Keletázsia (1984)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az 1984 világtérképe. A világoszölddel jelölt rész Keletázsia területe

Keletázsia az egyik diktatórikus állam a három közül George Orwell 1984 című regényében. Az állam határai nincsenek tisztán meghatározva, de bizonyos, hogy a mai Kína, Mongólia, Japán, Tajvan, és Koreai-félsziget területét fedi le.[1] (India határterületnek számít a könyvben.)

Az állam tíz évvel Óceánia és Eurázsia létrejötte után alakult meg, 1959-ben.[2]

Keletázsia Óceánia ellen Indonézia és Új-Guinea birtoklásáért továbbá a Csendes-óceán szigeteiért harcol. Politikai ideológiájának a regény, és Szíjgyártó fordítása szerint: „kínai neve van, amelyet halálimádatnak szoktak fordítani, az önkiirtás kifejezés azonban talán pontosabb.” Utólagos visszafordítással a kínai név valószínűsíthetően 死亡 崇拜 (szevang csungpaj, „Halál kultusz”).

Nem sok információt közöl az államról a könyv, ugyanakkor köztudott, hogy a három hatalmas állam közül ez a legkisebb és a legfiatalabb. Emmanuel Goldstein könyve szerint egy évtizeddel a többi állam létrejötte után, az 1960-as években alapították meg, zavaros harcok évei után. Az is kiderül a könyvből hogy a keletázsiaiak szorgalmuk és termékenységük révén felül tudnak kerekedni területi alkalmatlanságaikon a többi két államhoz képest.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Megjegyzendő, hogy H. G. Wells 1908-as regényében, a The War in the Air-ben – amit Orwell ismerhetett – szintén egy Japán és Kína egyesüléséből létrejött jövőbeli Kelet-Ázsiai Konföderációról ír, ami nagyhatalommá válik később.
  2. Európának Oroszország általi és a Brit Birodalomnak az Egyesült Államok általi elnyelése után a jelenleg létező három hatalom közül kettő, Eurázsia és Óceánia, lényegében már létrejött. A harmadik, Keletázsia, csak újabb évtizednyi zűravaros harcok után alakult ki elkülönült egységként. (...) Ez a három szuperállam ilyen vagy olyan kombinációban állandóan háborút folytatott egymással az utolsó huszonöt év folyamán.

Források[szerkesztés]

  • George Orwell. 1984 (magyarra fordította: Szíjgyártó László) (Budapest, 1989)