Wikipédia:Wikitalálkozók/Fotótúrák/Tizenötödik túra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

2018-08-19-n egész nap meglátogatom Bécsben a Szépművészeti Múzeumot, különös tekintettel az ókori egyiptomi szarkofágokra, múmiákra, és stélékre.

Ez nem olyan fotótúra, mint a korábbiak voltak. Nem fogok túravezetést tartani, a múzeum magáért beszél, minden ki van rendesen feliratozva. A múzeum hatalmas, és mindenkinek más fog benne tetszeni, tehát a legjobb, ha mindenki a saját tempójában tekinti át.

Nem kifejezetten csak a magyarországi Wikimédia közösségnek szól a túra, mást is szívesen látok (és hívtam is meg), de szerintem köztetek lesznek érdeklődők.

Mikor?[szerkesztés]

2018. augusztus 19. vasárnap.

Elnézést kérek, hogy csak egy héttel előre kezdem el szervezni, én is most határoztam el az időpontot.

A múzeum 10 órakor nyit és 18 órakor zár. Én egész nap bent leszek, kivéve, ha a vonat jelentősen késik.

Én előző nap (szombaton) utazok Bécsbe egy másik program miatt, és Bécsben alszom. Ha Budapestről jössz, akkor igény esetén Bécsben találkozhatunk a pályaudvaron, és mehetünk onnan együtt a múzeumig. Lásd lent az infót a vonatközlekedésről. A múzeumnál nyitáskor találkozhatunk, kivéve, ha a vonat késik, de ha csak később szeretnél érkezni, az se baj.

Napközben nem megyek ki a múzeumból, mert a belépővel csak egyszer megyek be. E miatt hozott hideg kajából fogok ebédelni bent a múzeumban, ebédkor szintén találkozhatunk valahol.

Este találkozunk a múzeumból kifele menet. A múzeum zárása után feltehetően a múzeumhoz közel, attól nyugatra található McDonalds étteremben vacsorázom. Aznap este az utolsó, 19:42-kor induló vonattal megyek Budapestre, a vonaton és a pályaudvarig is mehetünk együtt, ha más is ezt választja. Ha vonattal akarsz jönni, lásd lent a közlekedésről szóló szakaszt.

Napközben egész nap a Szépművészeti Múzeum (Kunsthistorisches Museum) főépületében, az U2 metró Museumsquartier megállójához közel, Bécs (Wien), Ausztria.

Vasárnapra meleg időt jósolnak, a múzeumban biztosan elviselhetőbb hőmérséklet lesz.

Mit nézünk meg?[szerkesztés]

A főépület legnagyobb részt a következő részekből áll.

(Ide majd még írok egy kicsit bővebben később. Addig megnézheted a múzeum honlapját német és angol nyelven, a Wikipédia cikkét és a Commons kategóriát.)

Festmények kiállítása[szerkesztés]

Hatalmas, majdnem az egész első emeletet elfoglalja, eredetileg a Habsburg-ház magángyűjteménye volt, majdnem minden festmény 1800 előtti. Ha még nem láttad, érdemes rá időt szánni. Mivel idén egyszer alaposan megnéztem, én most csak kevés időt fogok itt tölteni c:Category:Paintings in the Kunsthistorisches Museum

Ókori egyiptomi és közel-keleti gyűjtemény[szerkesztés]

Köztük egyiptomi stélék, szarkofágok, múmiák, pecsétek. A több ezer évet felölelő gazdag leletanyag a földszint felét elfoglalja, korszakok szerint van a termekben elrendezve. Az Egyiptomból jövő tárgyak teszik ki a nagy részét, de ezen kívül Mezopotámiából és az Arab-félszigetről is vannak tárgyak. c:Category:Egyptian and Near Eastern Collection (Kunsthistorisches Museum)

Ókori görög és római kori gyűjtemény[szerkesztés]

Rengeteg mellszobor és egyéb rómia kori tárgyi emlékek. A földszint kisebb részét foglalaja el. c:Category:Collection of Greek and Roman Antiquities (Kunsthistorisches Museum)

Csili-vili tárgyak gyűjteménye a Habsburg udvarból (Kunstkammer)[szerkesztés]

Köztük elefántcsont szobrocskák és tálkák, gazdagon díszített aranyozott ezüst evőeszközök és pipereholmik, néhány márvány mellszobor. A földszint kisebb részét foglalja el. c:Category:Collection of Sculpture and Decorative Arts (Kunsthistorisches Museum) Nem keverendő össze a külön épületben található Kincstárral (Satzkammer).

