Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2009-11-04

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A nedvességáteresztő-képesség mérése[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Mi a textiliák nedvesség áteresztő képességének mértékegysége és ezt hogy adják meg vagy számolják ki ?
--Nemedigy vita 2009. november 4., 12:04 (CET)[válasz]

Ha egy külső keresőbe, mint amilyen például a Google beírod, hogy nedvesség áteresztő képesség mérés, akkor az elvezet téged a szóba jöhető oldalakhoz. És mindjárt az első találat a mi szócikkünk: Ruházatfiziológia. Kérlek, olvasd el! Benne van a válasz! _ vitorlavitalapomra 2009. november 4., 13:03 (CET)[válasz]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Az ember mentális képességeiben(vagy biológiai)van-e helye ennek a fogalomnak ?
--95.85.155.84 (vita) 2009. november 4., 16:46 (CET)[válasz]

Az embernek öt érzéke van:

  • a látás,
  • a hallás,
  • a szaglás,
  • az izlelés és
  • a tapintás.

Ezt mindenki világos tapasztalattal támasztja alá.

Egyesek állítják: különleges képességeink is vannak. Példa:

  • Elle.hu: A hatodik érzék - Mindannyiunknak ismerős a helyzet: váratlan időben és helyen, ahol és amikor egyáltalán nem számítunk rá, felbukkan egy rég látott ismerős. Nem ritkán a következő mondat szalad ki az ember száján: „Nahát, épp mostanában gondoltam rád!”.

Minden további érzék - megérzés, telepátia, jóslás stb. - bizonyítása mindmáig szintén kétséges.

Számtalan jelenség megnevezésére használják még a "hatodik érzék" kifejezést. Példák:

  • index.hu: Hatodik érzék az agyban - A cunamit előre megérzők agyi tevékenységének vizsgálata nyomán: egy bizonyos agyterület tudat alatt segít felismerni és elkerülni a rizikós helyzeteket.
  • origo.hu: A hatodik érzék titkai - a propriorecepció igen fontos tulajdonsága a szervezetünknek. Ezzel a képességünkkel tudunk például úgy járni, hogy nem nézünk egyfolytában a lábunk elé, illetve tudjuk megérinteni az orrunkat csukott szemmel. Ez a képessége mindenkinek bizonyíthatóan megvan.

Bizonyára van még jónéhány titokzatos érzékelés.
Minden érzékelésünk a biológiai képességeinkkel függ össze.

A mentális szó azt jelenti: értelmi. Az értelmi érzékelés mit jelent?
vitorlavitalapomra 2009. november 4., 18:13 (CET)[válasz]

Mivel öt érzékszervünk van, ezért minden olyan feltételezett érzék, amely ezeken felüli, a "hatodik" nevet kapja, mivel még nincs ez a sorszám egyik ilyen számára sem lefoglalva. Épp ezért hetedik érzékről sincs értelme beszélni, holott hallani olykor ezt a kifejezést, hiszen akkor tudnunk kellene, hogy mit tekintünk hatodiknak.

Az élővilágban vannak további érzékszervek is, például a mágneses tér irányultságának vagy az elektroszatikus erőtérnek az észlelésére, madarak, vízi állatok esetében ilyeneket már tisztán dokumentáltak. Tulajdonképpen az embernek is több érzékszerve van ötnél, mert a fülben levő félkörös ívjáratok révén a nehézségi erőhöz (a függőlegeshez) viszonyított helyzetünk, valamint a gyorsulásunk észlelhető, de például a harántcsíkolt izmainkban is vannak az izmok tónusát, azaz összességében egy végtag helyzetét érzékelő receptorok. De az öt érzékszerv mindegyike öt külső, klasszikus inger érzékelését végzi, ezért talán kiérdemlik a megkülönböztetést.

A mentális érzékelés kifejezést megvédem, mivel a mentális ebben az esetben nem az értelemre, hanem az elmére vonatkozik, belefoglalva az elme értelemmel nem támogatott, illetve a tudat által nem észlelt jelenségeit is. A mentálihigiéné szavunkat is az elme, az idegrendszer és a "lélek", azaz a psziché megbetegedéseinek megelőzésére használjuk. A mentális érzékelés kifejezéshez azokat a kísérletileg egyébként még egy esetben sem igazolt jelenségeket sorolják, amikor az elme nem csak az inger feldolgozásának a helye, hanem egyben maga az érzékszerv is. Ilyen lenne például a telepátia jelensége is, amelynek fiziológiai érzékszervét mindeddig a hívei sem tudták megnevezni, azt az agyban közvetlenül létrejövő ingerületnek tekintik. Ennek értelmében a telepátiát az érzékszervek nélküli érzékelés, más néven az extraszenzoriális percepció (ESP) kategóriájába sorolják, amelynek elég bőséges tárgyköre alakult ki mára.

