Átlátszó üvegcsiga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Átlátszó üvegcsiga
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Puhatestűek (Mollusca)
Altörzs: Héjasok (Conchifera)
Osztály: Csigák (Gastropoda)
Csoport: Euthyneura
Panpulmonata
Eupulmonata
Stylommatophora
Sigmurethra
Öregcsalád: Limacoidea
Család: Vitrinidae
Nem: Vitrina
Tudományos név
Vitrina pellucida
O. F. Müller, 1774
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Átlátszó üvegcsiga témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Átlátszó üvegcsiga témájú médiaállományokat és Átlátszó üvegcsiga témájú kategóriát.

Az átlátszó üvegcsiga[1] (Vitrina pellucida) Európában elterjedt szárazföldi csigafaj.

Megjelenése[szerkesztés]

Az átlátszó üvegcsiga házának magassága 6 mm, szélessége 5 mm, 3-3,5 kanyarulatból áll. A gömbölyű háznak nagyon vékony, üvegesen átlátszó, szinte hártyaszerű, sárgás-zöldes (esetleg színtelen) héja van. Felülete sima és fényes, a kanyarulatok közti varratok alig mélyednek be. Az utolsó kanyarulat szélessége több mint kétszerese az előzőének. Szájadéka kerek; köldöke nyitott de nagyon szűk. Ha az állat elpusztul, a héj fehéresen átlátszatlanná válik. Maga a csiga szürkés színű, feje és tapogatói sötétebbek. Nem képes teljesen visszahúzódni a házába.

Elterjedése és életmódja[szerkesztés]

Elsősorban európai faj, de kelet felé Közép-Ázsiáig is megtalálható egy-egy populációja. A Brit-szigeteken kimondottan gyakori. Magyarországon a hegy- és dombvidékeken fordul elő szórványosan, ritkán az Alföldön is megtalálható.

Lombos- vagy fenyőerdőkben, tisztásokon, nedves réteken él az avarban vagy a fű között. Alpesi körülmények között a legelőkön, vízpartokon, patakok kövein is megtalálható. A nedves környezetet preferálja. Svájcban 2700 méteres magasságig hatol.

Az áttelelő petékből tavasszal kelnek ki a csigák, őszre ivaréretté válnak, ők is lerakják 0,9-1,2 mm-es petéiket és elpusztulnak. Ahol a tél kevésbé kemény (mint Írországban), a felnőtt csigák áttelelnek, tavasszal raknak petét, amelyek nyár elején kelnek ki.

Magyarországon nem védett.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Domokos Tamás, Pelbárt Jenő: A magyarországi recens puhatestűek (Mollusca) magyar köznyelvi elnevezései Archiválva 2013. október 19-i dátummal a Wayback Machine-ben (2011) Malakológiai Tájékoztató, 25–39, 2011.