Érmegyűjtemény, fémpénzek minden korból.[szerkesztés]

A második emeleten (tetőtér).

Folyosók[szerkesztés]

A folyosókon is találsz jópár szobrot. Érdemes a központi kupolát is megnézni, nagyon szépen van díszítve.

Mit érdemes még tudni a múzeumról?[szerkesztés]

Ez egy népszerű múzeum, tehát eleve minden nap sok látogató van benne, köztük magyarok is, hétvégén még több. Iskolás csoportoktól kezdve festőállványos művész hallgatókig mindenkivel lehet találkozni. De mivel nyár van, és Magyarországon hosszú hétvége lesz, még a szokásosnál is több forgalom várható, nem csak a múzeumban, hanem egész Bécsben és a vonatokon és az autópályán is.

A múzeumban szinte minden kiállított tárgy alaposan ki van feliratozva angolul és németül is. A festményekhez és a legtöbb dísztárgyhoz nem csak az alapadatok vannak kiírva (cím, készítő, dátum), hanem a legtöbb esetben egy-két bekezdésnyi magyarázó információ is. Az érmegyűjtemény kivétel: mivel itt rengeteg érme van kis helyre bezsúfolva, ezért itt minden csak németül van kiírva, és az egyes érmékről csak egy-egy sor.

A múzeumban vannak kulcsos csomagmegőrző szekrények, ezért ha nagy táskával érkezel is, nem kell azt magaddal vinni a kiállítótérbe. A szekrények a jegyellenőrzésen belül vannak, tehát nem kell új belépőt venni az után, hogy kiveszel valamit a szekrényből. A szekrények használata ingyenes, de azt hiszem, zálogba kérnek valamilyen euró érmét. Vigyázz, a belépés után jobbra a feltűnően kitáblázott ruhatár csak a kabátodat veszi át, és mellette apró szekrények vannak, amibe a nagy táska nem fér el. Vannak nagyobb szekrények is, ha jól emlékszem, beljebb a földszint középső részén, ez nincs olyan könnyen kitáblázva.

A múzeumi boltban sok szép képeslapot és albumot lehet megvenni, amik a múzeumban található tárgyak egy részét mutatják be. Én tavaly vettem egy albumot a festményekről. Ezek természetesen nem olcsók.

A múzeumi belépővel csak egyszer lehet bemenni a bejáraton, a jegyet eltépik. Ha kimész, új belépő kell.

Fényképezünk?[szerkesztés]

Igen. A múzeum főépületében gyakorlatilag minden műtárgyról szabad fényképet készíteni, és ehhez nem kell külön jegyet venni. Tudom, Magyarországon nem ehhez szoktunk hozzá. Vakut és állványt viszont a múzeum legtöbb részén nem szabad használni, bár azt hiszem, a folyosókon szabad, vagy legalábbis a tiltó feliratot csak a kiállításokhoz vezető ajtókon láttam, ezért a .

Sajnos a legtöbb kiállított tárgyról nehéz jó fényképet készíteni. A világítás egyenetlen irányból jön és a legtöbb helyen túl sötét. A festményeken becsillognak. A Kunstkammerben minden üveg mögött van, ami csillog, de ráadásul egy teremben van sok négy oldalról nyitott üvegvitrin, ezért a középen lévő vitrineket csak úgy lehet fotózni, hogy mögötte látszódnak másik vitrinek és sokszor látogatók is.

