WeChat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
WeChat
FejlesztőTencent
Első kiadás2011. 01. 21.
Legfrissebb stabil kiadás7.0.3
Legfrissebb fejlesztői
kiadás
7.0.3
Programozási nyelvC++
Operációs rendszerPlatformfüggetlen
Platform
  • Universal Windows Platform
  • weblap
ElérhetőTöbbnyelvű (20)
Kategória
LicencFreeware, zárt
A WeChat weboldala
Alipay és WeChat logók egy beijingi Burger King kasszájánál

A WeChat () kínai többcélú média-mobilalkalmazás, mely egyben üzenetküldő, mobilos fizetőeszköz és közösségi hálózat. A Tencent 2011-ben hozta létre, és 2018-re már a legnagyobb önálló mobilalkalmazások közé tartozik, 1 milliárd havi aktív felhasználóval. (A napi aktív felhasználók száma 902 millió.)[1]

Népszerűség[szerkesztés]

Mivel sok funkciót foglal magába és platformfüggetlen, nevezték már "a kínaiak mindenesének", a világ első "szuperalkalmazásának", a legerősebb alkalmazások egyikének.[2][3][4]

Kínában az online szociálizálódáshoz nélkülözhetetlen eszköz. A mindennapi kommunikáció nagy mértékben a WeChaten megy végbe, amely lassan átveszi az egységes kapcsolattartóeszköz szerepét a telefonbeszélgetéstől, üzenettől, hangüzenettől és e-mailtől.[5] A kínai felhasználóközönség elégedettsége következtében egyre nagyobb a sikere és a külföldről beköltözők is nap mint nap használják, mivel angolul, németül és 18 egyéb nyelven megjeleníthető.

Szolgáltatások[szerkesztés]

Nem csak szövegüzenetet küldhetünk egy személynek vagy csoportnak, de maximum 60 másodperces hangüzenetet, 10 másodperces videót, képet vagy fájlt is. A szövegüzenetek visszakereshetőek, és beépített fordítás is működik. Videóbeszélgetés vagy hanghívás szintén lehetséges. A WeChat Pillanatok (angolul WeChat Moments, kínaiul 朋友圈) üzenőfal, amelyre saját tartalmat vagy linkeket tehetünk, hogy ezeket megosszuk barátainkkal, akik értékelhetik és hozzászólhatnak.

Kínai vagy külföldi bankszámlával való összekapcsolás által a WeChat fizetőeszközzé is válik, amely könnyűszerrel működtethető és egységes.[6] Az elektronikus pénztárcát a WeChat felhasználók 80%-a használja.[7] Nem csak, hogy minden üzletben, automatánál és online fizetésnél használható, de a barátok (vagy ismeretlenek) közötti pénzküldés is pillanatokba kerül. Szokás szerint a QR-kód szkennelésével veszik fel egymást barátlistájukra.

A cégek számára létesített "hivatali fiókok" olyan egyszerű de tetszetős felhasználófelületek ahol egy weboldalhoz hasonlóan a cég híreket közölhet a feliratkozott vevőkkel.

Bár csak mobil használatra fejlesztették a WeChatet, létezik egy egyszerű számítógépes (Windows és OS X) változat, mely által sok kínai cég és iroda belső kommunikációja történik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. WeChat now has over 1 billion active monthly users worldwide · TechNode”, TechNode, 2018. március 5. (angol nyelvű) 
  2. Wang, Yue. „How Chinese Super App Wechat Plans To Lock Out Foreign App Stores In China”, Forbes (angol nyelvű) 
  3. Tech in Asia - Connecting Asia's startup ecosystem”, www.techinasia.com (angol nyelvű) 
  4. How WeChat Became China’s App For Everything”, Fast Company, 2017. január 2. (angol nyelvű) 
  5. Videó: A Párizsi LeWeb interjúja Hugo Barrával (angol nyelven), 2017. május 20.
  6. You Can Now Add a Foreign Credit Card on WeChat (angol nyelven), 2018. január 25.
  7. Wang, Yue: Is Alibaba Losing To Tencent In China's Trillion-Dollar Payment War? (angol nyelven). Forbes , 2018. március 28.

További információk[szerkesztés]