Zealandia-pad

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zealandia-pad
Közigazgatás
OrszágEgyesült Államok
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
FekvéseCsendes-óceán
Tengerszint feletti magasság1 m
Elhelyezkedése
Zealandia-pad (Északi-Mariana-szigetek)
Zealandia-pad
Zealandia-pad
Pozíció az Északi-Mariana-szigetek térképén
é. sz. 16° 52′ 60″, k. h. 145° 51′ 00″Koordináták: é. sz. 16° 52′ 60″, k. h. 145° 51′ 00″

A Zealandia-pad, más néven Farallon de Torres vagy Piedras de Torres (spanyolul) vagy Papaungan (chamorro nyelven) víz alatti vulkán, az Északi-Mariana-szigetek tagja, Sarigan és Guguan szigete között fekszik, az utóbbitól mintegy 20 km-re észak-északkeletre. Két csúcsa mintegy 1,5 km-re fekszik egymástól, ezek közül apály idején is csak az egyik emelkedik a vízfelszín fölé, az is csak kb. 1 méterrel, emiatt térképeken rendszerint nem tüntetik fel őket.

Bár a vulkán erodálódott, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) 2004-es felmérése során aktív fumarolákat találtak.

Nevét a Zealandia nevű brit vitorlásról kapta 1858-ban.[1][2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Smithsonian Intézet: Zealandia Bank (angol nyelven). [2008. február 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. november 1.)
  2. gaebler.info -- Zealandia Bank. [2014. április 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. november 1.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Zealandia Bank című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]