Óvárosi városháza (Prága)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Óvárosi városháza
Prag Altstaedter Ring rathaus.jpg
Település
Cím
Építési stílus gótika
Hasznosítása
Felhasználási terület
Tulajdonos Prága
Elhelyezkedése
Óvárosi városháza (Prága)
Óvárosi városháza
Óvárosi városháza
Pozíció Prága térképén
é. sz. 50° 05′ 14″, k. h. 14° 25′ 14″Koordináták: é. sz. 50° 05′ 14″, k. h. 14° 25′ 14″
A Wikimédia Commons tartalmaz Óvárosi városháza témájú médiaállományokat.

Az Óvárosházi városháza (csehül: Staroměstská radnice) Prágában, az Óváros tér délnyugati sarkán található.

Története és építészete[szerkesztés]

A régi díszterem

1338-ban János cseh király engedélyezte, hogy a prágai óváros polgárai városházát építsenek, amelyet a boradóból finanszíroztak. A városháza közel 70 méter magas tornya 1364-ben készült el, majd az épületet a 19. századig többször bővítettek és átépítették. 1360 után a városházát a nyugati oldalán egy második házzal bővítették, amelyben az ülésterem kapott helyet. A híres prágai építőmester, Peter Parler építette a városháza kápolnáját a toronyban, amelyet 1381-ben avattak fel. A városháza órája 1410-ben kezdte meg működését.

1621. június 21-én a városháza előtt végeztek ki a cseh felkelés 27 vezetőjét. Ma 27 kereszt állít emléket nekik a díszburkolat kövei között. 1784-ben az Óvárosi városháza lett az addig négy önálló városból álló egyesített Prága közigazgatási székhelye.

A városháza a második világháború előtt

1838 és 1848 között Peter von Nobile és Paul Sprenger bécsi építészek neogótikus stílusban új keleti szárnyat építettek. A városháza épülete súlyos károkat szenvedett az 1945 májusi prágai felkelés során. 1945. május 5-én kezdődött a cseh ellenállók felkelése a német megszállók ellen, miután a cseh rádió felkelésre szólított fel. Ennek következtében 12:30 körül a városháza körül harcok kezdődtek. Rövid idő múlva német tankok hatoltak be az Óváros térre, és elkezdték lőni a városházát. A kölcsönös lövöldözés másnapig tartott. Május 7-én és 8-án az SS-egységek páncélosait Prágába vezényelték, amelyek addig a várostól délre fekvő katonai gyakorlóterületen voltak. Ezenkívül északkelet felől más német egységek is behatoltak Prágába, és számos embert megöltek. Május 7-én a lövöldözések miatt első alkalommal gyulladt ki a városháza, de a felkelőknek sikerült eloltaniuk a tüzet. 1945. május 8-án az ellenállók délutánig tudták tartani a városházát, de aztán el kellett hagyniuk, mert a német tüzérek ismét felgyújtották az épületet. Ugyanezen a napon, 16 órakor a prágai Bartolomějská utcában a németek aláírták a kapitulációs nyilatkozatot. Az Óvárosi városházáért vívott csata azonban csak 17 óra körül fejeződött be - körülbelül egy órával a fegyverszünet hivatalos kihirdetése után. A régi városháza neogótikus szárnyában a tüzet másnap sikerült megfékezni.[1]

Modern lift a toronyban

A városháza épületét, amelyet a prágai felkelés során súlyosan megrongáltak, a második világháború után alaposan felújították. A leégett héttengelyes neogótikus bővítményből hat tengelyt lebontottak. A helyén ma egy kis park található, ahol emlékmű áll a felkelésben elesettek számára.

Az épület 1945 óta már nem működik városházaként. A városvezetés az Új városházába költözött. A történelmi termek ma nyitva állnak a látogatók előtt. A torony 2000 óta akadálymentesen megközelíthető lifttel. A 2017–2018-as években a városháza és a városháza órája ismét átfogó felújításon esett át.

Építészete[szerkesztés]

Déli oldala a csillagászati órával (jobbra) és a késő gótikus kapuzattal (középen)

Figyelemre méltó az 5/8-os záródású kiugró ablakfülke, amely a Szűz Máriának szentelt gótikus kápolnához tartozik és amelyet 1360 körül kezdtek el építeni. A baldachinok alatti szobrok a 19. századból származnak. Az épület bal sarkában található Szűz Mária szobor az 1381-ben készült homokkő figura másolata. Az eredeti, ami az Óvárosi Madonna nevet viseli, a Prágai Városi Múzeumban található.

Az épületegyüttes számos történelmi termet őriz. A legrégebbi, a régi tanácsterem, ahol a városi tanács és a városi bíróság összeült, a 15. századból származik. Az értékes történelmi bútorok mellett található itt gazdagon festett reneszánsz kori kazettás mennyezet és egy barokk kályha is. A legnagyobb terem az úgynevezett Brožík-terem, amelyet 1910-ben Josef Chochol építész tervezett. Nevét Václav Brožík történelmi festő nagy formátumú képeiről kapta.

A városháza alatt egy román-gótikus pincekomplexum található.

Orloj[szerkesztés]

Az Orloj a városháza oldalán található. Az óraművet 1410-ben Mikuláš z Kadaně órásmester készítette Jan Šindel tervei alapján.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bericht von Radio Prag vom 4. Mai 2020; https://www.radio.cz/de/rubrik/tagesecho/prager-aufstand-1945-kampf-ums-altstaedter-rathaus, abgerufen am 24. Mai 2020.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Altstädter Rathaus (Prag) című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]