Ágyi poloska

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Ágyi poloska
Keresi a táplálékot
Keresi a táplálékot
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Magyarországon nem védett
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Félfedelesszárnyúak (Hemiptera)
Alrend: Poloskák (Heteroptera)
Alrendág: Vérszívópoloska-alkatúak (Cimicomorpha)
Öregcsalád: Cimicoidea
Család: Vérszívó poloskák (Cimicidae)
Nem: Cimex
Faj: C. lectularius
Tudományos név
Cimex lectularius
Linnaeus, 1758
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Ágyi poloska témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Ágyi poloska témájú médiaállományokat és Ágyi poloska témájú kategóriát.

Az ágyi poloska (Cimex lectularius) a rovarok (Insecta) osztályának félfedelesszárnyúak (Hemiptera) rendjébe, ezen belül a poloskák (Heteroptera) alrendjébe és a vérszívó poloskák (Cimicomorpha) családjába tartozó faj. Világszerte elterjedt, sok problémát okozó házi kártevő.

Előfordulása[szerkesztés]

Az ágyi poloska feltehetőleg a Közel-Keletről származik. Melegebb éghajlatú vidékeken gyakrabban előfordul, de lakott területeken szinte az egész világon jelen van. Az emberek és a madarak kártevője. Budapest ágyi poloska fertőzöttsége 1997 óta emelkedik,[1] 2015-ben elkészült a város ágyi poloska térképe, mely több mint 3700 adat alapján mutatja a főváros fertőzöttségének mértékét.

Megjelenése[szerkesztés]

Az ágyi poloska fejének színezett elektronmikroszkópos képe

Az ágyi poloska hossza 5-7 milliméter. A kifejlett ágyi poloska barna színű, testét finom szőrök borítják. A hím és a nőstény külsőre hasonló, a nőstény kissé nagyobb. Táplálkozás előtt teste lapos, korongszerű. Miután átszúrta a bőrt, és jóllakott vérrel, teste kitágul. Szájszerve finom szúrósörtéből áll, melynek hegyes végét szondaként használja: gyakran egymás mellett többször is megszúrja a bőrt, mire megtalálja az eret, érzéstelenítő és véralvadásgátló anyagot juttat a szervezetbe és szívásba kezd. A jóllakott ágyi poloska bíborszínű árnyalatot vesz fel. A hátsó pár szárnya teljesen elcsökevényesedett, a félfedők azonban apró pikkelyek formájában megtalálhatóak. Lábain fejlett karmok és tapadókorongok találhatók, melyek segítségével függőleges felületeken is könnyedén mozog.[1]

Életmódja[szerkesztés]

A rovar táplálékkereséskor magányos, de rejtekhelyén közösségben él. Tápláléka emberi vérből áll. A rovar hetekig kibírja táplálék nélkül. Táplálékát éjszaka keresi, hő- és szén-dioxid-kibocsátása alapján találja meg; nappal elrejtőzik. Az ágyi poloska körülbelül 18 hónapig él. Élete emberhez kötődik, a hónapokra magára hagyott tárgyakat elhagyja. Emberen a sok szúnyogcsípéshez hasonló bőrelváltozásokat okozhatja ágyi poloska is. Jelenlétéről több dolog árulkodhat: a döglött ágyi poloska, illetve ágyi poloska által vedlett bőr, vérpöttyök a huzaton, ágyi poloska ürülék (kis fekete pöttyök az ágykeretek alján, matracokon és egyéb búvóhelyeken) ágyi poloska peték (amelyek legfeljebb 1 milliméter nagyságúak, hosszúkás formájúak, krém–fehér színűek) az ágyi poloska édeskés szaga (ez azonban csak nagy fertőzöttség esetén, vagy speciálisan kiképzett kutya által észlelhető).

Szaporodása[szerkesztés]

Erőszakos párosodás
Petét rakó nőstény

A párzási időszak zárt helyiségekben egész évben tart, azonban a szabadban csak nyáron van. Az állat 13 héten át minden nap rak egy petét. A fehér pete 1 milliméter hosszú és 0,5 milliméter széles. A petéből való kifejlődéshez, megfelelő körülmények között, 4-5 nap kell, hogy elteljen. Ha nem jók a kifejlődéshez szükséges körülmények, a kikelés három hónapba is telhet. Kikelés után a lárvák 3-8 hét elteltével érik el végleges méretüket.

Irtásuk[szerkesztés]

Az ágyi poloska irtása nagyon nehéz feladat, mivel a kártevő esetenként rezisztens az irtására használt szintetikus piretroidokkal szemben. Mivel az élő kártevők, illetve nyomaik felkutatása gyakorlott szemet igényel, érdemes szakemberre (egészségügyi gázmester, kártevőirtó szakmunkás) bízni a feladatot. Az irtás során az összes lehetséges búvóhelyet kezelni kell. Mivel a vérszívók erősen kötődnek az emberhez, a normál kártevőirtási protokoll során csak a hálószobák ágyait (főleg az ágyak hátulsó és alsó része, anyaghatárai) és az ágyak közvetlen környezetét kell kezelni. A lakóingatlan egyéb, alvásra nem alkalmas helyiségeinek kezelése rendszerint szükségtelen. Az ágyneműt és a ruhaneműket a leghatékonyabban magas hőfokon (min. 60 fok) történő mosással tudjuk poloskamentesíteni. Az irtás technológiája többféle lehet: permetezés, porozás és kiegészülhet hidegködképzéssel is. Az egész irtási folyamatot gyakran meg kell ismételni körülbelül két héten belül, mivel az engedélyezett poloskairtószerek a petéket nem pusztítják el (a poloskapeték 10-14 nap alatt kelnek ki). Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban egyéb kártevőirtási eljárások is használatosak (magas hő befúvása, fagyasztás), de ezek rendkívül magas költsége miatt ezen módszerek hazánkban nem terjedtek el.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Ágyi poloskák. Dezin-Pro. (Hozzáférés: 2016. október 20.)

Források[szerkesztés]