Íbiszformák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Íbiszformák
Skarlátbatla (Eudocimus ruber)
Skarlátbatla (Eudocimus ruber)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Neoaves
Csoport: Passerea
Csoport: Ardeae
Csoport: Aequornithes
Rend: Gödényalakúak (Pelecaniformes)
Család: Íbiszfélék (Threskiornithidae)
Richmond, 1917
Alcsalád: Íbiszformák (Threskiornithinae)
Poche, 1904
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Íbiszformák témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Íbiszformák témájú kategóriát.

Tarvarjú (Geronticus eremita)
Batla (Plegadis falcinellus)

Az íbiszformák (Threskiornithinae) a madarak (Aves) osztályának gödényalakúak (Pelecaniformes) rendjébe, ezen belül az íbiszfélék (Threskiornithidae) családjába tartozó alcsalád.

Ebbe az alcsaládba 14 madárnem és 30 recens faj tartozik.

Tudnivalók[szerkesztés]

Hosszú nyakú és lábú, nagy testű gázlómadarak. A család másik alcsaládjától az különbözteti meg, hogy hosszú csőrük lefelé hajlik és nem kanálszerű, mint a kanalasgémformáknak. Az íbiszek és batlák tartoznak ide. Mocsarak, lápok és vízpartok madarai.

Rendszertani eltérések[szerkesztés]

Habár a legtöbb rendszerező hagyományosan az íbiszfélék családját két alcsaládra osztja, a legújabb DNS-vizsgálatok alapján ez a rendszerezés megszűnhet. Ugyanis a kanalasgémformák besorolhatók az óvilági íbiszek közé, míg az újvilági íbiszek kivonhatok az íbiszformák alcsaládjából, hiszen ennek a családnak egy korai elágazását képviselik.[1]

Még nincs kiderítve, ha a két alcsalád egymással szemben monofiletikus csoportot alkot-e, azaz egy közös rendszertani őstől származó élőlények összességét alkotja-e. Az eddigi rendszerezést, 1992-ben a „South American Checklist Committee's” fogadta el a Matheu és del Hoyo nevű ornitológusok kutatásainak alapján. Ők főleg a csőr alakját részesítették előnyben, amikor megalkották e madarak rendszertani besorolását. Azonban a pontosabb rendszerezés érdekében további genetikai kutatásokat kéne véghez vinni.[2][3]

Az eddigi mitokondriális DNS-vizsgálatok szerint a kanalasgémformák és a Threskiornis nembéli fajok az óvilági íbiszek között saját kládot alkotnak, míg a nipponíbisz (Nipponia nippon) és az Eudocimus-fajok a családnak egy korai elágazását képezik, tehát távolabbi rokonaik az előbbi madaraknak. Ennek következtében a hagyományos rendszerezés, melyben két alcsalád van érvényét veszti.[4]

Rendszerezés[szerkesztés]

Az alcsaládba az alábbi 12 recens madárnem tartozik:

A korábban monotipikus nembe (Thaumatibis) sorolt óriásíbiszt, újabban a Pseudibis [1] nevű madárnembe helyezték át.

Kihalt nemek[szerkesztés]

Az alábbi lista az alcsaládba tartozó kihalt nemeket foglalja magába:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Myers, P. R.: Family Threskiornithidae (ibises and spoonbills). Animal Diversity Web. University of Michigan. (Hozzáférés: 2009. szeptember 9.)
  2. A classification of the bird species of South America. South American Classification Committee. American Ornithologists' Union. [2009. augusztus 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 9.)
  3. Frederick, Peter C.; Bildstein, Keith L.. „Foraging Ecology of Seven Species of Neotropical Ibises (Threskiornithidae) during the Dry Season in the Llanos of Venezuela”. The Wilson Bulletin 104 (1), 1–21. o.  
  4. Chesser, R.Terry; Yeung, Carol K.L.; Yao, Cheng-Te; Tians, Xiu-Hua; Li Shou-Hsien (2010). „Molecular phylogeny of the spoonbills (Aves: Threskiornithidae) based on mitochondrial DNA”. Zootaxa (2603), 53–60. o. ISSN 1175-5326.  
  5. Fossil feathers from a Hawaiian cave help reveal lineage of extinct, flightless ibis. Smithsonian Science. Smithsonian Institution, 2011. november 21. (Hozzáférés: 2011. december 21.)
  6. Olson, Storrs L; Steadman, David W (1977). "A new genus of flightless ibis (Threskiornithidae) and other fossil birds from cave deposits in Jamaica". Proceedings of the Biological Society of Washington, 90(2): 447–457.
  7. Tyrberg, Tommy. Holocene avian extinctions, Holocene Extinctions. Oxford University Press, 63–106. o. (2009). ISBN 978-0-19-953509-5 

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Threskiornithidae című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]