Booking.com

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Booking.com
JelmondatBooking.yeah
Típus
  • üzleti vállalkozás
  • hotel booking website
  • very large online platform
Alapítva1996
SzékhelyHollandia Amszterdam, Hollandia
Iparágutazás
TulajdonosBooking Holdings
Formanyilvánosan működő részvénytársaság
Alkalmazottak száma17 500[1]
AnyavállalataBooking Holdings
é. sz. 52° 21′ 56″, k. h. 4° 53′ 54″Koordináták: é. sz. 52° 21′ 56″, k. h. 4° 53′ 54″
A Booking.com weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Booking.com témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Booking.com egy nemzetközi honlap, amelyen keresztül különféle kisebb-nagyobb szolgáltató szállásajánlatát lehet megtalálni. Jelenleg 43 nyelven érhető el a lap, többek között magyar nyelven is. Saját állítása szerint kb. 1,07 millió szállást közvetítenek nap mint nap.

Története[szerkesztés]

A Booking.com-ot 1996-ban alapította Geert-Jan Bruinsma – akkor még a Bookings.nl néven –, a Twente Egyetem hallgatója. Kezdetben csak Hollandiában lehetett a honlapon keresztül szállást foglalni, de a gyors növekedéssel hamarosan már Hollandián kívül is egyre ismertebbé vált. 2005-ben a lapot megvásárolta az amerikai Priceline cégcsoport. A forgalmat a foglalási oldalon külön nem hozták nyilvánosságra, de a 2012-ben a Priceline forgalma 2,28 milliárd euró volt, amiből a profit kilencszáz millió eurót tett ki. A vállalatnak nyolcezer alkalmazottja van, a székhelye Amszterdam.

Kritikák[szerkesztés]

A céget gyakran érik kritikák is. 2014-ben a Booking.com-ot elmarasztalta a holland Reclame Code Commissie (Hirdetési Bizottság), mert azzal a megtévesztő reklámszöveggel hódították el a potenciális ügyfeleket maguktól a szálláshelyektől, hogy „Mindig van szabad szobánk”, valamint azt állították, hogy az adott szállást nem lehet máshol alacsonyabb áron megkapni. Eközben a legjobb lehetőség valójában egy másik portálon keresztül volt elérhető, illetve közvetlenül a szóban forgó szálláshely honlapján.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Booking.com című holland Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

  1. https://www.msn.com/fr-fr/actualite/france/coronavirus-booking-pr%c3%a9voit-une-coupe-sombre-dans-ses-effectifs/ar-BB17ym5W, 2020. augusztus 4.