Új-zélandi nesztorpapagáj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Új-zélandi nesztorpapagáj
Nestor meridionalis -Rotorua, North Island, New Zealand-8a.jpg
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Csoport: Neoaves
Csoport: Passerea
Öregrend: Telluraves
Csoport: Australaves
Csoport: Eufalconimorphae
Csoport: Psittacopasserae
Rend: Papagájalakúak (Psittaciformes)
Öregcsalád: Bagolypapagáj-félék (Strigopidae)
Család: Nestoridae
Nem: Nestor
Lesson, 1830
Faj: N. meridionalis
Tudományos név
Nestor meridionalis
(J. F. Gmelin, 1788)
Szinonimák
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Új-zélandi nesztorpapagáj témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Új-zélandi nesztorpapagáj témájú médiaállományokat és Új-zélandi nesztorpapagáj témájú kategóriát.

Az új-zélandi nesztorpapagáj (Nestor meridionalis) a papagájalakúak (Psittaciformes) rendjébe és a bagolypapagáj-félék (Strigopoidea) öregcsaládjába tartozó erdei faj. A madár angol nevének (New Zealand kaka) alapjául szolgáló „kākā” szó maori nyelven papagájt jelent.

Taxonómia[szerkesztés]

A Strigopoidea öregcsaládba sorolt fajok kizárólag Új-Zélandon és néhány környező szigeten fordulnak elő. Ezen belül is a Nestoridae családba a Nestor nem mellett egyetlen, mára kihalt (fosszilis) fajokat tömörítő madárnem (génusz), a Nelepsittacus tartozik.

A Nestor nemhez összesen 4 faj tartozik: a kākā mellett két, mára kihalt szigetlakó nesztorpapagájfaj, valamint a Déli-szigeten őshonos alpesi papagáj, a kea (Nestor notabilis).

Az új-zélandi nesztorpapagáj legközelebbi rokona feltehetően (a fosszilis fajokat is ideszámítva) a 19. század közepén kihalt Norfolk-szigeti nesztorpapagáj (Nestor productus). [1] A jelenleg is élő (recens) fajok közül a vele egy nembe sorolt kea tekinthető a kākā legközelebbi rokonának. A Norfolk-szigeti nesztorpapagájról, melyből az utolsó fogságban tartott példány 1851-ben pusztult el Londonban, maradtak fent leírások, festmények és kitömött példányok az utókor számára.

A Chatham-szigeteki nesztorpapagáj (Nestor chathamensis) a 16-17. században pusztult ki; az előzőhez hasonlóan szintén endemikus madárfaj volt, mely kizárólag néhány szigeten fordult elő. Erről a fajról az előzővel ellentétben nem maradtak fent beszámolók vagy képek, hiszen az európaiak érkezése előtt halt ki; így pusztán csontjai alapján írták le a tudomány számára 2014-ben. [2] A csontok alapján valószínűsíthető, hogy rosszul repülő faj lehetett. [3] Feltehetően közelebbi rokonságban állt a többi nesztorpapagájjal, mint a keával. [4]

Előfordulása[szerkesztés]

Új-Zéland erdős területein honos.

Alfajai[szerkesztés]

Az új-zélandi nesztorpapagájnak két alfaját írták le a két fő szigetnek megfelelően, ezt a taxonómiai beosztást azonban genetikai adatok nem támasztják alá. [5]

 • déli-szigeti nesztorpapagáj (Nestor meridionalis meridionalis) (Gmelin, 1788): a Déli-szigeten élő alfaj a törzsalak
 • északi-szigeti nesztorpapagáj (Nestor meridionalis septentrionalis) (Lorenz, 1896): az Északi-szigeten élő alfaj

Megjelenése[szerkesztés]

Az új-zélandi nesztorpapagáj átlagos testhossza 38 - 44 centiméter, testtömege 340 - 400 gramm. Északról dél felé haladva a nesztorpapagájok testmérete nő. [5]

Háta, mellének java része és szárnyainak külső fele zöldesbarna színű, míg hasa és szárnyának belső oldala vöröses színű. Feje szürkésfehérbe hajló. A hímek csőrének felső kávája hosszabb és erősebben görbült, mint a tojóké és a fejük is nagyobb - ez főleg akkor szembetűnő, ha egy pár két tagja éppen egymás mellett tartózkodik.

