Óceánia (1984)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az 1984 világtérképe. A pirossal jelölt rész Óceánia területe

Óceánia az egyik diktatórikus állam a három közül George Orwell 1984 című regényében. A regény főhőse ebben az államban él, ennek kormányáról és polgárairól szól a regény. Politikai ideológiája az Angszoc, vezetője a Nagy Testvér. Az állam a Brit Birodalom Egyesült Államok általi elnyelése után jött létre, 1949-ben.[1]

Az állam határai nincsenek tisztán meghatározva, de bizonyos, hogy a teljes amerikai szuperkontinens, Izland, a Brit-szigetek, Ausztrália, Új-Zéland, Afrika déli része, illetve Madagaszkár az Óceánia uralma alatt áll.

Óceánia egyik tartománya az Egyes Leszállópálya (az Egyesült Királyságnak és Írországnak megfelelő terület), melynek fővárosa London. Itt él a regény főhőse, Winston.

Óceánia évtizedek óta folytat háborút a másik két állam egyikével: hol Eurázsiával, hol Keletázsiával. Keletázsia ellen Indonézia, India és Új-Guinea továbbá Csendes-óceáni szigetek birtoklásáért, míg Eurázsia ellen Észak-Afrikáért harcol.

Források[szerkesztés]

  • George Orwell. 1984 (magyarra fordította: Szíjgyártó László) (Budapest, 1989) 

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Európának Oroszország általi és a Brit Birodalomnak az Egyesült Államok általi elnyelése után a jelenleg létező három hatalom közül kettő, Eurázsia és Óceánia, lényegében már létrejött. A harmadik, Keletázsia, csak újabb évtizednyi zűravaros harcok után alakult ki elkülönült egységként. (...) Ez a három szuperállam ilyen vagy olyan kombinációban állandóan háborút folytatott egymással az utolsó huszonöt év folyamán.