Óriásamőba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Óriásamőba
Rendszertani besorolás
Ország: Eukarióták (Eukaryota)
Törzs: Tubulinea
Rend: Tubulinida
Család: Amoebidae
Nemzetség: Amoeba
Faj: A. proteus
Tudományos név
Amoeba proteus
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Óriásamőba témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Óriásamőba témájú médiaállományokat és Óriásamőba témájú kategóriát.

Az óriásamőba (Amoeba proteus, korábban Chaos diffluens)[1][2] az eukarióta egysejtűek (protiszták) országába tartozó élőlény. Élőhelye mindig nedves, vizes környezet. Heterotróf életmódot folytat (szerves anyagokat fogyaszt, szerves törmeléket és baktériumokat). Nagysága 0,2-0,5 milliméter.

Leírás[szerkesztés]

A citoplazmát határoló sejthártya vékony és nagyon rugalmas. Igen nagy alakváltozásokat tesz ez lehetővé, állábakat tud létrehozni a citoplazma töménységváltozásával. Ezek az állábak a mozgás és a táplálékszerzés sejtszervecskéi. A táplálékszerzés bekebelezéssel, endocitózissal történik. Ezt fagocitózisnak nevezzük, ha szilárd táplálékot kebelez be, és pinocitózisnak, ha folyékonyat. Az endocitózis során keletkezett táplálékkal telt hólyagban csak táplálék van. A táplálékkal telt hólyag egyesül a lizoszómával, amiben emésztő enzim van. Így jön létre az emésztőűröcske, amelyben a lebontófolyamatok zajlanak. Az emésztőűröcske a lebontás során szép lassan átalakul maradványtestté, ebben már csak salakanyag van. Ebből lesz később az ürítőhólyagocska, amely exocitózissal kiüríti a külvilágba a salakanyagokat.

Részei[szerkesztés]

  • sejtmag (karyon, nucleus) feladata: örökítés és anyagcsere irányítása
  • sejtplazma (citoplazma)
  • sejthártya (citomembrán)
  • álláb (pseudopódium)

Előfordulása[szerkesztés]

  • vizek tisztítása
  • parazita rokon (pl. vérhasamőba)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (1927. augusztus 1.) „The Development of the Nucleus of Amoeba Proteus. Pallas (Leidy) [= Chaos Diffluens (Schaeffer)]”. Journal of Cell Science S2-71 (282), 239–257. o. DOI:10.1242/jcs.s2-71.282.239.  
  2. Amoeba proteus (Amoeba) (Chaos diffluens). Uniprot.org