Álszövetes állatok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Álszövetes állatok
Evolúciós időszak: 940–0 Ma
Hordószivacs (Xestospongia testudinaria)
Hordószivacs (Xestospongia testudinaria)
Rendszertani besorolás
Domén: Eukarióták (Eukaryota)
Ország: Állatok (Animalia)
Csoport: Álszövetes állatok (Parazoa)
Grant & Todd, 1838
Ez az élőlénycsoport a tudomány mai állása szerint nem rendszertani kategória.
Törzsek
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Álszövetes állatok témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Álszövetes állatok témájú kategóriát.

Az álszövetes állatok (Parazoa) az állatok egy parafiletikus csoportja, amelyet a régebbi rendszertanok az állatok országának egy alországaként tartották számon. A csoportba két törzset, a szivacsokat (Porifera) és a korongállatkákat (Placozoa) sorolják. Mintegy 5000 szivacsfajt ismerünk, ebből 150 édesvízi. A korongállatkáknak egyetlen ismert faja létezik, a Trichoplax adhaerens.

A Parazoa szó jelentése „állatok melletti”.

Leírás[szerkesztés]

Az legősibb állatok, így az álszövetes állatok ősei, pelágikus, azaz vízben szabadon úszó életmódot folytató galléros-ostoros egysejtűek (valószínűleg a galléros ostorosokhoz (Choanoflagellata) hasonló élőlények) kolóniáiból alakultak ki. Elődeiktől abban különböznek, hogy makroszkopikus méretűek és differenciált sejtjeik vannak, de a valódi szövetes állatoktól (Eumetazoa) eltérően nincsenek szöveteik. Az álszövetes állatok aszimmetrikusak (tehát semmilyen szimmetriát nem mutatnak), minden más állat valamilyen módon szimmetrikus. A lárváik planktonikusak, a kifejlett szivacsok és a Trichoplax adhaerens is helytülő életmódúak.

Rendszerezés[szerkesztés]

Az álszövetes állatok parafiletikus csoportot alkotnak,[1] azaz egy közös őstől származnak, de nem tartalmazza a közös ős összes leszármazottját, ez esetben a valódi szövetes állatokat (Eumetazoa). Az álszövetes és a valódi szövetes állatok fejlődési vonalának szétválása nagyjából 940 millió évvel ezelőtt történhetett.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. INTRODUCTION TO THE PARAZOA
  2. Nikoh N, Iwabe N, Kuma K, et al (1997. July). „An estimate of divergence time of Parazoa and Eumetazoa and that of Cephalochordata and Vertebrata by aldolase and triose phosphate isomerase clocks”. J. Mol. Evol. 45 (1), 97–106. o. [2000. szeptember 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. DOI:10.1007/PL00006208. PMID 9211740. (Hozzáférés ideje: 2010. október 10.)  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Parazoa című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.