolgozza fel a zenekar. A Cottonfields (az utolsó Capitol Recordssal kiadott kislemez) bár Amerikában nem volt sikeres, nemzetközileg több ország listájának az első helyén végzett: Ausztrália, Észak-Afrika, Svédország és Norvégia.

A lemez két még a SMiLE idején rögzített ám meg nem jelent dalt tartalmaz, a "Cabinessence"-t és az "Our Prayer"-t, ami olyan különleges dalkollekciót alkot, amit semelyik más Beach Boys albumon nem találunk.

Kiadásakor kissé jobb eladási adatokat produkált mint a Friends, és a nagylemezlista 68. helyéig jutott az USA-ban, viszont Angliában komoly közönségsikert könyvelhetett el magának, mivel ott a 3. helyig menetelt az album.

Számlista[szerkesztés]

A oldal
  CímSzerző(k)Szóló vokál Hossz
1. Do It AgainBrian Wilson/Mike LoveMike Love/Carl Wilson 2:25
2. I Can Hear MusicJeff Barry/Ellie Greenwich/Phil SpectorC. Wilson 2:36
3. Bluebirds Over the MountainErsel HickeyLove/C. Wilson/Bruce Johnston 2:51
4. Be with MeDennis WilsonDennis Wilson 3:08
5. All I Want to DoD. Wilson/Steve KalinichLove 2:02
6. The Nearest Faraway PlaceBruce Johnstoninstrumental 2:39
B oldal
  CímSzerző(k)Szóló vokál Hossz
1. Cotton Fields (The Cotton Song)Huddie LedbetterAl Jardine 2:21
2. I Went to SleepB. Wilson/Carl WilsonBrian Wilson/C. Wilson 1:36
3. Time to Get AloneB. WilsonC. Wilson/B. Wilson/Jardine 2:40
4. Never Learn Not to LoveD. WilsonD. Wilson 2:31
5. Our PrayerB. Wilsonmindenki 1:07
6. CabinessenceB. Wilson/Van Dyke ParksC. Wilson/Love 3:34

Kislemezek[szerkesztés]

  • "Do it Again" b/w "Wake the World" (Friends-ről) (Capitol 2239), 1968. Július 8. US #20; UK #1
  • "Bluebirds over the Mountain" b/w "Never Learn Not to Love" (Capitol 2360), 1968. December 2. US #61; UK #33
  • "I Can Hear Music" b/w "All I Want to Do" (Capitol 2432), 1969. Március 3. US #24; UK #10
  • "Break Away" b/w "Celebrate the News" (Capitol 2530), 1969. Június 16. US #63; UK #6
  • "Cottonfields" b/w "The Nearest Faraway Place" (Capitol 2765), 1970. Április 20. US #103; UK #2

Megjegyzések[szerkesztés]

  • A 20/20 jelenleg egy CD-n kapható a Friends -el, 1968-ban felvett, korábban kiadatlan bónuszdalokkal kiegészítve.
  • A 20/20 (Capitol SKAO 133) a 68. helyig jutott az Egyesült Államokban, 11 hetet töltött a listán. Angliában a 3. helyre került.