Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2012-04-22

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

egri csillagok jelentése[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy
--178.48.129.122 (vita) 2012. április 22., 01:24 (CEST)[válasz]

válasz:

Az általános iskolát végzett embereknek egyből egy regény jut eszükbe. Ez Gárdonyi Géza regényének címe. Annyira fontos alapmű, hogy a Wikipédiánk külön szócikket szentel a regény ismertetésének: Egri csillagok. (Kattints a linkre, olvasd el a szócikket!)
A regénycím magyarázatára vagy kíváncsi, hogy az egri csillagok mit jelent...?
Akkor arra gondolj, hogy azért egri, mert az író Eger város történelmének egyik legfontosabb eseményét írja le a regényben.
A csillagok szó pedig szinte ugyanazt jelenti, mint a manapság lépten-nyomon használt sztárok. Csak hát az angol eredetű (egyébként csillag jelentésű) sztár kifejezés talán értéktelenebb, mert szinte csak médiahírességekre mondják ezt a szót, míg Gárdonyi a csillagok szót az életüket is feláldozni kész hősökre értette!
Máskülönben a csillag kifejezés más irodalmi hasonlatban is előfordul, kicsit más jelentésben: Jókai Mór A kőszívű ember fiai című regényében Baradlay Ödön élete két csillagáról - vezérlőcsillagáról - beszél, amikor édesanyjára és szerelmére gondol.
Újabb irodalmi példa a csillag szóra, értelme inkább hasonlít Gárdonyiéra: Petőfi Sándor Osztrolenka véres csillagának nevezte Bem Józsefet - Petőfi Sándor: Az erdélyi hadsereg (klikk!)
vitorlavita 2012. április 22., 10:28 (CEST)[válasz]
Hadd egészítsem ki azzal, hogy Gárdonyi először "A Hold és a csillagok" címet akarta adni a műnek - a regényben fontos szerepet játszó török gyűrűre utalva. – Rlevente vita 2012. április 24., 18:00 (CEST)[válasz]

erdély fejedelmek arad-megye[szerkesztés]

1500.as évek[szerkesztés]

Azt szeretném megtudni, hogy
--91.82.178.179 (vita) 2012. április 22., 16:20 (CEST)[válasz]

balatoni munkaszolgálati időszakából létezuik e írás,[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy a balatonnál töltött munkaszolgálati korszakról találhatunk e leirást


--92.63.249.122 (vita) 2012. április 22., 17:44 (CEST)[válasz]

Mágneses permeabilitás[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Azt szeretném megtudni, hogy az emberi testnek mekkora a permeabilitása. A vér vastartalma miatt a paramágneses, és ferromágneses anyagok között kell hogy legyen, de nagyon nem mindegy, hogy hol.
--31.46.172.227 (vita) 2012. április 22., 18:53 (CEST)[válasz]

Hinnye, ez aztán a kérdés. Sajnos a keresés sok marhaságot is felad találatként. Találtam egy cikket, ebben pont ennek a méréséről írnak. Vannak benne táblázatok, azok talán használhatóak valamire. Ahogy gyanítottam, az érték nem egységes az egész testre, és főleg nem mindegy, hogy milyen frekvenciájú indukáló mezőre reagál. Itt érdekes módon az egészséges és a daganatos szövet közötti eltéréseket vizsgálják. Ebben a prezentációban pedig testszövet-modelleken végzett méréseket írnak le. De szerintem talán a leghasznosabb ez a cikk, a táblázatai értékesnek látszanak. Sajnos a cikkek angol nyelvűek, de manapság angolul van értelme leginkább keresgélni. Maga a kérdés, úgy néz ki, nem válaszolható meg, mert több tényező is lényegesen befolyásolja az értéket. - Orion 8 vita 2012. április 22., 20:09 (CEST)[válasz]