A nesztorpapagáj portréja
Új-zélandi nesztorpapagáj a Kapiti-szigeti madárrezervátumban

Életmódja[szerkesztés]

A nesztorpapagáj javarészt erdőkben él, de előfordulhat bozótos vidékeken, parkokban és kertekben is. Főként fákon tartózkodik. A költési időszakon kívül kicsi, maximum tíz madarat számláló csoportokban él. Szürkületkor vagy holdfényes éjszakákon is tevékenykedhet.

Magvakkal, rovarlárvákkal, rovarokkal, fanedvvel, virágokkal és nektárral táplálkozik.

A nesztorpapagáj vagy kākā hangja az alábbi honlapon több felvételen is meghallgatható. [6]

Szaporodása[szerkesztés]

Nem minden évben költ, néha négy év is eltelik két költési időszaka között. A kutatások kiderítették, hogy bizonyos fák, melyeknek nektárjával, majd termésével táplálkozik, alapvetően befolyásolják a költés sikerességét. Azokban az években, amikor ezek a fák különösen sok magot hoznak, szinte biztosan nekilátnak a kakák a fészeképítésnek. A 4-5 fióka felnevelése még ezekben az években is nehézségekbe ütközik, és ritkán sikerül egy párnak kettőnél több fiókát felnevelnie.

Odúkban szeret költeni, melyeket több, egymást követő költési szezonban is szívesen használ. Általában a tojó kotlik, a hím csak annyi időre szokta felváltani, amíg táplálékot vesz magához. A fiókák többnyire 10 hét után lesznek röpképesek és ekkor hagyják el az odút.

Természetvédelmi státusz[szerkesztés]

A nesztorpapagáj a veszélyeztetett madárfajok közé tartozik. Túlélése szempontjából főleg a betelepített európai darazsak a veszélyesek, melyek elfogyasztják azokat a táplálékforrásokat (főleg nektárt), amelyek alapvetőek a madarak fennmaradása szempontjából.

Veszélyeztető tényezők még az Új-Zélandra betelepített hermelinek, melyek feldúlják a madarak fészkeit és elfogyasztják fiókáikat.


Hivatkozások[szerkesztés]

 1. https://www.hbw.com/species/new-zealand-kaka-nestor-meridionalis
 2. http://nzbirdsonline.org.nz/species/chatham-island-kaka
 3. Wood, J.R.; Mitchell, K.J.; Scofield, R.P.; Tennyson, A.J.D.; Fidler, A.E.; Wilmshurst, J.M.; Llamas, B.; Cooper, A. 2014. An extinct nestorid parrot (Aves, Psittaciformes, Nestoridae) from the Chatham Islands, New Zealand. Zoological Journal of the Linnean Society 172: 185-199. [3]
 4. Millener, P. R. (1999). "The history of the Chatham Islands' bird fauna of the last 7000 years – a chronicle of change and extinction. Proceedings of the 4th International meeting of the Society of Avian Paleontology and Evolution (Washington, D.C., June 1996) Smithsonian Contributions to Paleobiology. 89: 85–109. [4]
 5. http://nzbirdsonline.org.nz/species/kaka
 6. https://www.xeno-canto.org/species/Nestor-meridionalis


Jegyzetek[szerkesztés]

 1. New Zealand Kaka (Nestor meridionalis) (angol nyelven). www.hbw.com. (Hozzáférés: 2019. október 25.)
 2. Chatham Island kaka | New Zealand Birds Online. nzbirdsonline.org.nz. (Hozzáférés: 2019. október 25.)
 3. a b Wood, Jamie R., R. Paul (2014. szeptember 20.). „An extinct nestorid parrot (Aves, Psittaciformes, Nestoridae) from the Chatham Islands, New Zealand” (angol nyelven). Zoological Journal of the Linnean Society 172 (1), 185–199. o. DOI:10.1111/zoj.12164. ISSN 1096-3642.  
 4. a b https://www.sil.si.edu/smithsoniancontributions/Paleobiology/pdf_hi/SCtP-0089.pdf
 5. a b Kaka | New Zealand Birds Online. nzbirdsonline.org.nz. (Hozzáférés: 2019. október 24.)
 6. új-zélandi kaka (Nestor meridionalis) :: xeno-canto. www.xeno-canto.org. (Hozzáférés: 2019. október 25.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]