Óriás szélescsíkos mongúz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Óriás szélescsíkos mongúz
Mungo1.jpg
Természetvédelmi státusz
Veszélyeztetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Macskaalkatúak (Feliformia)
Család: Madagaszkári cibetmacskafélék (Eupleridae)
Alcsalád: Madagaszkári mongúzok (Galidiinae)
Nem: Galidictis
Faj: G. grandidieri
Tudományos név
Galidictis grandidieri
Wozencraft, 1986
Elterjedés
Galidictis grandidieri range map.svg
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Óriás szélescsíkos mongúz témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Óriás szélescsíkos mongúz témájú kategóriát.

Az óriás szélescsíkos mongúz az emlősök (Mammalia) osztályába, a ragadozók (Carnivora) rendjébe és a madagaszkári cibetmacskafélék (Eupleridae) családjába tartozó Galidictis nem egyik faja.

Tudományos nevét Alfred Grandidier francia botanikus tiszteletére kapta.

Elterjedése[szerkesztés]

A faj Madagaszkár szigetének délnyugati részén fordul elő. Az ott endemikus a Didiereaceae növénycsaládba tartozó fajokból álló száraz bozóterdők lakója.

Megjelenése[szerkesztés]

Nagyon hasonlít közeli rokon fajára, a szélescsíkú mongúzra (Galidictis fasciata), de annál jóval nagyobb testű faj. Testhossza 45-48 centiméter, farokhossza 30-33 centiméter, súlya 1-1,7 kilogramm. A madagaszkári mongúzok (Galidiinae) alcsaládjának legnagyobb testű képviselője. Halványbarna szürkés színű szőrzete van. Hátán széles, világosszürke színű csíkok futnak keresztül. Hasa sötétbarna színű, lábai rozsdabarnák. Bozontos farka rövidebb, mint a teste és világosbarnás színű.

Életmódja[szerkesztés]

Talajlakó életmódú, éjjel aktív faj. Táplálék után kutatva olykor az alacsonyabb bokrokra is felmászik. Napközben maga ásta odúban pihen és a sötétség beálltával kezd el táplálékot keresni. Többnyire magányosan látni, e olykor párosával, vagy kisebb csapatban is előfordulhat.

Táplálkozása[szerkesztés]

Fő táplálékát ízeltlábúak adják. Kedvenc táplálékállata a madagaszkári bütykös csótány, de egyéb csótányfajokat és skorpiókat is szívesen fogyaszt.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

A fajt csak 1986-ban írták le egy múzeumban talált példány alapján, melyet akkor szélescsíkú mongúznak kategorizáltak. Élő egyedet először 1989-ben sikerült megfigyelni. A faj teljes állománya egy nagyjából 500 km²-es területen él. Jelenleg élő állományát 2200 és 3540 közöttire becsülik. A Természetvédelmi Világszövetség a „veszélyeztetett” fajok közé sorolja a fajt.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Großer Breitstreifenmungo című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]