Elméletileg nem támadható az elképzelés, mivel az agyba elektródák útján közvetlenül vezetett, mikrofeszültségű elektromos árammal már számos esetben váltottak ki érzeteket vagy más pszichikai hatásokat. Főleg katonai célú kísérletek során már mutatták ki jellegzetes pszichikai hatását a szervezetre irányított infrahangnak és elektromágneses erőtérnek. Ha tehát az idegszövetre valami közvetlen hatás gyakorolható, szándékosan vagy esetlegesen, azzal elvileg elképzelhető valamilyen érzet létrehozása. A mentális érzékelés mellett kardoskodók viszont mindeddig adósak maradtak olyan fizikai magyarázattal, amely meghatározza az inger átvitelének és terjedésének szabályait, leírja az átvitelt végző közeget, és végül definiálja az inger és az érzet közötti jellemző kapcsolatot. Sajnos a telepaták, halottlátók, távgyógyítók és egyéb médiumok nagy többségéről az derült ki, de legalábbis képtelenek voltak annak a gyanúját elhárítani, hogy egyszerű ügyeskedők, megszállottak vagy szélhámosok, márpedig ők megsemmisítik a hitelesség esélyeit annak a kisebbségnek, akik esetleg valóban birtokolnak valamely eddig le nem írt érzékelési vagy ráhatási képességet. Sokféle kísérlet készült már ebben a témában, de én még nem találkoztam olyannak a hírével, amely valóban kiállta a kétkedők vizsgálódásait is, és szabatosan, reprodukálható, mérhető módon mutatta volna be az illető jelenséget. Ha a jelenség a kísérletileg ellenőrizhetőség feltételeit teljesítené, akkor az biológusok és fizikusok elkezdhetnék a jelenség mechanizmusának a feltérképezését is, ami elvezethetne bennünket egy új, felismert érzékszerv használatához is. Erre viszont mindeddig semmi remény sincs.

A "hatodik érzék" tehát lehet egy még feltáratlan, felfedezetlen, de fizikailag is azonosítható érzékszervi mechanizmus, de lehet egy másféle, esetleg a fizikusokat is meglepő új, érzékszerv nélküli érzékelési lehetőség is. A fogalomnak megvan a helye, de ez a hely egyelőre a hitelességüket még el nem nyert jelenségek között van. - Orion 8 vita 2009. november 5., 00:56 (CET)[válasz]

Más Wikipédiákban: en:Extrasensory perception, de:Außersinnliche Wahrnehmung, fr:Perceptions extra-sensorielles.

Karmelaüzenőlap 2009. november 5., 11:38 (CET)[válasz]

Mi jelent a "hyperagonal media"?[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Egyáltalán mi az? Egy körülírás is jó vagy bármi információ? Egy fordítást csinálok, de fogalmam sincs, hogy ez mire akar utalni. Külföldi oldalakról csak annyit tudtam összeszedni, hogy valami köze van a hiperkocka elmélethez, de hogy mi, azt már nem. Bármilyen ötlet segítene...
--87.97.96.26 (vita) 2009. november 4., 17:45 (CET)[válasz]

A kérdés láttán ezek a szavak jutnak eszembe:
diagonális = átlós (két csúcsot köt össze)
triagonális mátrix = háromszögű mátrix
Pentagon = az USA-minisztérium épulete ötszögletű
hexagonális kristályrács = hatszöges kristályszerkezet
(A gon szótag mindegyik szóban szöget jelent.)

A szuperszonikus repülőgép a hangsebesség néhányszorosával képes repülni.
A hiperszonikus repülőgép nagyjából a hangsebesség tízszeresével.

szuper + a + gon -> szuperagonális = ? sosem hallottam ilyen jelzőt, médiával kapcsolatban sem
hiper + a + gon -> hiperagonális =???

Bocsánat, én csak elmélkedtem! - vitorlavitalapomra 2009. november 4., 18:43 (CET)[válasz]

Nagyjából mindegy minek fordítod, fő, hogy szép todományosan hangozzék, hiszen alighanem csak egy játékban (en:The Elder Scrolls IV Oblivion) bevezetett fogalomról van szó, ebben a szövegösszefüggésben találtam meg: Transliminal passage of quickened objects or entities without the persistent agency of hyperagonal media is not possible.
A media itt alighanem közeget jelent.
Van egyébként olyan szó, hogy agonal, haldoklót jelent angolul (lásd: agony [1]), és hypermedia is van, ez multimédiás hiperszöveget jelent. Karmelaüzenőlap 2009. november 4., 19:45 (CET)[válasz]