Vita:Tola

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Gaja 5 évvel ezelőtt a(z) Neve témában
Ez a szócikk témája miatt a Földrajzműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Születő Ez a szócikk születő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Torini (vita), értékelés dátuma: 2011. június 27.

Tuul folyó[szerkesztés]

Tulajdonképpen honnan jön a magyarban ez a Tola folyó elnevezés, ha sehol máshol nem hívják így? És hogy miért "fájdalmas", hogy pont magyarul nem úgy írjuk a folyót, ami a neve, arra itt egy szép példa:

Sokan vezetik vissza a magyarság gyökereit Belső-Mongóliába, több magyar őstörténeti kutatónk (Róna-Tas A., Erdélyi I.) végzett terepmunkát nagyjából a Tuul folyót is magába foglaló területen, nem véletlenül. Kutatási eredményeiken felül fel kell hívni a figyelmet először is a folyó nevére: Tu-ul, mely feltűnően összecseng egy magyar szóval. Melyikkel? Könnyen kitalálható, ha egy pillantást vetünk a folyó környékén igen elterjedt fekete keselyű képére és fejben összehasonlítjuk azt pl. a tatabányai szoborral. [1][2].

Más néven Duolo-folyónak is nevezik (kínai krónikák 636-ban), vagy Tuul királynőnek, szent folyóként tisztelik. Nem elhanyagolható az eshetősége tehát annak, hogy ha őseinknek valóban volt némi köze Belső-Mongóliához, ahogy azt őstörténészeink állítják, egy szent folyó, mely körül nagytermetű fekete ragadozómadarak élnek, nagy eséllyel lehet akár névadója magyar Turul-madarunknak.

További összefüggésre akadunk, ha megvizsgáljuk a magyar Turul-mondát: "...nagyon sok idő múltán Magóg király nemzetségéből vezére volt Szkítiának, aki feleségül vette Dentu-mogyerben Önedbelia vezérének Emese nevű lányát. Ettől fia született, aki az Álmos nevet kapta. Azonban isteni csodás eset miatt nevezték el Álmosnak, mert teherben levő anyjának álmában isteni látomás jelent meg héja-forma madár képében, és mintegy reá szállva teherbe ejtette őt. Egyszersmind úgy tetszett neki, hogy méhéből forrás fakad, és ágyékából dicső királyok származnak, ámde nem a saját földjükön sokasodnak el.”

A helyiek Tuul-királnyő elnevezése alapján a folyó nőnemű, és érdekes egybeesés, hogy a Turul mondában éppen egy folyó fakadt a "királynő", a nemzetségfő feleségének méhéből (miután a turul madár (a Tuul-madara?) teherbe ejtette), ahonnan a monda szerint a magyarok elszármaztak.

A keselyű a túlvilági élethez kötődik a sztyeppei népeknél. Sőt, Tibetben máig élő hagyomány az "Égi Temetés", melynek során a halott testét egy hegytetőn nyilvános temetés alkalmával rituálisan feldarabolják és felkínálják a hegyen lakó szent madaraknak, a keselyűknek, akik felfalják a tetemet, majd elrepülnek, a helyiek hite szerint ezáltal jelképesen magukkal viszik azt az égbe.

Magam a Dulo-dinasztiával kapcsolatos kutatásaim során akadtam e folyóra, pontosabban az eredeti nevére, mert Tola-folyó néven soha nem jöttem volna rá, hogy kapcsolat lehet a Dulo-Tuul-Turul között. Xxlrutin vita 2012. augusztus 16., 13:17 (CEST)Válasz

  1. http://www.birdquest-tours.com/tour_main_images/35447473.jpg
  2. http://www.birdquest-tours.com/tour_main_images/35447473.jpg

A Tola elnevezés nem tudom, honnan származik, de a Keleti nevek magyar helyesírása is így említi: "Tola f; vö Tugula (im) ma: Túl" (itt az (im) írott, klasszikus mongolt jelöl). Ha érdekel a Tola szó eredete, megkérdezhetek valakit, aki biztos tud segíteni. Az eredetmondás kérdésbe nem szeretnék különösebben belebonyolódni, mert nem hiszek a "közös szavak" keresgélésében. De ha már turul, akkor ajánlom figyelmedbe a szlovák orol és román vultur (ragozva vulturul) szavakat. Legalább annyira hasonlítanak a turulra, mint a Tuul. De még csak ilyen messzire sem kell kutatni, mert a Turul (madár) szócikk írja is, hogy török eredetű szó. A tatabányai turul szobor pedig kérdezném, hogy mire bizonyíték? Talán Árpád apánk hozta a hátán valahonnan a mongol sztyeppékről? Mert tudtommal a szobor alig száz éves, és nyilván a mitológiai turul mai, elképzelt kinézetét formázza. --BáthoryPéter vita 2012. augusztus 17., 14:30 (CEST)Válasz

Megnézve az angol és német szócikket, mindkettő említést tesz a régi Tola írásmódra, úgyhogy kizárt, hogy ez csak a magyarban lévő ferdítés lenne. Ezt az állítást kiszedtem a cikkből. Valamint felhívnám a figyelmed arra, hogy a mongolban az uu egy darab hosszú ó és ű közti hangot jelöl, tehát nem elválasztható Tu-ul-ként. --BáthoryPéter vita 2012. augusztus 17., 14:45 (CEST)Válasz

Neve[szerkesztés]

A folyó magyar neve Tola, ez egy meghonosodott alak, ne változtasd meg! (Forrás: KNMH) - Gaja   2018. június 16., 15:32 (CEST)Válasz