Zichy Nándor (sportrepülő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zichy Nándor
Született1907. augusztus 22.[1]
Mosdós
Elhunyt1994. augusztus 16. (86 évesen)[2]
Athén
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
  • pilóta
  • politikus
Tisztségemagyarországi parlamenti képviselő (1939–1944)
A Wikimédia Commons tartalmaz Zichy Nándor témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Zichy Nándor (Mosdós, Somogy vármegye, 1907. augusztus 22.Athén, 1994. augusztus 16.) magyar sportrepülő, pilóta, légügyi főtanácsos, országgyűlési képviselő.

Élete[szerkesztés]

1907-ben született a Somogy megyei Mosdóson, római katolikus vallásban. Középiskolái elvégzése után a berlini egyetemen közgazdasági, a budapesti közgazdasági egyetemen pedig doktori oklevelet szerzett. Szakmai pályáját az Országos Magyar Idegenforgalmi Tanácsnál kezdte meg, mint titkár, majd ügyvezető-főtitkár lett, később pedig az Országos Magyar Idegenforgalmi Hivatal igazgatójává nevezték ki.

Utóbbi minőségében számos külföldi utat tett meg: járt Amerikában, Párizsban, Rómában, Varsóban, Berlinben, Kairóban stb., és mint idegenforgalmi szakértő, igen sok külföldi tárgyaláson vett részt. Sokat foglalkozott Magyarországot népszerűsítő idegenforgalmi propagandák megszervezésével, illetve külkereskedelmünk fejlesztésével, e téren kifejtett fáradhatatlan munkásságával és sok érdemet szerzett.

Katonai rendfokozatát tekintve mint tartalékos repülőhadnagy, az 1930-as évek legkiválóbb magyar sportrepülőinek egyike volt. Versenyzőként állandó résztvevője volt az időszak minden számottevő hazai és külföldi sportrepülő versenyének. Nagy érdemeket szerzett a magyar sportrepülés megszervezése és fejlesztése terén, nemkülönben a fiatal sportrepülő nemzedék irányításában. 1930-ban, Almásy László Afrika-kutató pilótájaként kis sportgépen repült Kis-Ázsiába, akkor bravúrosnak számító teljesítménye a világsajtót is bejárta.

1939 márciusában a kereskedelem és közlekedésügyi minisztériumban légügyi főtanácsossá nevezték ki, ugyanazon év nyarától pedig parlamenti képviselőként is tevékenykedett, mandátumát a Magyar Élet Pártja Zemplén vármegyei listáján nyerte el. Alelnöke volt a Magyar Aero Szövetségnek és vezetője a szövetség sport- és légiturisztikai bizottságának.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]