Út a világ végére

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Út a világ végére
(Zyzzyx Road)
2006-os amerikai film
RendezőJohn Penney
ProducerLeo Grillo
Műfajthrillerfilm
ForgatókönyvíróJohn Penney
Főszerepben
OperatőrDave Klein
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínKalifornia
Játékidő106 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató2006. február 24.
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Út a világ végére (Zyzzyx Road) egy 2006-ban megjelent független gyártású amerikai thriller. Főszereplői Katherine Heigl, Tom Sizemore és Leo Grillo. A film a legnagyobb jegyeladási kudarcot mondhatta magáénak a 11 dollár bevételt[1] hozó The Worst Movie Ever! 2011-es megjelenése előtt, miután szám szerint mindössze 6 mozijegyet váltottak rá.

Cselekmény[szerkesztés]

Grant, a családos könyvelő üzleti útban épp Los Angelesben tartózkodik, ahol összemelegszik a dekoratív Marissával. El is vonulnak kettecskén egy motelbe, ahol viszont rájuk tör Joey, Marissa korábbi pasija. A dulakodás közben azonban Grant véletlenül megöli Joey-t. Hogy mentsék a menthetőt a párocska úgy dönt, hogy Joey tetemét kiviszik a sivatagba és ott elássák. Miután viszont elkészülnek a gödörrel rá kell jönniük, hogy Joey eltűnt a kocsijukból…

Szereplők[szerkesztés]

A furcsa rekord[szerkesztés]

Ahhoz, hogy ez a film legyen a legnagyobb jegyeladási fiaskó egy spórolást lehetővé tevő jogi kiskapu járult hozzá. Maga a film filmes berkekben jelentékteken összegből, nagyjából egymillió dollárból készült, a cselekménye pedig már a bemutatásakor is közhelyes volt; normál esetben az ilyen kisköltségű filmeket DVD-forgalmazásban, illetve más kisebb fajsúlyú rendezvényen szokták megjelentetni vagy bemutatni, de a Zyzzyx Road fajsúlyától szokatlanul moziforgalmazásba is került. Ennek oka, hogy a Screen Actors Guild, vagyis az amerikai színészszakszervezet szabályzata szerint a kisköltségvetésű, vagyis kevesebb mint 2 és fél millió dollárból készült független produkciók alacsonyabb bért fizethetnek színészeiknek, ha a film hazai moziforgalmazásba kerül. Emiatt került moziba, igaz egy eldugott dallasi moziba, ahol minden felhajtás nélkül 2006. február 24-én mutatták be először, és utána egy hétig minden nap délben. Itt mindössze 6 darab jegyet tudtak eladni rá, amikből kettőt a film sminkese és párja vett, így összesen 30 dollár volt a bevétel, de az ő jegyeiket a rendező utólag megtérítette, ezért csak 20 dollár jött össze. A film forgalmazási jogait ugyanakkor körülbelül 23 országban sikerült eladni, ennek köszönhetően ezért végül nem is volt akkora anyagi bukás, utólag pedig bizonyos körökben kultfilm lett.

Források[szerkesztés]

  1. Matt Singer: The Worst Movie EVER!" lives up to its name with epically bad grosses. IFC, 2011. augusztus 26. [2015. július 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. szeptember 28.)