Őszi kékesbagoly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Őszi kékesbagoly
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Lepkék (Lepidoptera)
Család: Bagolylepkefélék (Noctuidae)
Alcsalád: Dilobinae
Nem: Diloba
Faj: D. caeruleocephala
Tudományos név
Diloba caeruleocephala
(Fabricius, 1794)
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Őszi kékesbagoly témájú médiaállományokat és Őszi kékesbagoly témájú kategóriát.

Az őszi kékesbagoly (Diloba caeruleocephala) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a bagolylepkefélék (Noctuidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése[szerkesztés]

Európa legnagyobb részén elterjedt, kivéve Észak-Skandináviában, a Brit-szigeteken északi részén és Észak- Oroszországban. Észak-Afrikában a Közel-Keleten (Libanon, Izrael és Jordánia) és Kisázsiában, Iránban és Kazahsztánban is előfordul. Törökországban tömeges megjelenése jelentősen károsíthatja a mandula, az alma, a körte, az őszibarack, a sárgabarack, a szilva és a cseresznye ültetvényeket.

Megjelenése[szerkesztés]

Könnyen felismerhető a kék fejéről, és feltűnő sárga-fehér-fekete színű hernyójáról.

  • lepke: A szárny fesztávolsága körülbelül 34–40 mm, a hímek átlagosan valamivel kisebbek a nőstényeknél. Az első szárnyak sötét barnák, vörösesek, a szegélyükön két erősen fogazott fekete sávval, középen egy nyolcas és egy szív alakú folttal. A hátsó szárnyak a hímeknél fehérek, a nőstényeké szürkék.
  • pete: félgömb alakú, először fehér, később sárgás.
  • hernyó: vastag, viszonylag rövid és lekerekített keresztmetszetű, szőrös, világostól a sötétbarnáig terjedő színű. Három fázisban változtatja a színét és mintáját.
  • báb: viszonylag rövid és vastag

Életmódja[szerkesztés]

  • nemzedék: egy nemzedéke van évente, augusztustól novemberig rajzik, tehát "télibagoly". Közép-Európában a tojás telel át, a melegebb régiókban a lepke.
  • hernyók tápnövényei: kökény (Prunus spinosa), alma (Malus), galagonya (Crataegus monogyna), szilva (Prunus domestica), körte (Pyrus), fűz (Salix), tölgy (Quercus), nyár (Populus), mogyoró (Corylus).

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Blaukopf (Schmetterling) című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.