Tola

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tola
Туул гол
A Tola folyó a Gorhi-Tereldzsín Nemzeti Parkban
A Tola folyó a Gorhi-Tereldzsín Nemzeti Parkban
Közigazgatás
OrszágokMongólia
Földrajzi adatok
Hossz704 km
Vízgyűjtő terület49 840 km²
ForrásGorhi-Tereldzsín Nemzeti Park, Hentij-hegység
TorkolatOrhon
é. sz. 48° 56′ 53″, k. h. 104° 47′ 55″
Elhelyezkedése
Térkép
A Tola (Tuul) a Szelenga folyórendszerében
A Tola (Tuul) a Szelenga folyórendszerében
A Wikimédia Commons tartalmaz Tola témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Tola (halha mongol: Туул гол azaz Túl gol; jelentése: „átkel, túljut”) közép és észak Mongólia egyik legjelentősebb folyója. Vízgyűjtő területe 49 840 km², hosszúsága 704 km.

A Tola a mongolok szent folyója. Már 636-ban említést tesznek róla kínai krónikák Duluo-folyó néven. A folyót a helyiek „Túl Királynő” néven is emlegetik.

A Gorhi-Tereldzsín Nemzeti Park területén a Hentij-hegységben ered és Mongólia fővárosát Ulánbátort is érinti. Átfolyik a Husztajn Nurú Nemzeti Parkon, majd az Orhonba ömlik. Az Orhon a Szelengába folyik, mely később Oroszországban a Bajkál tavat táplálja vizével. November és április közepe közt fagyott, de a jégmentes időszakban sem hajózható.

Partját fűz és ártéri erdők kísérik, vízében több veszélyeztetett faj él, mint például a szibériai tok. Elterjedt madarak erre a sólyomfélék és a fekete keselyű.

Ulánbátor szennyvize és a közelben található arany- és nehézfémbányák súlyos környezetszennyezést okoznak. Ezen kívül súlyos problémát jelent a felszíni szennyeződések (szemét, állattetemek stb.) folyóba mosódása.

A Tola-folyó Ulánbátornál