Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2020-05-01

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Hogy hívják a holdak körül keringő égitesteket?[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy hívják a holdak körül keringő égitesteket? Vagy ilyeneket még nem találtak? Egy Jupiter méretű bolygónak lehet Föld méretű holdja, annak Hold méretű, és még annak is lehet mondjuk 100 km átmérőjű. Köszönöm.
--94.27.136.19 (vita) 2020. május 1., 11:49 (CEST)[válasz]
válasz

Elméletileg lehetséges alholdak létezése, Naprendszerben azonban nem ismert egyetlen olyan természetes objektum sem, amely egy hold vagy mellékbolygó körül keringene. Feltehető hogy az árapály jelenség az alholdakat felőrli, a maradványokat pedig szétepíti. Három határesetet említhetünk:

  1. A Rhea körül talán van egy vékonyka porgyűrű, de mivel benne van a Szaturnusz gyűrűjében, pontos detektálása jelenleg nem lehetséges.
  2. A Iapetus (hold) jellegzetességei miatt feltételezik, hogy korábban lehetett egy saját holdja.
  3. A föld Holdja körül már sok ember alkotta eszközt pályára állítottak, részletek: Hold#Korai holdszondák

Angolul van egy rövid cikk a témában: en:Subsatellite

Remélem segítettem. – Rodrigó 2020. május 1., 15:26 (CEST)[válasz]

Kiegészítés

Ide tartozik a Föld–Hold-rendszer librációs pontja. Hogy van-e ott természetes égitest, azt nem tudom. De tervezik, hogy oda műholdat telepítsenek. MZ/X vita 2020. május 2., 12:31 (CEST)[válasz]

Gyimesközéplok népessége[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy az oldalfülben miért 1091 a népesség, a szövegrész tálázatában pedig 5030? Melyik a helyes?
--85.66.22.133 (vita) 2020. május 1., 15:52 (CEST)[válasz]
Az infoboxban (oldalfül) a 2011-es népszámlálás adatai vannak. A másik minden bizonnyal a község lakossága (a hozzá tartozó falvakkal együtt). Erre nincs forrás megadva, de a román wikipédia szerin is kb. ennyi lakosa van a községnek. Pontosítottam a szócikkben. Köszönjük az észrevételt! Wikizoli vita 2020. május 1., 19:52 (CEST)[válasz]