Álszövetes állatok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Álszövetes állatok
Evolúciós időszak: 940–0 Ma
Hordószivacs (Xestospongia testudinaria)
Hordószivacs (Xestospongia testudinaria)
Rendszertani besorolás
Domén: Eukarióták (Eukaryota)
Ország: Állatok (Animalia)
Csoport: Álszövetes állatok (Parazoa)
Grant & Todd, 1838
Ez az élőlénycsoport a tudomány mai állása szerint nem rendszertani kategória.
Törzsek
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Álszövetes állatok témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Álszövetes állatok témájú kategóriát.

Az álszövetes állatok (Parazoa) az állatok egy parafiletikus csoportja, amelyet a régebbi rendszertanok az állatok országának egy alországaként tartották számon. A csoportba két törzset, a szivacsokat (Porifera) és a korongállatkákat (Placozoa) sorolják. Mintegy 5000 szivacsfajt ismerünk, ebből 150 édesvízi. A korongállatkáknak egyetlen ismert faja létezik, a Trichoplax adhaerens.

A Parazoa szó jelentése „állatok melletti”.

Leírás[szerkesztés]

Az legősibb állatok, így az álszövetes állatok ősei, pelágikus, azaz vízben szabadon úszó életmódot folytató galléros-ostoros egysejtűek (valószínűleg a galléros ostorosokhoz (Choanoflagellata) hasonló élőlények) kolóniáiból alakultak ki. Elődeiktől abban különböznek, hogy makroszkopikus méretűek és differenciált sejtjeik vannak, de a valódi szövetes állatoktól (Eumetazoa) eltérően nincsenek szöveteik. Az álszövetes állatok aszimmetrikusak (tehát semmilyen szimmetriát nem mutatnak), minden más állat valamilyen módon szimmetrikus. A lárváik planktonikusak, a kifejlett szivacsok és a Trichoplax adhaerens is helytülő életmódúak.

Rendszerezés[szerkesztés]

Az álszövetes állatok parafiletikus csoportot alkotnak,[1] azaz egy közös őstől származnak, de nem tartalmazza a közös ős összes leszármazottját, ez esetben a valódi szövetes állatokat (Eumetazoa). Az álszövetes és a valódi szövetes állatok fejlődési vonalának szétválása nagyjából 940 millió évvel ezelőtt történhetett.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

Felhasznált források[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Parazoa című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.