Vivian Maier

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vivian Maier
Született 1926. február 1.
New York
Elhunyt 2009. április 21. (83 évesen)
Chicago
Foglalkozása fényképész

Vivian Maier (1926. február 1.2009. április 21.) amerikai amatőr utcai fotográfus.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Életét szinte teljes homály fedi. Feminista és szókimondó hölgyként ismerték, aki imádta a külföldi filmeket, azonban szerette tartani a távolságot a magánéletében.

Élete vége felé valószínűleg hajléktalan is volt. Azok, akikre gyerekkorukban vigyázott, vettek neki egy kis lakást, ahol aztán élete végéig lakott. 2008-ban megcsúszott a jégen és súlyos fejsérülést szenvedett. A sérüléséből 2009-ben bekövetkezett haláláig már nem épült fel teljesen.

New Yorkban született, Franciaországban nevelkedett, majd visszatért az Egyesült Államokba, Chicagóba, ahol gyermekfelügyelőként dolgozott több mint negyven éven keresztül. Ezen idő alatt több mint 100 000 fotót készített az emberekről és a városról, melyeket azonban - valószínűleg - soha, senkinek nem mutatott meg.

New York és Chicago utcáin megörökítette az amerikai városok érdekességeit, ritka pillanatait. Az ötvenes évektől a kilencvenes évekig fényképezett. És fényképezett Párizsban is.

Több mint 100 000 negatívja maradt fenn.

Fotói 2007-ig teljesen ismeretlenek voltak. Egy ház árverésekor a helyi történész, John Maloof, történeti adalékokat keresett, és 400 dollárt fizetett a negatívokért. A képeket elkezdte beszkennelni, és hamar feltűnt neki Maier fotós tehetsége. Először 30 000 negatívot vásárolt, majd amikor rádöbbent, milyen hihetetlen gyűjteménnyel áll szemben, megvette az összeset, több mint 100 000 darabot. A fotókat 2011-ben könyvalakban is megjelentette Vivian Maier: Street Photographer (Vivian Maier: Utcai fotográfus) címmel.

Maier fotóira hamar felfigyelt a nemzetközi művészközösség is. Világszerte rendezik kiállításait.

Vivian Maier egy fotója
Nuvola apps kview.png
Copyright-uncertain.svg
Nem található szabad kép.(?)
PDmaybe-icon.svgNuvola apps kview.png
1953, New York

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]