’Ndrangheta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
’Ndrangheta
Calabria régió Olaszország térképén
Calabria régió Olaszország térképén

A Wikimédia Commons tartalmaz ’Ndrangheta témájú médiaállományokat.

A ’ndrangheta Olaszország Calabria régiójában működő bűnszövetkezet.

Nevének eredete[szerkesztés]

A ’ndrangheta a görög andragathía, hősiesség és erény, vagy talán a görög andros agathos, a „jó ember” kifejezésekből származik.

Története[szerkesztés]

A Montalbano család Onorata società e Picciotteria néven hozta létre a bűnszövetkezetet. Ez nem olyan híres, mint a szicíliai Cosa nostra, de jelenleg a legbefolyásosabb és még zártabb, nehezebb behatolni, mint a szicíliai maffiába. Az 1970-es „Golpe Borghese” államcsínykísérletben Paolo De Stefano főnök volt a felelős azért, hogy a ’ndrangheta nehogy megálljon egy vidéki bűnözői csoport szintjén, hanem hogy a világ egyik legnagyobb bűnözői szervezetévé váljon.

Bár az olasz szervezett bűnözés tagjait maffiosóknak nevezik, bármely „ndrangheta” klántag egy „ndrinu” néven ismert, és maga a klán a „ndrina”. Amellett, hogy a rokonság előny, az ndranghetisták jól elvegyülnek a környezetükben, külső megjelenésüket tekintve nem feltűnőek.

A hatalmi struktúra[szerkesztés]

Ellentétben a többi maffiaszervezettel, amelyek piramisrendszerrel rendelkeznek, a ’ndrangheta-csoportok vérségi kapcsolatokon alapulnak („Ndrine”-nek nevezik), körülbelül 50-200 klán, összesen mintegy 6000 taggal. A maffiában még mindig számos híres családnév van, bár néhány hírhedt maffiózó elhagyta Olaszországot. Mint az olasz Antonio Nigro, aki apjától örökölte a maffia jelentős részét, a bátyjával Brazíliába menekült, és megnyitotta ágy-, asztal- és fürdőnemű iparágát, főleg a tiltott tevékenységek (pl. pénzmosás) elleplezésére, annak ellenére, hogy ez az akkori Brazília egyik legnagyobb iparága volt. Amikor minderre fény derült, Nigro öngyilkosságot követett el (jogilag ellentmondásos), magára hagyva a feleségét (egy valódi grófnőt) és kisebb gyermekeit, az ikreket. Csak azt lehet tudni, hogy a lánya operaénekesi karriert csinált, mást semmit a Nigro család ezen részéről. A ’ndranghetában a hatalom patriarchális dinasztikusan öröklődik: az apa legidősebb fia, akinek az ugyanaz a családneve van irányítja, majd az ő fia és így tovább. Röviddel Tony eltűnése után „területét” az unokatestvére, Francesco Berroni kapta meg.

Gazdasági háttere[szerkesztés]

A Direzione Investigativa Antimafia (Maffiaellenes Nyomozóhivatal) és a Guardia di Finanza (Pénzügyőrség) hatóságok vizsgálati megállapítása szerint a ’ndrangheta jelenleg a világ egyik legerősebb bűnszervezete. Gazdasági tevékenysége a nemzetközi kábítószer-kereskedelem, az illegális hulladékártalmatlanítás, a fegyvercsempészet, a zsarolás, a kizsákmányolás, az uzsora, a prostitúció, a hamisítás és az emberkereskedelem. Ami a kábítószer-kereskedelmet illeti, az olasz kutatók becslése szerint az európai kokain 80%-a Gioia Tauro calabriai város kikötőjén halad át. További tevékenységei közé tartozik a pénzmosás és a hagyományos bűncselekmények, mint például a kizsákmányolás és a zsarolás. „A ’ndrangheta illegális nyereségét törvényes ingatlan- és pénzügyi tevékenységekbe fekteti. Az olasz hatóságok 2013-ban 53 milliárd eurós forgalmat becsültek nála.”

Elterjedése világszerte[szerkesztés]

Olaszországon kívül a ’ndrangheta 400 fontos szervezettel rendelkezik, 30 különböző országban, 60 ezer fővel.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 'Ndrangheta című portugál Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Bitter harvest. The Guardian, 2006. december 19. (hozzáférés: 2007. április 7.)
  • Mafia-Organisation verdient mehr als McDonalds und Deutsche Bank, FAZ Online, 2014. március 27.