Északi-Tátraalja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Északi-Tátraalja (Obniżenie Orawsko-Podhalańskie /
/ Podhôľno-magurská oblasť)
Táj a Lőcsei-hegységben
Táj a Lőcsei-hegységben

Magasság1314 m
Hely  Lengyelország,
 Szlovákia
Hegység Külső-Északnyugati-Kárpátok
Legmagasabb pont Skorušina (1314 m)
Elhelyezkedése
Északi-Tátraalja (Kárpátok)
Északi-Tátraalja
Északi-Tátraalja
Pozíció a Kárpátok térképén
é. sz. 49° 22′, k. h. 20° 19′Koordináták: é. sz. 49° 22′, k. h. 20° 19′
Térkép
Az Északi-Tátraalja elhelyezkedése a Külső-Északnyugati-Kárpátokban
Az Északi-Tátraalja elhelyezkedése a Külső-Északnyugati-Kárpátokban
A Wikimédia Commons tartalmaz Északi-Tátraalja témájú médiaállományokat.

Az Északi-Tátraalja[1][2] (lengyelül: Obniżenie Orawsko-Podhalańskie, szlovákul: Podhôľno-magurská oblasť) földrajzi középtáj a Külső-Északnyugati-Kárpátokban. Keleti és nyugati része Szlovákia, középső része Lengyelország területén fekszik.

Földrajz[szerkesztés]

A táj a Magas-Tátra és a Beszkidek között húzódik. Nyugati része a történelmi Árva vármegye területe, középső része nagyjából megfelel a lengyelországi Podhale kulturális régiónak (melynek központjai Nowy Targ és Zakopane), míg keleti része az egykori Szepes vármegye északi részéhez tartozott. Tengelyét az Árva völgyében és a Pieninekben emelkedő mészkőszirtek képezik, melytől délre a belső-kárpáti flis övezete, északra a folyami hordalékkal (allúviummal) feltöltött Árvai-medence húzódik. Utóbbi több részre is tagolható (Alsó-árvai-medence, Felső-árvai-medence, Nowy Targ-i-medence).[1] Legmagasabb pontja a Szkorusinában, szlovák területen emelkedő Skorušina (1314 m).

Az Északi-Tátraalja a következő részekre osztható:

Podhalei táj, háttérben a Magas-Tátra

Ettől eltérő tájbeosztások is léteznek, például gyakran a részének tekintik a Pienineket (mely máskülönben a Keleti-Beszkidekhez tartozik), illetve egyes részeit más tájegységhez sorolják (például az i4-i7 sorszámúakat Szepes–Sárosi-hegyvidék, szlovákul: Spišsko šarišská vrchovina néven).[1][2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Hajdú-Moharos József (1994). „Cseh-Morvaország és Szlovákia természeti tájbeosztása”. Földrajzi Értesítő XLIII. évf (1-2. füzet), pp. 141-163.. o. (Hozzáférés: 2014. április 7.)  
  2. a b Hajdú-Moharos JózsefHevesi AttilaHorváth Zsolt: A Kárpát-Pannon térség természeti tájbeosztása (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 7.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Podhale-Magura Area című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.