Én biztosan sok fényképet fogok készíteni, aztán majd utólag töltögetem föl őket a Commonsra. A legtöbb kiállított tárgy olyan régi, hogy a szerzői jog már nem korlátozza a másolását, ezért a fényképeket szabadon lehet terjeszteni róluk.

Természetesen ha nem szeretnél fényképezni, a nélkül is szívesen látlak, a múzeum úgy is érdemes.

Mit nem nézek meg?[szerkesztés]

Mivel a múzeum főépülete is egész napra elég nézelődni valót nyújt, nem megyek át például a következő helyekre.

  • Kincstár (Satzkammer), benne Ausztria császári koronája. A Szépművészeti Múzeumhoz tartozik, de külön épületben van, és külön belépő kell. Ha egy nap mész mindkettőbe, akkor együtt kedvezményes a belépő, de szerintem nem éri meg egy napba belezsúfolni. Azt hiszem, a Kincstárban nem szabad fotózni, de ebben nem vagyok biztos. c:Category:Imperial Treasury
  • Természettudományi Múzeum (Naturhistorisches Museum). A Szépművészeti Múzeummal szemben egy ugyanakkora nagy épület, szintén egy egész napot el lehetne benne tölteni. Benne hatalmas gyűjtemény meteorit-darabokból, ásványok, fosszíliák és rengeteg kitömött állat.
  • Schönbrunn kastély kertje. Bécs egyik legszebb része, valamikor azt is meg kéne újra néznem, de az nem most lesz.

Ha több napot maradsz Bécsben, ezeket tudom ajánlani, de persze nagyon sok más szép látnivaló közül lehet választani.

Közlekedés[szerkesztés]

Mindenki maga választhatja meg, hogy jut el a múzeumig, de van egy ajánlatom.

Vonattal[szerkesztés]

Ha vasárnap jössz Budapestről, javaslom a Budapest Keletiből 06:40-kor induló, Zürich felé menő 162-es railjet vonatot. Kelenföldön 06:55-kor lehet fölszállni. Erről 09:18-kor a Wien Hauptbanhof pályaudvaron kell leszállni. A vonaton nem leszek ott, de ha bárki igényli, a pályaudvaron találkozhatunk érkezéskor, és onnan együtt megyünk át a múzeumba.

A pályaudvaron érdemes megvenni a helyi közlekedési társaság (Wiener Linien) napijegyét, lásd fent, és elvenni egy ingyenes Bécs túristatérképet. Innen az U1 metróvonallal megyünk a Karlsplatzig, majd onnan gyalog vagy az U2-es metróval a Museumsquartier-nál a múzeumhoz. Vissza ugyanezen az útvonalon megyek a pályaudvarra, szintén veletek együtt, ha bárki jön. A bécsi tömegközlekedés jól szervezett, de arra számíts, hogy a metrókocsi zsúfolt lehet.

Vissza Budapestre én a vasárnap 19:42-kor a Hauptbanhof pályaudvarról induló Dacia nemzetközi gyorsvonattal megyek. Ez 22:02-kor ér Budapest Kelenföldre, 22:20-kor a Keletibe. Bár helyjegy nem kötelező, erősen ajánlott, mert ha túl tele van a vonat, és nincs helyjegyed, akkor lerakhatnak róla. Ez aznap az utolsó vonat Budapestre, ha nem éred el vagy nem tudsz fölszállni, akkor Bécsben kell aludnod, vagy Győrig vagy Sopronig tudsz eljutni. Ha zárás előtt egy kicsivel kimész a múzeumból, akkor el tudod érni az eggyel korábbi, 18:25-kor induló vonatot.

A vonat- és metrójegyekről lásd lent a költségeknél.

Ha nem Budapestről jössz, akkor nézz utána, hogy tudsz odajutni. Dél-Magyarországról (Szegedről) mindenképpen szívás odajutni, a legpraktikusabb vagy autóval menni, vagy előző éjjel valahol aludni egyet, akár Magyarország északi felén, akár Bécsben.

