Volksraad

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Volksraad tanácsterme

Volksraadnak (magyarul: népgyűlés, emberek tanácsa[1]) a Dél-Afrikában 1857 és 1902 között fennálló búr parlamentet nevezzük. Felállítása a három jelentősebb búr állam (Natal Köztársaság, Transvaal Köztársaság, Oranje Szabadállam) alapítását követően történt, működésük pedig egészen a második búr háború brit győzelméig tartott. Az üléseket hagyományosan az Ou Raadsaal épületében tartották Pretoriában, a Templom téren.

A tanácsnak rendszerint 24 tagja volt, s ezt a létszámot a kezdeti időkben gyakran osztották alsó és felső házra. Ezt azért tették, hogy az átmenetileg államukban tartózkodó külföldi munkások (legfőképpen bányászok) is képviselni tudják érdekeiket, valamint elháríthassák a britek panaszait.

A kétkamarás törvényhozás két része az első volksraad, és a második volksraad volt. Előbbi az állami törvényhozás legfőbb intézménye volt. A választójog minden 16. életévét betöltött búr állampolgárt megilletett.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Commons:Category:Volksraad
A Wikimédia Commons tartalmaz Volksraad témájú médiaállományokat.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Volksraad című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Búr Búrportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap