Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2020-03-09

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Angol ipari városok a 19. században[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy melyek a 19. századi angol ipari városok
--2001:4C4D:1843:B77E:7DA3:325B:718D:2C6 (vita) 2020. március 9., 15:04 (CET)[válasz]
felelet
Elgondolkodtató kérdés! Háromszorosan! Először: angliai vagy 'Egyesült Királyság (EK)'-beli? Másodszor: gyanús a többesszám: városok! Harmadik: csak 19. század...
Ez indukál egy negyedik kérdést: házifeladatról van szó? Gazdaságtörténet...
Ha igen, akkor az ötödik a ráadás: nincs benne a tankönyvben a válasz?
Én csak egyet tudok ajánlani! Egy - egyetlen - várost. Mivel az ipari forradalom óta mindmáig jelentős, úgy nyilván a 19. században is az volt... Elolvasásra ajánlom: Egyesült_Királyság#Gazdaság és Birmingham (Érdemes megnézni az idegen nyelvű szócikkeket is - a szócikkek mellett, baloldalon, a listájuk.)
Biztosan van több is: Angliának (vagy az EK-nak?) talán mindegyik kikötővárosa 19. századi ipari város is egyben... (Nem lehet véletlen, hogy Birmingham-et is összevissza szövi egy csatornahálózat!)
vitorlavita 2020. március 9., 18:12 (CET)[válasz]

Budapesti felhívás a szabad hozzáférés érdekében /Budapest Open Access Initiative[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy mi ez? Szeretném kategórizálni, de elég zavaros. A commons infobox szerint 'Political statement' ami valamiféle szabad internet mozgalom nyilatkozat a megjelenés ideje 2002. február 14. Az en.wikipedia.org/ szerint 2001 documents (vagyis irat, és 2001-es nem 2002!) a de.wikipedia szerint Bibliothek in Ungarn, és Hacken (Programmierersubkultur) vagyis magyar könyvtár és számítógép hekkelés? Szerintem ez egyszerűen csak itt készült egy konferencián ezért kapta a Budapest nevet (ezért tettem a 'Things named of Budapest' közé... remélem jól). Nem tartozik a magyar/budapesti kulturához pláne nem könyvtár, és nem is magyar dokumentum (Documents of Hungary) Ugye jól sejtem?
- - Globetrotter19 vita 2020. március 9., 17:35 (CET)[válasz]
Részleges válasz

Van szócikkünk a Nyít Társadalom Alapítványról. Minthogy ezt önkéntesek szervezik, eszközeik és célkitűzéseik sokfélék. MZ/X vita 2020. március 10., 11:22 (CET)[válasz]

És csak azért kapta a Budapest nevet mert itt készült ('Things named of Budapest')? - - Globetrotter19 vita 2020. március 10., 18:08 (CET)[válasz]

vírus[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Sziasztok!
Azt szeretném megtudni, hogy ha van vérteszt a vírus kimutatására, akkor miért kell a két hét karantén. Azt hittem, karanténba azokat szokták zárni, akiknél nem tudni, elkapták-e.
--2A02:AB88:36B7:4900:0:0:0:1 (vita) 2020. március 9., 23:33 (CET)[válasz]
válasz
A karantén időtartama a vírus okozta betegség (tüdőgyulladás stb.) lappangási idejéhez van szabva. A koronavírus esetében a lappangási idő - így tudom - 8-12 nap.
A karanténba az kerül, aki nem beteg, de a vérében kimutatható a koronavírus. Ott ki kell várnia, hogy beteg lesz-e! Ha a lappangási idő letelte után sem beteg, akkor - én ezt gondolom - új vírustesztet készítenek, s ha az negatív (győzött az immunrendszere!), akkor elmehet.
Aki már beteg is, az nem karanténba, hanem kórházba kerül, az intenzív osztályra.
Akinek vérében nem mutatható ki a koronavírus jelenléte, de lázas stb., az menjen a háziorvoshoz!
vitorlavita 2020. március 10., 08:04 (CET)[válasz]
További

Nem vérmintát vesznek, hanem a kilégzett levegőből származó torokváladékot vizsgálják. Ezt a mintát genetikai teszttel ellenőrzik. Sajnos, előfordul, hogy a fertőzöttek által kilégzett levegőben nem mindig mutatható ki a kórokozó a lappangási idő alatt. Ezért rendelnek el felügyeletet olyanoknál, akik nem mutatják a fertőzés jeleit, de érintkezhettek fertőzött személlyel. MZ/X vita 2020. március 10., 11:16 (CET)[válasz]