Üvegfal mögött

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Üvegfal mögött
Szerző Robert Merle
Eredeti cím Derrière la vitre
Ország  Franciaország
Nyelv Francia
Műfaj Regény
Kiadás
Kiadó Éditions Gallimard
Kiadás dátuma 1970
Magyar kiadó Európa Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma 1984
Fordító Réz Ádám
Borítógrafika Toperczer Mariann
Média típusa Könyv
Oldalak száma 438
ISBNISBN 963-07-2831-1
SablonWikidataSegítség

Az Üvegfal mögött (Derrière la vitre) Robert Merle Goncourt-díjas francia író 1970-ben írt műve. Regényének alapötlete 1967 novemberében született, amikor hallgatóitól azt kérte, hogy beszéljenek magukról mindenféle kendőzések és tabuk nélkül. Terve az volt, hogy a nanterre-i diákok mindennapi életéről ír, és a legtöbbjük élete csakugyan mindennapi maradt még akkor is, amikor az aktív elemek fellépése egyszerre csak drámai fordulatot idézett elő.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A regény az 1968-as nanterre-i diákfelkelés előzményeinek leírása. A mű egyetlen nap története (1968. március 22). Helyszín: a francia főváros melletti Nanterre, a Sorbone kihelyezett bölcsészkara. Az elégedetlen diákok elfoglalják az egyetem épületeit, az igazgatóság termeiben gyűléseket tartanak, elnököt választanak, önálló döntéseket hoznak, megvalósítják az önkormányzatot. Vezetőjük egy német származású egyetemista, Cohn Bendit.

Az író, bár regényt írt, a dokumentum tárgyilagosságával is hat. "Színpadán" mindenki szerepel: a balos maoista, a mérsékelt szocialista, a szimpatizáns tanár, a tanársegéd, az algériai vendégmunkás. Merle így alkot pontos képet a későbbi párizsi események aktív és passzív résztvevőinek életéről, politikai és morális beállítottságáról. A történet óta húsz év telt el. Bizonyára nem lesz érdektelen az olvasók előtt egy olyan – ma már történelmi – esemény előzményeinek vizsgálata, amely pozitív és negatív eredményeivel azóta is befolyásolja a francia belpolitikát. A regény sikerét a szerző hallatlanul magabiztos, közvetlen stílusa is biztosítja.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Magyarul[szerkesztés]

  • Üvegfal mögött; ford. Réz Ádám, bev. Köpeczi Béla; Európa, Bp., 1974

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Legeza Ilona könyvismertetője