Élettartam-meghosszabbítás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az Élettartam meghosszabbítás (tudomány) vagy öregedést-gátló orvostudomány, angolul anti-aging medicine, ami meghatározatlan életmeghosszabbítás, angolul indefinite life extension, kísérleti gerontológia angolul experimental gerontology és orvosi-biológiai gerontológia, angolul biomedical gerontology néven is ismeretes, az élettan vagy biológia azon ága, ami célja az öregedés biológiai folyamatának meggátlása, és az átlagos, ill. maximális életkor meghosszabbítása.

Vannak olyanok, akik saját életük meghosszabbítására reménykednek, azáltal, hogy mielőtt meghalnak testük teljesen egészségessé és fiatalossá tételét beleértve mesterséges szövettani felújulás útján elért fiatalítással, őssejttechnológia, szövet regeneráció, molekuláris gyógyszerészet, mesterséges szerv-beültetés, Xenotranszplantáció és egyéb tudományos kutatás áttörései eredményeképpen az emberi élettartamot a tudomány a végtelenségig meg tudja és kívánalmára az ő testükkel együtt is meg fogja hosszabbítani.

Gyógyszerként, tápszerként, illetve öregedés ellen stb jónak vélt készítmények, bőrápolásra és hormoncserére használt anyagok, gyógynövények és vitaminok árusítása, valamint jó egészség és fizikai forma elérésére és fenntartására szolgáló játszóterek, pályák és tornatermek bére, stb. világszerte 50 000 millió dollár jövedelemmel járul hozzá évente az Egyesült Államok összgazdaságához.

Bár számos orvosi vélemény és kritika szerint mindezek értéke kérdéses, az orvosi vélemény megoszlik. Egyesek szerint, az Amerikai Orvosi Egyesületet (American Medical Association) beleértve, arra nincs bizonyíték, hogy ezek használatának jelentős befolyása lenne akár az átlagos, akár a maximális elérhető életkorra.[1]

Mindezek ellenére, senki se bizonyította eddig, hogy egy végtelenül hosszú emberi élet elérése teljesen lehetetlen lenne, hiszen vannak olyan állatok, mint például a hydra, a laposféreg, egyes szivacsok, korallok és medúzák amelyek halála nem következik be öregségükből kifolyólag; így ezek mindegyike elvileg örökéletűnek tekinthető.

Tudósítás[szerkesztés]

A világon a mostani adatok szerinti legöregebb személy, egy japán nő, Misao Okawa meghalt közel egy hónappal 117.-ik születésnapja után.[2] Az ezelőtti legöregebb személy, szintén egy japán nő csak 115 éves korát haladta meg.

Források[szerkesztés]

A cikk bevezetője az angol nyelvű lap alapján készült. Vázlata az angol nyelvű Wikipédia fordítása.

Életmeghosszabbítás magazin

Idézés[szerkesztés]

  1. Holliday, R (2009. április 1.). „The extreme arrogance of anti-aging medicine; (Milyen arrogáns az “öregség-elleni” gyógyszeripar)”. Biogerontology volume=10 issue=2 pages=223–8 date=April 2009 pmid=18726707 10 (2), 223–8. o. DOI:10.1007/s10522-008-9170-6. PMID 18726707.  
  2. https://fr.news.yahoo.com/photos/doyenne-lhumanité-japonaise-misao-okawa-pose-4-mars-photo-065713156.htm[halott link]