1908-as messinai földrengés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
1908-as messinai földrengés
Luca Comerio: A földrengés áldozatai
Luca Comerio: A földrengés áldozatai
1908-as messinai földrengés (Olaszország)
1908-as messinai földrengés
1908-as messinai földrengés
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 38° 09′ 00″, k. h. 15° 40′ 59″Koordináták: é. sz. 38° 09′ 00″, k. h. 15° 40′ 59″
A Wikimédia Commons tartalmaz 1908-as messinai földrengés témájú médiaállományokat.
A Hohe Warte állomás (ZAMG) szeizmogramja, Bécs
Pusztítás Messina városközpontjában
Orosz mentők Messinában a földrengés után
A lerombolódott Szent Rókus-templom Palmiban

Az 1908-as messinai földrengés epicentruma Szicília és Dél-Olaszország területén volt, és az áldozatok számát tekintve a 20. század legnagyobb természeti katasztrófája volt Európában.

A földrengéseket követő cunami további jelentős károkat okozott, és több halálos áldozatot követelt, akiknek a számáról szóló becslések eltérőek: Messinában és Reggio Calabriában 72-110 ezer lakos vesztette életét.[1][2]

A károk[szerkesztés]

Messinában szinte minden épület súlyosan megsérült vagy megsemmisült, beleértve a katedrálist, számos középületet és a kikötői sétányon található Palazzatát is, amely egy impozáns, egységes, másfél kilométer hosszú, tengerre néző homlokzat, itt volt a városháza. Mögötte részben selyemgyárak és kereskedelmi központok, valamint bankok rejtőztek. A sétány összekötötte őket, és egységes, tengerre néző homlokzatot adott nekik.

Reggio Calabria is hasonlóan súlyos károkat szenvedett, itt pusztult el többek között a vízparti Real Palazzina, a Villa Genoese-Zerbi, a barokk katedrális és a bizánci Cattolica dei Greci bazilika. Ennek folytán mindkét város elvesztette az elmúlt évszázadok építészeti örökségének nagy részét.

A kezdeti segélyakciókat a Piemonte cirkáló és más hadihajók túlélő legénysége végezte. Ráadásul orosz haditengerészeti egységek siettek a helyszínre a délebbre fekvő Augusta felől, és valamivel később brit hadihajók is megjelentek. Walter Sahli svájci orvos volt a szakmai segítséget nyújtók egyike.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 'Die Seismizität Deutschlands im globalen Kontext: weltweite Schadenbeben'. GFZ, Geoforschungszentrum Potsdam[halott link]
  2. Regional World Events (angol nyelven). earthquake.usds.gov, 1908. december 28.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Erdbeben von Messina 1908 című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]