Veszprémből viszont véletlenül van használhatónak tűnő összeköttetés. Az ÉNyKK 1708-as autóbuszjáratára lehet fölszállni Veszprém autóbuszállomáson 06:05-kor Győr felé (Veszprémben máshol is föl lehet szállni), majd 07:45-kor Győr autóbuszállomáson (ez a busz végállomása) leszállni. Az autóbuszállomás közvetlenül Győr vasútállomás mellett van, ahol 08:02-kor föl lehet szállni ugyanarra a Zürich felé tartó 162-es railjet vonatra, amit Budapestről is ajánlok. Ha a busz késik, föl lehet szállni a Győrből 09:02-kor vagy a 10:02-kor induló következő vonatokra.

Autóval[szerkesztés]

Ha autóval szeretnél menni Magyarország felől, számíts rá, hogy nagy forgalom lesz, mert a hosszú hétvégén sokan autóznak. Az autós közlekedésben nem vagyok járatoks, de azt hiszem, hogy Magyarországra és Ausztriára külön kell venni autópálya matricát. A parkolásról sem tudok semmit Bécsben.

Ha szeretnél autóval elvinni valakit, vagy más mellé beszállnál, kérlek jelezd itt, és szervezzétek le egymással.

Költségek[szerkesztés]

Ha Budapestről vonattal mész oda és vissza is, akkor a MÁV-tól a Bécsi kirándulójegyet érdemes venni. Ez a Budapestről Bécsbe menő utazást és négy napon belül visszafelé utazást fedezi. Ez a jegy most 10725 forintba kerül. Ha csak egy napot maradsz Bécsben, akkor a Bécsi helyi közlekedést is tartalmazó drágább kirándulójegyet nem érdemes megvenni, mert drágább, mint a kettő külön.

Ha este mész haza, akkor érdemes helyjegyet is váltani előre, mert ha túl tele van a vonat (amire most a hosszú hétvégén van esély), akkor a helyjegy nélküli utasokat kidobhatják a vonatból, akár egy későbbi állomáson is, még ha Bécsben föl is tudtál férni. Ha a 19:42-es vonattal mész, mint én, akkor aznap már nem tudsz vonattal eljutni Budapestig. A helyjegy ára most 975 forint.

Odafelé kevésbé kell a helyjegy: ha leraknak, átszállhatsz egy későbbi vonatra, legfeljebb lekésed a múzeum nyitását. A fent ajánlott 06:40-es vonat után 07:40-kor és 08:40-kor indul hasonló vonat.

Ha a MÁV-nál veszed, a MÁV euró árfolyama szerint változik a nemzetközi jegyek ára, de csak forintban lehet kifizetni. Ez a kirándulójegyre és a helyjegyre egyaránt vonatkozik.

Bécsben a helyi közlekedésre a névre szóló 24 órás jegyet érdemes venni 8 euróért. A Hauptbanhof pályaudvaron meg lehet venni, ha jól emlékszem, akkor automatából és élő embertől is. Ez a városon belüli összes metró, hév, villamos- és buszjáratra érvényes, de a repülőtéri buszra nem.

A múzeumi belépő 15 euróba kerül. Én helyben a múzeumban fogom megvenni, ahol lehet, hogy egy kicsit sorba kell állni.

Mindegyik jegyet lehet bankkártyával vagy készpénzzel fizetni, de a MÁV-tól vett jegyet csak forint készpénzzel, a Bécsben vett jegyeket euró készpénzzel.

Étkezés[szerkesztés]

Mivel a múzeumi belépővel csak egyszer lehet bemenni, és egész nap bent leszünk, érdemes előre csomagolt reggelit és ebédet hozni magaddal. A reggelit a vonaton fogom megenni, az ebédet a múzeumban. Odafelé a Hauptbanhof pályaudvaron is vehetsz ételt, de elvitelre érdemes, különben lekésed a múzeum nyitását.

A múzeumból kifelé a vonat előtt lesz időnk vacsorázni, és Bécsben erre sok lehetőség van. Én a múzeumhoz közeli McDonalds étteremben fogok enni. A Hauptbanhof pályaudvar fölött egy egész föld alatti kis bevásárlóközpont van, itt is találsz sok étkezőt.

Mit hozzak?[szerkesztés]

  • Bankkártyát vagy euró készpénzt a költségek kifizetésére.
  • Euró érmét a csomagmegörző szekrényekbe zálogba.
  • Hideg ebédet és hozzá való evőeszközt, amit a múzeum épületén belül el tudsz fogyasztani. (Van a múzeumnak étterme is, de nagyon drága.
  • Vonatjegyet és vissza helyjegyet, ha vonattal mész és jössz, lásd fent.
  • Nyári ruházatot.
  • Nyári esődzsekit vagy esernyőt (ha az időjárásjelentés szerint szükséges, erről később többet fogunk tudni).
  • Fényképezőgépet, ehhez tartozékok, elég hellyel a memóriakártyán. Én a saját kompakt fényképezőgépemhez viszek pótaksit is, mert majdnem biztos, hogy annyit fogok fényképezni, hogy egy aksit teljesen lemerítek. Vakut és állványt a múzeum legtöbb részén nem lehet használni, de talán a folyosón lévő néhány szoborhoz nem tiltják.
  • Személyi igazolványt vagy útlevelet, amit igazoltatáskor vagy a névre szóló helyi közlekedési jegy ellenőrzésekor elkérhetnek.
  • Kék EU-s TAJ kártyát (Európai egészsébiztosítási kártya), ha van érvényes.
  • Nyugdíjas igazolványt, diákigazolványt, stb, ami kedvezményt biztosít a múzeumban. 65 év felettieknek mindenképp jár a kedvezmény.
  • Mobiltelefont, ha föl akarsz hívni.

Szállás, ha több napig maradsz[szerkesztés]

Mivel a hétvégén sokan utaznak Bécsbe, ha ott akarsz aludni, minél előbb érdemes szállást foglalni. Én a Booking.com-on foglaltam szállást. Ha ott ezzel a referral linkkel veszel szállást, akkor neked is és nekem is adnak kedvezményt.

Ki szervezi?[szerkesztés]

Én, B_jonas szervezem, és ismét bocsánatot kérek, hogy ilyen rövid határidővel. Ha van bármi kérdésed, írjál. Ha írsz egy emailt nekem, akkor megírom a mobiltelefonszámomat is, amin végig elérhető leszek, és próbálok segíteni, de ezt a számot nem írom ki ide. Wikipédiát és emailt a tali előtt utoljára csak 2018-08-18 szombat reggel fogom nézni, utána szombaton és vasárnap telefonon vagy SMS-ben tudsz keresni. Kétszer jártam a múzeumban, egyszer régen 2007-07-ban fél napot, egyszer most 2018-03-13-n.

Ki jön?[szerkesztés]

Nem csak a Wikimédia közösségből jönnek, másokat is invitáltam. Kérlek, ide írd föl, ha szeretnél jönni, de nem muszáj, beugorhatsz utolsó pillanatban is. Minimum létszám nincs, egyedül is ott leszek.

Biztos jövök[szerkesztés]

Lehet, hogy jövök[szerkesztés]

Nem jövök[szerkesztés]

Beszámoló[szerkesztés]

Minden a terv szerint ment. Wikitalinak vagy fotótúrának persze nem nagyon lehet hívni, mivel senkit nem sikerült elcsábítanom, hogy jöjjön, de talán nem is nagy baj, úgysem lett volna túl sok időnk találkozni közben, úgy rohantam a múzeumban. Feliratból nem volt annyi, mint amennyire emlékeztem, ezt majd kijavítom fentebb. Fotók (Kőszegről is) később. – b_jonas (üzenj) 2018. augusztus 21., 00:53 (CEST)[válasz]

Van kérdés?[szerkesztés]

Nyugodtan tedd föl akár itt is.